Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tapasi urheilijoiden joukkokäryn aiheuttaneen lääkkeen keksijän: ”Neuvostoliitossa se olisi kuin aspiriini”

Tiedemies Ivars Kalvinš keksi meldoniumin neuvostoaikana. Tänä vuonna lääkkeen käytöstä on kärähtänyt useita urheilijoita. Aikoinaan sitä käyttivät Afganistanin vuoristossa taistelleet sotilaat. Latviassa lääkettä saa ilman reseptiä. Ukrainassa se on kestohitti.

Urheilu
 
"Odotan, että Wada poistaa meldoniumin kiellettyjen aineiden listalta"
"Odotan, että Wada poistaa meldoniumin kiellettyjen aineiden listalta"
Maailman antidopingtoimisto, wada, on käräyttänyt kymmeniä huippu-urheilijoita, sen jälkeen kun se lisäsi kiellettyjen aineiden listalle meldoniumin, markkinanimeltään Mildronatsin. Latviassa lääke on yhtä helposti saatavilla kuin aspiriini. Professori Ivar Kalvinš puolustaa keksintöään. Toimittaja: Kaja Kunnas, kuvaus ja leikkaus: Marko Mumm

Riika

Kun venäläinen tennistähti Maria Šarapova kärähti uusimman kielletyn doping-aineen, Meldoniumin, käytöstä maaliskuun alussa, professori Ivars Kalvinšin puhelin alkoi soida Riiassa lääketieteelliseen tutkimukseen erikoistuneessa tutkimuslaitoksessa, Osissa (Organiskas sintezes instituts).

Nyt Kalvinš ottaa työpöytänsä laatikosta lääkepaketin, jonka kannessa lukee isosti tuotenimi Mildronats ja vähän pienemmällä Meldonium. Lääke on hänen keksintönsä, jota huippu-urheilijat hänen mielestään tarvitsevat palautumiseen.

”Kehitin lääkkeen. Entisessä Neuvostoliitossa se maksaisi ehkä 20 dollaria kilogrammalta. Se olisi kuin aspiriini”, sanoo Kalvinš.

Lääke löytyy apteekeista Latviassa melko edulliseen hintaan. Kaksikymmentä kappaletta 250 milligramman tabletteja maksaa noin kuusi euroa eikä reseptiä tarvita. Pakkauksen mukaan lääke auttaa jopa puutiaisaivokuumeeseen, jota vastaan ei ole keksitty lääkettä.

”Lääke tuo enemmän happea aivoihin. Puutiaisaivokuumeessakin elimistössä on puutetta hapesta”, sanoo Kalvinš.

Maailman antidopingkomitea, WADA testasi viime vuonna 8 000 urheilijaa. Heistä kahdella prosentilla havaittiin merkkejä Meldoniumin käytöstä. Kiellettyjen aineiden listalle lääke lisättiin vuoden alussa.

Kalvinš sai vihiä asiasta viime vuoden lopulla. Hän vastustaa keksintönsä päätymisestä kiellettyjen aineiden listalle.

”WADA ei nähnyt sillä vaikutusta 32 vuoteen, ja nyt näkee”, sanoo Kalvinš.

”Meldonium oli muutama vuosi sitten kymmenen myydyimmän apteekkituotteen joukossa Venäjällä. Ukrainassa ja Valko-Venäjällä se oli myydyin.”

Kalvinš sai lääkkeelleen patentin 1984 neuvostoviranomaisilta. Samoihin aikoihin Meldoniumin kanssa hän kehitti lääkkeen, jota pitää tärkeimpänä keksintönään. Se oli syöpälääke Leakadine. Lääke hävisi markkinoilta, ja tuotanto lopetettiin Neuvostoliiton hajoamista seuranneena ylimenokautena.

Silti Kalvinš pitää Leakadinea tärkeimpänä keksintönään. ”Vaimoni sai sen avulla 18 vuotta lisää elinaikaa”, hän sanoo.

Meldoniumin Kalvinš kertoo keksineensä, kun alkoi etsiä syytä jatkuvan stressin aiheuttamaan burn out -syndroomaan. Kahvi toimistohuoneen pöydällä jää kuppiin, kun hän kertoo seikkaperäisesti molekyyleissä havaitsemistaan muutoksista.

Pelkistetysti Meldonium lisää veren hapenottokykyä. Rasvaa veressä kuljettavan karnitiinin määrä vähenee ja samalla tilaa avautuu hapelle.

Kalvinšin mukaan Neuvostoliitossa Meldoniumia annettiin siviilien lisäksi sotilaille, joiden piti taistella vuorilla Afganistanissa.

Meldonium sopii tietynlaisiin sydänsairauksiin, mutta siitä on hyötyä terveille ihmiselle vuorilla, jossa happea on vähemmän ilmassa.

Tai kilpaurheilijoille, kun he ylittävät rajansa.

Meldonium ei Kalvinšin mukaan vahingoita urheilijan terveyttä, mikä voisi olla perustelu käyttökiellolle. Päinvastoin se auttaa säilyttämään sen, Kalvinš väittää.

”Jos autoon tulee liikaa polttoainetta ja liian vähän happea moottori lakkaa toimimasta. Sama koskee sydäntä. Jos on liikaa rasvaa ja liian vähän happea, solut lopettavat energian tuotannon ja kuolevat pois”, sanoo Kalvinš.

Tämän vuoksi Kalvinš on varoittanut, että Meldoniumin käyttökielto voi johtaa urheilijoiden kuolemiin.

”Kyse ei voi olla dopingista, koska Meldonium vähentää energian määrää”, hän sanoo.

Mutta jos urheilija ylittää rajansa, niin ehkä hän on pumpannut itseensä muita aineita ja siksi tarvitaan Meldoniumia suorituksesta palautumiseen.

”Ei. Ihmisen tahto on niin vahva, että hän ylittää kivut, juoksee maaliin ja kaatuu maahan. Tällaista ei näe rotilla. Vain ihminen haluaa olla ensimmäinen vaikka terveytensä kustannuksella”, vakuuttaa Kalvinš.

Nyt Kalvinš johtaa tutkimuslaitoksen tiedeneuvostoa. Laitoksella on keksitty yhdeksäntoista originaalilääkettä.

Asiakkaina on neljätoista suurta lääketehdasta. Yksi asiakkaista on kohuttua Meldoniumia Latviassa valmistava Grindeks. Yksi tilaajista on suomalainen lääketehdas, Kalvinš vihjaa.

Hän kiistää, että puolustaisi keksintöään taloudellisen hyödyn vuoksi

”Patenttini loppui 2005. En minä eikä tutkimuslaitos saa minkäänlaista osuutta myynnistä.”

Kalvinš kiistää keksintönsä haitalliset sivuvaikutukset kokonaan tai suorituskyvyn parantavan vaikutuksen. Hän kuitenkin esitteli seikkaperäisesti Meldoniumin vaikutuksen veren hapen saantiin.

WADA on ryhmittänyt Meldoniumin kieltolistallaan alaluokkaan ”aineenvaihduntaan vaikuttavat modulaattorit”.

Katso tiedemies Ivars Kalvinšin haastattelu HSTV:stä.
Marko Mumm
Meldoniumin keksijä Ivars Kalvinš käveli lääkepaketti kädessään tutkimuslaitoksen käytävällä. Latviassa paketti maksaa noin 6 euroa.
Meldoniumin keksijä Ivars Kalvinš käveli lääkepaketti kädessään tutkimuslaitoksen käytävällä. Latviassa paketti maksaa noin 6 euroa.
Marko Mumm
Tutkija Ilze Kumpina työssään.
Tutkija Ilze Kumpina työssään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!