Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HIFK aloittaa pudotuspelit hymyssä suin – kantaako vire mestaruuteen viiden vuoden tauon jälkeen?

Porilaispoika Tommi Taimi tuli IFK:hon ottamaan johtavan paikan joukkueessa ja menestymään. Play offseissa se on mahdollista.

Urheilu
 
HIFK:n johtava puolustaja Tommi Taimi: Meillä on iso mahdollisuus
HIFK:n johtava puolustaja Tommi Taimi: Meillä on iso mahdollisuus
Helsingin IFK aloittaa pudotuspelit runkosarjan voittajana ja yhtenä mestarisuosikeista. IFK on voittanut vain kaksi mestaruutta viimeisen 30 vuoden aikana, mutta nyt näyttää paremmalta. Meillä on iso mahdollisuus”, IFK:n johtaviin puolustajiin kuuluva Tommi Taimi sanoi. ”Mahtava voittaa runkosarja. Se antaa meille kotiedun ja eka peli on tosi tärkeä.”

Vain kourallinen porilaisia

 Helsingin IFK:ssa on pelannut historian aikana melko vähän porilaisia ja varsinkin kovan profiilin pelaajia. HS luettelee Tommi Taimin lisäksi neljä kovinta porilaiskiekkoilijaa IFK:ssa.

 Christian Ruuttu, 52, lähti IFK:sta NHL:ään kauden 1986 päätteeksi. Pelasi NHL:ssä 663 (Buffalo, Chicago, Vancouver) ottelua ja tuli takaisin IFK:hon. Seuran kapteeni mestaruusvuonna 1998. Hyökkääjä.

 Pekka Rautakallio, 62, tuli NHL-uransa (Atlanta Flames ja Calgary Flames) jälkeen IFK:hon, jossa pelata viisi kautta 1982–87. Oli kaksi viimeistä IFK:n kapteenina. Ensimmäinen suomalainen NHL:n All Stars -pelaaja. Puolustaja.

 Juha Rantasila, 70, pelasi IFK:ssa kahdeksan kautta 1967–75 ja voitti seurassa kolme Suomen mestaruutta 1969, 1970 ja -74. Pelasi puolustajana, mutta voitti SM-sarjan maalikuninkuuden kaudella 1970-71 tekemällä 32 ottelussa 30 maalia.

 Matti Kuparinen, 31, ehti pelata vain kaksi kautta IFK:ssa 2013–2015. Tuli seuraan kantavana keskushyökkääjänä, mutta loukkaantumiset sotkivat molemmat kaudet. HS

Porilainen Tommi Taimi vaikuttaa siltä kuin hän olisi kiekkoilut ikänsä Helsingin IFK:ssa. Taimi puhuu tottuneesti niillä termeillä, joita IFK mielellään viljelee: taka-askelia ei oteta, jätän kaikkeni tuonne jäälle ja valmennus voi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa.

Ei ihme, että Taimi osaa tämän puolen. Hän pelaa yhdessä toiveseuroistaan. IFK:hon hän on aina halnnut.

Ässissä Taimi kohtasi IFK:n säännöllisesti. Niissä peleissä toive syventyi.

”Isomäessä IFK täytti aina hallin, oli vähän painia ja hienoja pelejä. IFK:sta on jäänyt hieno kuva”, 25-vuotias Taimi sanoo, kun pudotuspelit ovat alkamassa ja IFK kohtaa ensimmäisellä kierroksella Pelicansin.

Taimi on porilaisen kiekkoilun tuote ystäväpiiriä myöten. NHL-kiekkoilijat Erik Haula ja Joel Armia ojensivat bestmaneina vihkisormuksen, kun Taimi meni Pia-Mariansa kanssa naimisiin. Sekin sopii kuvioon, että Erik Haulan isä Tomi Haula toimii Taimin pelaaja-agenttina.

Haula ja Taimi ovat ystäviä lapsuudesta asti, mutta Pia-Maria tapasi Erikin ensimmäisen kerran 23. maaliskuuta 1991. He syntyivät samana päivänä ja samassa porilaisessa sairaalassa.

Oli luontevaa, että Haulasta tuli Taimin perheen esikoistyttären kummi. Sofie on nyt kahden vanha. Armian vuoro tulee ihan kohta, kun huhtikuun puolivälissä syntyy toinen tytär.

”IFK:ssa saadaan vain tyttöjä”, Taimi heittää.

Ihan tieteellistä näyttöä tälle ei taida olla, mutta runkosarjan lopulla puolustaja Yohann Auvitun perheeseen syntynyt tytär ainakin puoltaa väitettä.

Olisikohan siinäkin ripaus porilaista kiekkoperinnettä, että Taimi hallitsee isot raudat penkkipunnerruksessa. Entinen tähtipelaaja Veli-Pekka Ketola kuuluu Suomen tunnetuimpiin penkkimiehiin. ”Parhaimmillaan olen ottanut penkillä 150 kiloa, mutta nyt se on tullut alaspäin ja muotoutunut järkevämpään suuntaan”, Taimi sanoo.

”Vellu sanoi joskus Ässissä ollessani, että on vetänyt 180 kiloa. Niihin lukemiin en yllä.”

Puolustajana Taimi on sopiva sekoitus hyökkäävyyttä, taitoa ja yleispelaamista. Pakkiparissa Joonas Järvinen –Taimi yhdistyvät näppäryys kiekon kanssa ja koko. Järvinen on kuin kiviseinä, Taimi taitava mailan käsittelijä.

IFK:hon Taimi tuli pääovesta, ei pöyhkeästi, mutta ei myöskään anteeksi pyydellen. Taitanee sopia porilaisuuteen.

”Tulin sillä ajatuksella, että otan johtavan roolin tästä joukkueesta. Että pystyn olemaan esimerkkinä tuolla kentällä illasta toiseen”, Taimi sanoo.

Aika kovia sanoja, kun IFK ei sentään ole mikään poikaporukka, mutta Taimi lunasti lupauksensa. Pöyhkeältä hän ei kuulosta, ei diivalta, ainoastaan sopivan itsevarmalta.

Tilastoista tulee tukea. IFK:n sisäisessä pistepörssissä Taimi on neljäntenä – parhaana puolustajana. Kiitos kuuluu osittain ylivoimapelille.

”Uskon, että vahvuuteni ovat ylivoimassa ja kiekollisessa pelissä, mutta jos olet kiekollinen pakki, ei tänä päivänä riitä, että pyörittää pelkkää ylivoimaa.”

Runkosarjavoitto antoi IFK:lle hyvät asetelmat. Se tuo odotuksia, jopa lupauksia menestyksestä. ”Totta kai meiltä kuuluu odottaa menestystä. On sellainen jengi”, Taimi sanoo.

”Fanit, seura ja myös me pelaajat odotamme itseltämme todella paljon.”

Ässissä Taimi ehti pelata kolme kautta ja voittaa Suomen mestaruuden 2013. Seuraavan kauden päätteeksi tuli kutsu KHL:ään ja lähtö Habarovskiin. Siellä saakin maistaa KHL:n kaikkia idän ulottuvuuksia oikein isolla kauhalla.

KHL:n jälkeen Ruotsi oli vaihtoehtona, Venäjälle paluu harkinnassa, mutta vaaka kallistui Liigaan. IFK:n päävalmentaja Antti Törmänen tunsi Taimin yhteisestä kaudesta Vaasan Sportissa, kun Sport voitti Mestiksen mestaruuden 2011. Törmänen soitti Taimille ja kysyi mukaan yhteiselle taipaleelle.

”Hän tiesi, millainen pelaaja olen ja millainen henkilönä.”

IFK ja Taimi tekivät kahden vuoden sopimuksen. IFK ei tarjoa yleensä mitään KHL-pykäliä, eikä sellaista ole Taimillakaan. Pohjois-Amerikan NHL olisi ihan toinen juttu. Varausta Taimilla ei ole, mutta kiinnostusta sitäkin enemmän.

”Olen sitä mieltä, että sen kuuluu olla tavoite. Jos tulee mahdollisuus lähteä, en jätä sitä käyttämättä.”

”Luistelu, yleispelaaminen ja tilannekovuus. Ne pitäisi olla kovemmalla tasolla”, Taimi sanoo NHL:n vaatimuksiksi.

Samat ominaisuudet nousevat arvoonsa myös, kun IFK aloittaa mestaruusjahdin. Vapaakierroksia ei ole luvassa.

Tasainen joukkue, joka voi luottaa maalivahtiinsa

Helsingin IFK:ta voi olla aika vaikea sanoa Liigan kestomenestyjäksi. Sitä nimikettä ei oikein saa kahdella mestaruudella 30 vuodessa. Silti jokaisena vuonna IFK kuuluu sarjan rikkaimpiin, puhutuimpiin ja kiinnostavimpiin joukkueisiin. Jos ei muuta, maakunnissa riittää aina intoa ilkkua IFK:lle.

Kuluva kevät voi tuoda odotetun lisäkappaleen IFK:n menestystilastoon.

Runkosarjan voitto antaa mahdollisuuksia silottaa tietä, mutta parkkivaloilla ei mestaruuteen mennä.

Runkosarjavoitto takaa, ettei IFK kohtaa kovimpia haastajiaan Tapparaa tai Kärppiä ennen kuin mahdollisissa loppuotteluissa.

IFK:n edellinen mestaruus 2011 oli nuoren Mikael Granlundin, kokeneen Ville Peltosen, seuraikoni Kimmo Kuhdan ja puolustaja Toni Söderholmin käsialaa. Maalintekijä Juha-Pekka Haataja ja voimahyökkääjä Lennart Petrell täydensivät nelikkoa.

HS käy nyky-IFK:n läpi pelipaikoittain.

Maalivahdit

IFK:n maalivahtikaksikko on nuori. Ville Husso, 21, ja Kevin Lankinen, 20, voivat olla uransa alkutaipaleella, mutta myös kyllin kokeneita kohtaamaan tämän kevään haasteet.

Ei siitä varmaan haittaa ole, että Husso lähtee pudotuspeleihin veskaritilaston kärjestä. Itseluottamusta se ainakin ruokkii sopivasti.

Husson ottama askel kohti ammattilaisuutta näkyy tasaisuutena ilta illan jälkeen.

Puolustus

Vuoden 1998 IFK:n mestarijoukkueen puolustus oli sellaista timanttia, ettei siihen enää nykyliigassa päästä. Peräti kuusi pelaajaa oli joko pelannut NHL:ssä tai lähti sinne.

Olisi kohtuutonta verrata nykyistä alakertaa tuohon, mutta laatua riittää. IFK:lla on kokoa, liikkuvuutta, asennetta, taitoa ja tarvittava määrä kovuutta.

Joonas Järvinen ja Tommi Taimi täydentävät ykkösviisikon.

Järvinen on vahva MM-kisaehdokas, eikä se ole Taimiltakaan poissa laskuista. Ranskalainen Yohann Auvitu jaksaa luistella. Matt Generous ja Keith Aulie tuovat kiloja ja senttejä. Lauri Taipalus on hyvä yleispuolustaja, kunhan vähän karsii virheitä pois.

Hyökkäys

Tämän kauden joukkue näyttää profiililtaan täysin erilaiselta kuin viiden vuoden takainen mestarijoukkue. Suuret nimet ja valtakunnan puhutuimmat pelaajat puuttuvat ellei keskushyökkääjä Teemu Ramstedtia lasketa heihin. Paitsi, että Ramstedt on taitava pelaaja, hallitsee hän suvereenisti sosiaalisen median.

Jotain erityistä tässä IFK:n hyökkäyksessä on, ja se on tasaisuus.

IFK pelaa neljällä ketjulla, jossa jokaisessa riittää ratkaisijoita. Ykkönen Tomas Zaborsky –Ramstedt– Joonas Rask kuuluu Liigan eliittiin. Joukkueen leveys ei jää tähän.

Jos Juuso Puustinen pelaa nelosessa, on hän erinomainen ratkaisija sillä paikalla. Päävalmentaja Antti Törmänen nostaa Puustisen usein ylivoimaan.

Mika Partasen laukaus ja maalintekotaito voivat nousta esille play offsissa. Hänellä on siitä kokemusta. Kyllä kapteeni Arttu Luttisenkin ratkaisutaidoille tulee käyttöä.

Valmennus

Päävalmentaja Antti Törmänen oli se herra, joka vei IFK:n runkosarjavoittajaksi.

Vielä viime kaudella Törmänen ei saanut IFK:ta pelaamaan tasaisesti, mutta tänä talvena se onnistui.

Törmänen on Suomen mestari Jokereissa pelaajana ja Sveitsin mestari Bernissä valmentajana. Valmennusuransa alkutaipaleella hän voitti Mestiksen mestaruuden Vaasan Sportissa.

Liigan Play off -ottelut Nelonen Pro ja Ruutu klo 18 alkaen.

Mika Ranta / HS
Tommi Taimia nauratti HIFK:n jääharjoituksissa. ”Totta kai meiltä kuuluu odottaa menestystä.”
Tommi Taimia nauratti HIFK:n jääharjoituksissa. ”Totta kai meiltä kuuluu odottaa menestystä.”
Mika Ranta / HS
Tommi Taimi on porilainen ydintään ja ystäviään myöten.
Tommi Taimi on porilainen ydintään ja ystäviään myöten.
Vesa Koivunen
Ville Husso ja runkosarjan pisatepörssin voittanut Taparran Kristian Kuusela oli
Ville Husso ja runkosarjan pisatepörssin voittanut Taparran Kristian Kuusela oli
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?