Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tosipelit alkavat Liigassa – Sportia ja KooKoota aliarvioitiin rajusti ennen kauden alkua

KooKoo taisteli loppuun asti pudotuspelipaikasta, mutta jäi lopulta sijalle 11. Harva kuitenkaan uskoi ennen kauden alkua, että sarjanousija sijoittuisi jumbosijaa korkeammalle.

Urheilu
 
Joska Saarinen
Juha Metso
KooKoon Ari Vallin kuntoutti jalkaansa pitkään viime syksynä ennen kuin toipui pelikuntoon. Hän pelasi 15. kauttaan Liigassa.
KooKoon Ari Vallin kuntoutti jalkaansa pitkään viime syksynä ennen kuin toipui pelikuntoon. Hän pelasi 15. kauttaan Liigassa. Kuva: Juha Metso

Varsinaiset tosipelit ovat vasta edessä, mutta jääkiekon liigakaudesta voi jo tässä vaiheessa nostaa esiin kaksi positiivista yllätystä. Peräkkäisinä vuosina pääsarjaan nousseet Vaasan Sport ja Kouvolan KooKoo todistivat tällä kaudella kuuluvansa liigatasolle.

Helsingin Sanomien kausiennakossa Sport ja KooKoo sijoitettiin runkosarjan hännille sijoille 14 ja 15. Myös monet muut viestimet ennakoivat joukkueita Liigan peräpäähän.

Tuoreita liigakasvoja aliarvioitiin syksyllä rajusti. Molemmat joukkueet taistelivat tosissaan pudotuspelipaikasta ja suoriutuivat kaudesta paremmin kuin Ässät, HPK, Ilves ja Blues.

Sportin kausi päättyi TPS:n käsittelyssä pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Vaasalaiset ottivat valtavan harppauksen viime vuoden jumbosijaan verrattuna.

Päävalmentaja Tomek Valtonen on räiskyvän persoonansa vuoksi saanut paljon kritiikkiä, mutta hän on kiistatta tehnyt hyvää jälkeä.

Valtonen sai Sportin pelaajamateriaalista kaiken mahdollisen irti. Joukkueen taistelutahto ja yhtenäisyys olivat etenkin kevätkaudella omaa luokkaansa.

Sen lisäksi Valtonen osoitti kykynsä pelaajien kehittäjänä. Charles Bertrandista tuli Valtosen alaisuudessa yksi sarjan pelätyimmistä pistenikkareista. Bertrandin lisäksi esimerkiksi Tuomas Vänttinen pelasi uransa parhaan kauden ja Lassi Kokkala kehittyi liigatason luottosentteriksi.

Sportin menestys lupaa hyvää myös tulevaisuutta ajatellen. Seurahistorian ensimmäinen pudotuspelipaikka aiheutti pienen kiekkobuumin Vaasassa, minkä myötä kausikortteja on helpompi myydä ja neuvottelu yhteistyökumppanien kanssa lienee sujuvampaa.

KooKoo taisteli loppuun asti pudotuspelipaikasta, mutta jäi lopulta sijalle 11. Harva kuitenkaan uskoi ennen kauden alkua, että sarjanousija sijoittuisi jumbosijaa korkeammalle.

KooKoon urheilujohtaja Jarno Kultanen onnistui pelaajahankinnoissa erinomaisesti. Tapparasta saapuneet Josh Green ja Jarkko Malinen kantoivat hyökkäysvastuuta, parhaimmillaan MM-tasolla pelanneen Juha-Pekka Haatajan hankinta toi uskottavuutta ja Ryan O’Connor nousi puolustuksen kiekolliseksi johtajaksi.

Kenties tärkein hankinta oli kuitenkin konkaripuolustaja Ari Vallin, joka iloisella persoonallaan loi KooKoon pukukoppiin loistavan joukkuehengen. Eikä Vallinin pelillinen panos jäänyt odotusarvoon nähden vajaaksi.

Kouvolassa ja Vaasassa tehdään jotain oikein. Hyppy Mestiksestä Liigaan on suljetun sarjan vuoksi suuri jo pelkästään taloudellisten asioiden vuoksi. Sport ja KooKoo lähtivät kauteen sarjan pienimmillä pelaajabudjeteilla, mutta onnistuivat kasaamaan kilpailukykyiset joukkueet.

Edellinen liiganousija KalPa rämpi kolme vuotta pohjamudissa ennen kuin tulosta alkoi syntyä. Sport nousi pudotuspeleihin toisella liigakaudellaan, ja KooKoo voi toistaa tempun vuoden päästä.

Esimerkit antavat uskoa myös Mikkelin Jukureille, joka nousee Liigaan ensi kaudella. Jukureiden liigaprojektin uskottavuutta lisää se, että orkesteria johtaa kokenut valmentaja Risto Dufva, joka nosti vuosikymmenen vaihteessa JYPin pikkuseurasta Suomen mestariksi.

Jos Espoon Bluesin toiminta saadaan pelastettua, Liigan joukkuemäärä nousee ensi kaudella 16:een. Voi olla, että määrä on sarjan tasoa ajatellen liian suuri, mutta se ei ole Liigaan nousseiden joukkueiden vika. Sport ja KooKoo ovat liigapaikkansa ansainneet.

Johannes Tervo
Vaasan Sport pääsi päävalmentaja Tomek Valtosen kanssa ensi kertaa Liigan pudotuspeleihin, tosin vain kahden ottelun verran.
Vaasan Sport pääsi päävalmentaja Tomek Valtosen kanssa ensi kertaa Liigan pudotuspeleihin, tosin vain kahden ottelun verran.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?