Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelicans hakee menestystä hien, tuskan ja erehdyksien kautta

Petri Matikainen palautti Pelicansiin kurin ja järjestyksen. Välillä kova vaatimustaso on ryöpsähtänyt yli.

Urheilu
 
Panu Rissanen
Petri Matikaisen Pelicans on ollut iso ja ilkeä joukkue.
Petri Matikaisen Pelicans on ollut iso ja ilkeä joukkue. Kuva: Panu Rissanen

Onko Lahden Pelicans varastanut Helsingin IFK:n brändin? Tällä ajatuksella lahtelaisjoukkueen päävalmentaja Petri Matikainen leikitteli ennen joukkueiden välisen puolivälieräsarjan alkua.

Pelicans on ollut tällä kaudella iso ja ilkeä, sääntöjen rajamailla pelaava fyysinen joukkue. Kaikkea sitä, mitä IFK:hon liitettiin takavuosina. Matikainen on muovannut Pelicansista näköisensä joukkueen.

Petri Matikainen ja IFK. Kauden 2011–12 alussa se vaikutti unelmien liitolta. Kasassa oli Mikael Granlundin ja Ville Peltosen tähdittämä pelaajamateriaali yhdistettynä valmentajaan, joka peluutti seuran brändin mukaista kiekkoa.

Kaikki päättyi nolosti. HIFK putosi puolivälierissä Jokereille, ja Matikainen livisti kesken sopimuskautensa KHL:ään Omskin rahakkaan tarjouksen perässä.

”Hyvät muistot siitä kaudesta jäi. Se kesä meni miten meni, mutta mitään ei ole hampaankolossa”, Matikainen vakuuttaa.

Matikainen ehti valmentaa Omskissa reilun kauden, kunnes vaativa seurajohto antoi potkut. Sen jälkeen hän luotsasi Itävallassa ja Slovakiassa ennen paluutaan Suomeen täksi kaudeksi.

”Matkan varrella jouduin todella koviin grilleihin, varsinkin KHL:ssä”, Matikainen sanoo.

Montaa kokemusta rikkaampi Matikainen otti viime keväänä vastaan Pelicansin päävalmentajan pestin. Alkoi kolmen vuoden projekti, jonka tavoitteena on nostaa Pelicans takaisin kärkikahinoihin.

Aisaparikseen Matikainen sai toisen intohimoisen lätkäjätkän, Pasi Nurmisen. Tällä kaudella Pelicansin otteet kaukalossa ovat olleet odotetun värikkäitä.

Runkosarjassa Pelicans miehitti jäähypörssin kärkeä. Pelaaminen meni välillä sikailun puolelle.

”Se on osa sitä hintaa. Miten voi saada taistelevan joukkueen, jos ei joudu käymään tietä läpi hien, tuskan ja erehdyksien kautta. Ei ole oikotietä”, Matikainen toteaa.

Kauden aikana otsikoihin nousi muun muassa SaiPalle kärsitty 2–9-murskatappio, joka muistetaan Pelicansin pelaajien törkeistä taklauksista pelin jo ratkettua.

”Välillä on ryöpsähtänyt yli, se pitää myöntää. Ei ole kyse siitä, että Pelicans haluaisi vahingoittaa ketään”, Matikainen sanoo.

”Niistä on tehty mediassa aivan liian isoja juttuja. Yhdessä vaiheessa oli Ben Blood -ajojahti käynnissä. Kaikkeen, mitä Ben teki, media reagoi potenssiin kymmenen.”

Pelicans-puolustaja Blood oli runkosarjan jäähykuningas 160 rangaistusminuutillaan.

Viime kaudella Pelicansin lento loppui lyhyeen. Tomi Lämsän valmentama joukkue sijoittui 12:nneksi ja pudotuspelit jäivät haaveeksi.

Matikainen palkattiin keväällä korjaamaan tilanne.

Kolmen vuoden projekti on lähtenyt kelvollisesti liikkeelle. Pelicans pelaa puolivälierissä ja nuoret pelaajat, kuten Sebastian Repo, ovat ottaneet kehitysaskeleita.

”Meillä ei ole varaa lähteä ostamaan kaikkia, meidän täytyy tehdä pelaajia”, Matikainen valottaa seuran filosofiaa.

”On tarkoitus kehittää omia nuoria isompiin rooleihin siten, että kolmantena vuonna he olisivat joukkueen kantavia voimia.”

HIFK:n kukistaminen tämän kevään puolivälierissä olisi Pelicansilta jättiyllätys. Matikainen on toisaalta ollut järjestämässä sellaisia aikaisemminkin.

Keväällä 2011 hän nosti Bluesin runkosarjan yhdeksänneltä sijalta hopealle.

”Se temppu tehtiin valtavalla sitkeydellä ja yhteisöllisyydellä. Hyppäsimme surffaamaan aallolle ja se vei meitä.”

Tuosta kaudesta Matikainen on ammentanut yhden ohjenuoran, jota Pelicans yrittää pudotuspeleissä noudattaa.

”Carpe diem. Täytyy tarttua hetkeen, muuten se menee ohi.”

Jääkiekkoliigan puolivälierien tulokset eivät ehtineet Helsingin Sanomien tähän painokseen.

Liigan puolivälierien maalit ja otteluiden tähtihetket hs.fi
Panu Rissanen
Pelicansin päävalmentaja Petri Matikainen ja hänen työparinsa Pasi Nurminen poseerasivat kauhuelokuvan hengessä Urheilusanomien liigaliitteessä ennen kauden alkua.
Pelicansin päävalmentaja Petri Matikainen ja hänen työparinsa Pasi Nurminen poseerasivat kauhuelokuvan hengessä Urheilusanomien liigaliitteessä ennen kauden alkua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!