Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

ADT:n Timo Seppälä tyrmää dopinglääkkeen kehittäjän näkemykset: ”Kertomukset muuttuvat”

Urheilu
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Suomen antidopingtoimikunnan puheenjohtaja Timo Seppälä.
Suomen antidopingtoimikunnan puheenjohtaja Timo Seppälä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Alkuvuoden dopingvitsaus

 Maailman antidopingtoimisto WADA lisäsi meldoniumin urheilussa kiellettyjen aineiden listalle tämän vuoden alussa. Alkuvuoden aikana sen käytöstä on kärähtänyt useita urheilijoita.

 Meldoniumia on käytetty turvaamaan sydämen toiminta, kun hapen saanti on heikentynyt sekä diabeteksen ja aivoinfarktien hoidossa suojaamaan hermokudosta.

 Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat Suomen antidopingtoimikunnan mukaan olleet päänsärky, hermostuneisuus, huimaus, unettomuus, verenpaineen lasku, allergiset oireet ja sydämen tiheälyöntisyys.

Suomen antidopingtoimikunnan ADT:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä tyrmää väitteet siitä, että dopingiksi määritellyn sydänlääke Meldoniumin käytön lopettaminen olisi terveysriski.

Lääkkeen kehittäjä Ivars Kalvinš on sanonut pelkäävänsä aineen käyttökiellon johtavan urheilijoiden kuolemiin.

”Jos autoon tulee liikaa polttoainetta ja liian vähän happea moottori lakkaa toimimasta. Sama koskee sydäntä”, Kalvinš sanoi HS:n haastattelussa keskiviikkona.

”Tuntuu oudolta, että urheilijoita kuolisi, jos aine kielletään. Miten esimerkiksi 60-luvulla kestävyysjuoksijat eivät kuolleet ilman ainetta, vaikka olivat myös kovassa rääkissä?” Seppälä ihmettelee.

”On ihan selvä asia, ettei lopettaminen ole riski.”

Seppälää eivät Kalvinšin kommentit vakuuta muutenkaan. Muun muassa aineen kehittämisen alkuperäisistä syistä näyttäisi olevan liikkeellä ristiriitaista tietoa.

”Tuntuu, että hänen kertomuksensa muuttuvat. Aluksi hän sanoi kehittäneensä lääkkeen Afganistanin sotaan lähteviä sotilaita varten, mutta patenttihakemuksesta käy ilmi, että aine kehitettiin alun perin Latviassa liha- ja siipikarjan kasvua lisääväksi aineeksi.”

Kalvinš sanoo HS:lle, ettei puolusta keksintöään taloudellisen hyödyn vuoksi

”Patenttini loppui 2005. En minä eikä tutkimuslaitos saa minkäänlaista osuutta myynnistä”, Kalvinš toteaa.

Seppälä epäilee puolustuspuheiden taustalla olevan kuitenkin nimenomaan rahan.

”Epäilen, että voi olla jotain taloudellisia intressejä. Voi olla lääketehtaan osakkeita, tai voi jotain muuta kautta hyötyä rahallista. Mutta nämä ovat siis vain epäilyjä”, Seppälä korostaa.

Meldoniumin urheilusuoritusta parantavia vaikutuksia on tutkittu melko vähän, mutta kielletyksi määritteleminen on Seppälän mukaan nykykäytäntöjen mukaista ilman laajamittaista tutkimustakin.

”On osoitettu, että meldonium parantaa jonkin verran kestävyyttä, lisää voimantuottoa, piristää ja edistää palautumista. Urheilijat kokevat aineen hyödylliseksi.

Meldoniumilla ei ole myyntilupaa Suomessa, eikä aine sellaista Seppälän mukaan kovin helposti saisikaan.

”En usko, että saisi myyntilupaa kovin monessa länsimaassa toistaiseksi tehdyillä tutkimuksilla. Luulen, ettei näyttö riittäisi.”

"Odotan, että Wada poistaa meldoniumin kiellettyjen aineiden listalta"
"Odotan, että Wada poistaa meldoniumin kiellettyjen aineiden listalta"
Maailman antidopingtoimisto, wada, on käräyttänyt kymmeniä huippu-urheilijoita, sen jälkeen kun se lisäsi kiellettyjen aineiden listalle meldoniumin, markkinanimeltään Mildronatsin. Latviassa lääke on yhtä helposti saatavilla kuin aspiriini. Professori Ivar Kalvinš puolustaa keksintöään. Toimittaja: Kaja Kunnas, kuvaus ja leikkaus: Marko Mumm
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!