Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uinnin nelinkertainen maailmanmestari jäi kiinni dopingista – olisi ollut Jenna Laukkasen kilpailija Riossa

Urheilu
 
Michael Dalder / Reuters
Julia Jefimova juhli 100 metrin rintauinnin maailmanmestaruutta viime vuonna Venäjän Kazanissa.
Julia Jefimova juhli 100 metrin rintauinnin maailmanmestaruutta viime vuonna Venäjän Kazanissa. Kuva: Michael Dalder / Reuters

Venäläisuimari Julia Jefimova on jäänyt kiinni urheilussa kielletyn aineen käytöstä. Rintauinnin nelinkertaisen maailmanmestarin kärystä kertoi Venäjän uintiliitto torstaina.

Venäläismedian mukaan kyse on alkuvuoden kohuaineesta meldoniumista, joka on aiheuttanut lukuisia itäeurooppalaisten urheilijoiden käryjä.

Positiivinen näyte on 23-vuotiaan rintauimarin uran toinen, ja häntä uhkaa elinikäinen kilpailukielto. Hän sai 16 kuukauden kilpailukiellon vuoden 2013 lokakuussa annettuaan kiellettyä steroidia sisältäneen näytteen.

Jefimova voitti Lontoon olympialaisissa pronssia 200 metrin rintauinnissa. Hän on 100 metrin hallitseva maailmanmestari ja olisi ollut kova vastus matkan EM-kultaa lyhyessä altaassa ottaneelle Jenna Laukkaselle ensi kesänä Rion olympialaisissa.

Torstaina saatiin myös toinen käry, kun Ukrainan yleisurheiluliitto kertoi, että 800 metrin juoksija Natalia Lupu oli jäänyt kiinni niin ikään meldoniumista.

Vuoden 2013 sisäratojen maailmanmestari joutuu näin ollen jäämään sivuun torstaina alkavista halli-MM-kisoista.

Meldonium lisättiin urheilussa kiellettyjen aineiden listalle vuoden 2016 alussa, ja lääkeaineen käytöstä on jäänyt kiinni sen jälkeen lukuisia urheilijoita. Nimekkäin on venäläinen tennispelaaja Maria Šarapova, joka selitti asiaa huolimattomuudella ja tietämättömyydellä.

Antidopingtoimisto Wadan mukaan käryjä oli 11. maaliskuuta tiedossa jo 99.

Kärynneiden joukossa on ollut useita venäläisurheilijoita, ja presidentti Vladimir Putin syyttikin maan urheiluviranomaisia käryistä.

”Viranomaiset eivät päivittäneet listoja ja tiedottaneet urheilijoita, valmentajia ja muita asiantuntijoita ajoissa Maailman antidopingtoimisto Wadan päätöksestä kieltää yksittäisiä lääkkeitä”, Putin sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Meldoniumia käytetään sydänlääkkeenä, mutta sillä ei ole myyntilupaa Suomessa. Lääkkeen kehittänyt Ivars Kalvinš sanoi HS:n haastattelussa, että pelkää käytön kieltämisen johtavan urheilijoiden kuolemiin.

Suomen antidopingtoimikunnan puheenjohtaja Timo Seppälä tyrmäsi kutenkin väitteet täysin.

”Tuntuu oudolta, että urheilijoita kuolisi, jos aine kielletään. Miten esimerkiksi 60-luvulla kestävyysjuoksijat eivät kuolleet ilman ainetta, vaikka olivat myös kovassa rääkissä?” Seppälä ihmetteli.

”On ihan selvä asia, ettei lopettaminen ole riski.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!