Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bottas ja Rosberg kehuvat uusia sääntöjä – Räikkösellä ”ei aavistustakaan”

Urheilu
 
Mark Thompson
Kimi Räikkönen ei osaa arvioda sääntömuutoksia ennen kauden alkua.
Kimi Räikkönen ei osaa arvioda sääntömuutoksia ennen kauden alkua. Kuva: Mark Thompson

Melbourne. Torstaina tuli kuluneeksi päivälleen kolme vuotta Kimi Räikkösen viimeisimmästä voitosta. Vuosipäivän kunniaksi Ferrarin suomalaiskuski istahti lehdistön eteen ensi kertaa tällä Australian keikallaan.

Talvitesteissä Barcelonassa Räikkönen vastasi niin nopeimmasta kierrosajasta kuin nopeimmasta kisasimulaatiosta.

Onko tämä paras Ferrari, joka sinulla on ollut Maranelloon paluusi jälkeen?

”Kuten jo testien jälkeen sanoin, emme tiedä voimasuhteista ja missä olemme muihin verrattuna. Vasta viikonloppuna saamme paremman käsityksen. Toivottavasti olemme vahvempia kuin kahdella viime kaudella”, Räikkönen aprikoi.

Sopiiko auto uuden etujousituksensa ja parannusten myötä nyt paremmin Räikkösen ajotyyliin?

”Yritämme voittaa mestaruudet kummassakin MM-sarjassa. Onko auto parempi jommallekummalle kuljettajalle, ei merkitse mitään. Meillä on Sebastian Vettelin kanssa samat autot, ja meidän on otettava siitä paras irti. Teemme töitä tallille, ja toivottavasti saamme ne tulokset, joita haemmekin”, Räikkönen kuittasi.

Aika-ajot ovat olleet tietynlainen akilleen kantapää. Oletko tehnyt töitä tilanteen helpottamiseksi?

”Ei mitään sen erityisempää. Suunnitelmana on aina parantaa. Jos auto toimii, ja saamme kaiken kohdilleen, on aina helpompaa.”

Entä uuden pudotuspeliksi muunnetun aika-ajoformaatin ja radio-ohjeistuksen kieltämisen vaikutukset Räikkösen suorituksiin?

”Aika-ajosta ei ole aavistustakaan. Lopussa radalla ei ole enää niin paljon autoja. Onko uusi systeemi meille hyvä vai huono, se nähdään vasta myöhemmin.”

”Radiossa on vähemmän puhetta, ja asioista kerrotaan vähemmän. Ainakin se on erilaista. Emme vielä tiedä, miten se toimii. Jos kisassa ei ole pulmia, eroa ei varmaan juuri huomaa, mutta jos kisassa tulee paljon tapahtumia, se on varmasti monimutkaisempaa. Ei niistä etukäteen tiedä”, Räikkönen ruoti.

Bottas innolla uuteen radiomaailmaan

Valtteri Bottas myhäilee tyytyväisenä, kun useampi kilpaveli on ymmällään talliensa uusista ohjeistuskielloista kuljettajille radioitse ja varikkotaulun kautta.

”Nyt kuljettajaan on luotettava enemmän. Meidän antamamme palautteen täytyy olla entistä tarkempaa, kun meidän on kommunikoitava niin kuin vastasimme tallien aiemmin esittämiin kysymyksiin”, Bottas hahmotteli.

Clive Mason
Valtteri Bottas iloitsee radioliikenteen lisääntymisestä.
Valtteri Bottas iloitsee radioliikenteen lisääntymisestä.

Williamsin kuljettaja antoi esimerkin tallin laatimien taktiikoiden noudattamisesta.

”Mehän pystymme puhumaan tallille niin paljon kuin haluamme. Annamme mielipiteemme renkaista, bensiinin säästämisestä, stintin pituudesta ja sen mukaan sitten edetään etukäteen laadittujen taktiikkojen vaikkapa A, B ja C välillä. He eivät vain voi vastata puheisiimme.”

”Siinä on varmasti alkukankeutta, mutta parin kisan jälkeen standardit kyllä löytyvät, eikä mitään draamaa enää ole.”

Bottakselta kysyttiin, mitä tietoa hän jää kaipaamaan eniten radioliikenteen rajoittuessa.

”Jos etenemme taktiikan mukaan, tietysti tieto siitä, mikä on oikea kierros pysähtyä ja miten kovaa renkaalla voi rutistaa, olisi tietysti suureksi avuksi”, Bottas arvioi.

Kauteen valmistautuminen on sujunut Bottakselta kaikin tavoin nappiin.

”Tunnen olevani taas valmiimpi kuski kuin koskaan ennen. Aina oppii lisää, ja jälleen alkaa uusi kausi. Fyysisesti talveni oli hyvä, ja harjoittelu on mennyt paremmin kuin koskaan. Vaikka testipäiviä oli vain neljä, tunnen olevani paremmin valmistautunut avauskisaan kuin koskaan ennen. Toivottavasti se merkitsee hyviä tuloksia.”

Felipe Massan kisaveto Barcelonan testeissä tarjosi Williamsille paljon nostetta.

”Niistä ajoista ei kuitenkaan kannata innostua liikaa. Emme tiedä muiden bensiinimääristä ja moottorisäädöistä. Olemme tehneet edistysaskeleen. Olemme hyökänneet heikkouksimme kimppuun tekemättä kompromisseja vahvuuksiemme suhteen.”

”Auto on yhä nopea suorilla ja vahva nopeissa mutkissa, mutta nyt se on parempi myös muissa mutkissa, kun downforcevoimaa ja pitoa on enemmän”, Bottas puntaroi.

Rosberg kiitti sääntönikkareita

Kun F1-media pähkäilee uusien sääntöjen tuomia yksittäisiä jännitteitä Grand Prix -viikonlopun näyttävyyteen, Mercedeksen Nico Rosberg summaili torstaina jo koko muutospaketin yhteisvaikutuksen.

”Hienoa, että laji kehittyy. Tavoite on ollut luoda lisää yllättäviä tapahtumia, ja yhteistuloksena näistä kolmesta sääntömuutoksesta, se myös toteutuu.”

Rosberg tarkoittaa kolmella sääntömuutoksella uutta aika-ajoformaattia, uutta kolmen kumiseoksen rengasvalikoimaa ja kuljettajan ohjeistuksen kieltämistä radioitse varikkomuurilta.

”Sääntönikkarit ovat onnistuneet toteuttamaan sen, mitä heiltä toivottiin. On varmaa, että näin viikonloppuun tulee enemmän yllätyksiä.”

”Aika-ajossa voi pudota helpommin, eikä nopein auto ole välttämättä enää paalulla.”

JASON REED
Nico Rosberg kiittelee sääntönikkareita.
Nico Rosberg kiittelee sääntönikkareita.

”Kisassa taas erilainen rengasvalinta voi ratkaista voiton. Nopeimmalla taktiikalla voittaa kisan, ja kun aina ei etukäteen pysty ennustamaan, mikä on paras rengas, oikeaan osuneella rengastaktiikalla tulee ensimmäisenä maaliin.”

”Radioliikenteen rajoituksella on iso vaikutus, kun nyt on meistä kuljettajista kiinni saada hommat hoidetuksi. Siinä on menty jopa niin pitkälle, ettei tiimi ei pysty radiolla kertomaan taktiikan vaihtamisesta.”

”Kaikki tämä tekee ajamisen yhä haastavammaksi”, Rosberg kiittelee.

Brittilehdistö tivasi Rosbergiltä, uskooko hän oikeasti pystyvänsä päihittämään tallikaverinsa Lewis Hamiltonin.

”Ajan vain voittaakseni”, Rosberg painotti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?