Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

MM-menestys kantoi Nuoria Leijonia – näin pistetahti Liigassa kiihtyi kotikisojen jälkeen

HS tutki, millainen Liigassa pelaavien Nuorten Leijonien pistetahti oli ennen ja jälkeen vuodenvaihteen MM-kisojen.

Urheilu
 
Tomi Jokela / Lehtikuva
HIFK:n Roope Hintzin tehot Liigassa parantuivat selvästi nuorten MM-kisojen jälkeen.
HIFK:n Roope Hintzin tehot Liigassa parantuivat selvästi nuorten MM-kisojen jälkeen. Kuva: Tomi Jokela / Lehtikuva

”Kisoista sain hyvän buustin”, totesi Helsingin IFK:n hyökkääjä Roope Hintz viime viikon tiistain jääkiekon liigakierroksen jälkeen.

Hintz oli juuri tehnyt hattutempun, kun HIFK oli voittanut Porin Ässät 7–0 ja varmistanut runkosarjavoiton. Hintzin tarkoittamat kisat olivat 20-vuotiaiden MM-kisat, jossa Hintz oli mukana voittamassa maailmanmestaruutta.

Artikkeliin liittyvät

Tilastot tukevat Hintzin ”buustia”. Ennen MM-kisoja Hintz sai tehtyä kuusi pistettä 14 peliin eli 0,43 pistettä ottelua kohden. Loppukaudella pisteitä syntyi 19 ottelussa 14 eli 0,74 peliä kohden.

19-vuotias hyökkääjä oli toki alkukauden sivussa loukkaantumisen takia, joten loppua kohden vauhtiin pääseminen oli hänen kohdallaan odotettuakin.

Hintz ei ole ainoa kisojen jälkeen parantanut. Esimerkiksi JYPin puolustaja Sami Niku lähti toisiin nuorten kisoihinsa liigaurallaan kolmisenkymmentä peliä pelanneena puolustajana. Kahden kauden aikana Niku oli tehnyt neljä tehopistettä, kaikki syöttöjä.

Kisoissa Niku teki tehot 1+1, ja Liigassa Nikun peli alkoi kulkea kisojen jälkeen. Avausmaali syntyi 22. tammikuuta. Tammikuun loppuun mennessä Niku oli tuplannut kisoja edeltäneen liigauransa tehot.

Nikun sanavalinta kisojen jälkeisten pelien kuvailuun on sama kuin Hintzillä.

”Kisoista sain hyvän buustin, ja itseluottamus kasvoi. Rupesi tulemaan pisteitä, ja hyvät asiat kertaantuivat”, Niku sanoo.

Kisoja edeltäneen ajan Niku sanoo olleen itseluottamuksen kannalta vaikeaa.

Nikun lopulliset pisteet kisojen jälkeen olivat 4+4=8. Ne syntyivät 17 pelissä, eli Niku pelasi kisojen jälkeen jakson puolustajalle mainiolla liki puolen pisteen ottelukeskiarvolla.

Puolustajan kausi päättyi leikkaushoitoa vaatineeseen vammaan, joten pudotuspelimaailmassa Niku ei pääse itseään testaamaan.

Niku on pannut merkille, että muillakin on kulkenut kisojen jälkeen.

”Olen seurannut jätkien otteita. On ollut kiva huomata, että itse ei ole ainoa, jolla on lähtenyt kulkemaan kisojen jälkeen”, Niku sanoo.

Tilastojen valossa Nuoret Leijonat paransivat kautta linjan. Esimerkiksi Kärppien Jesse Puljujärvellä ja Sebastian Aholla kevätkausi oli tehokkaampi, vaikka jo syksyllä peli kulki.

Tasaisimman kauden pelasivat Puljujärven ja Ahon ketjun kolmas lenkki Patrik Laine sekä Pelicansin hyökkääjä Sebastian Repo, joka kisoissa oli usein 13. hyökkääjän roolissa.

Nikun kaltainen parantaja on HPK-puolustaja Joni Tuulola, jonka tehot ennen kisoja jäivät neljään syöttöpisteeseen.

Kisojen jälkeen pisteitä tuli kymmenen, pienemmässä ottelumäärässä.

Melina Niemi oli kisajoukkueen mukana henkisenä valmentajana. Hän näki joukkueen läheltä kisojen ja niitä edeltäneen valmistautumisen aikana. Niemi ei ylläty ilmiöstä.

”Kokemus oli pelaajille kasvattava ja ainutlaatuinen. Innostusvoima ja oppi näkyvät hyvin. Pelaajien kasvukäyrä on mieletön”, Niemi sanoo.

Niemen mukaan kisaviikon aikana pyrittiin siihen, että asioita ei mietitty liian pitkälle.

”Kun mummot ja papat ovat kisoja katsomassa, ajatus voi lähteä karkaamaan.”

”Turnaus pilkottiin pieniin palasiin. Ajatus ei karannut seuraaviin otteluihin. Teemamme oli elää tässä ja nyt”, Niemi sanoo.

Nuoret Leijonat ovat vasta ammattilaisuransa ensi askelmilla. Maajoukkuepelaajien kehitysnäkymät ovat hyvä.

Niku odottaa ensi kauden olevan omalta osaltaan entistä parempi.

Hän haluaa kasvattaa rooliaan JYPin miehistössä ja saada enemmän ylivoima-aikaa.

Nuorten kisoihin Niku ei enää pääse, sillä hän on syntynyt 1996 ja kuului vanhimpaan ikäluokkaan, joka vuodenvaihteen kisoihin pääsi.

Hän myöntää juniorimaajoukkueuran päättymisen hieman haikeaksi.

”Olen ollut monta vuotta leirityksissä, ja ne olivat esimerkiksi iso osa kesää. Oli hieno päästä päättämään se aika mestaruuteen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?