Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poikkeuksellinen nyrkkeilytarina: Uskovan rumpalin rakkaudet ovat oma poika, Eva Wahlström ja rap-musiikki

Nyrkkeilijä Niklas ”Drummer Boy” Räsänen tunnetaan Eva Wahlströmin kihlattuna. Hän on myös avoimesti kristitty ja isä, jonka pojalla on Fragile x -oireyhtymä.

Urheilu
 
Niklas Räsänen hikoilee kolme kiloa pois kahdessa päivässä
Niklas Räsänen hikoilee kolme kiloa pois kahdessa päivässä
Nyrkkeilijä Niklas Räsänen palaa olkapääleikkauksen jälkeen kehään perjantaina Espoon ammattilaisnyrkkeilyillassa. Painoa oli keskiviikkoaamuna pudotettavana vielä kolme kiloa.
Kuka?

Nyrkkeilijä Niklas Räsänen

 s. 27.9.1986 Kotkassa

 Lempinimi: Drummer Boy.

 Sarja: Ylempi keskisarja

 Valmentaja: Pekka Mäki

 Ammattilaisura: Siirtyi ammattilaiseksi vuonna 2013. Ennen Espoon iltaa 11 ottelua ja 11 voittoa, näistä kuusi tyrmäyksellä. Otteli myöhään perjantaina Espoon ammattilaisillassa

 Amatöörisaavutuksia: Aloitti nyrkkeilyn vasta parikymppisenä. Suomen mestari 2013, Tammer-turnaus pronssi 2012, GeeBee-turnaus hopea 2010.

 Perhe: Kihloissa Eva Wahlströmin kanssa, 5-vuotias poika Luda edellisestä avioliitosta.

Nyrkkeilijä Niklas Räsäsen valmistautuminen perjantain otteluun oli lajin urheilijoille tyypillinen. Viimeiset päivät ennen punnitusta sujuivat tiukan painonpudotuksen merkeissä.

Espoon ammattilaisillan punnitustilaisuudessa nyrkkeilijä toisensa jälkeen selvitti mittauksen helposti. Räsäsellä meni hilkulle.

Vaa’alle noustuaan nyrkkeilijä sanoi olevansa valmis ottamaan tarvittaessa housutkin pois, jos vaadittava mittaustulos sen vaatii. Housut jalassa paino oli 77,1 kiloa. Sillä Räsänen sai hyväksyvän nyökkäyksen ilman housujen riisumistakin.

”Yllättävän tiukalle meni”, Räsänen sanoi punnituksen jälkeen.

Itse ottelussa Räsänen ei jättänyt tulosta tiukalle. Hän tyrmäsi ranskalaisen vastustajansa Matiouze Royerin toisessa erässä. Jo ennen tätä Royer kävi kertaalleen kanveesissa.

Voitto ammattilaisena oli Räsäselle 12. ja seitsemäs tyrmäyksellä.

Vielä keskiviikkoaamuna Räsäsellä oli pudotettavaa kolme kiloa. Pudotettavaa riitti, mutta ihmiskehosta nesteen pudottamiseen on keinonsa.

”Juon runsaasti vettä viimeisen viikon ajan. 48 tuntia ennen punnitusta jätän suolan pois ja juon vielä 24 tuntia. Sillä huijataan kehoa luovuttamaan nestettä, ja lisäksi vielä jumppaan”, Räsänen kertoi keskiviikon mediatilaisuudessa.

Räsänen valitsee punnituksen alla ruokavalioonsa painoltaan kevyitä, mutta runsaasti rasvaa sisältäviä ruokia, esimerkiksi pähkinöitä ja avocadoa.

”Ne pitävät yllättävän kylläisenä, ja aivotkin saavat energiaa rasvoista.”

Kehässä Räsänen tunnetaan lempinimellä Drummer Boy. Räsänen on soittanut rumpuja esimerkiksi rap-artisti Brädin yhtyeessä. Räsänen tunnustautuu muutenkin taitelijaluonteeksi.

”Nyrkkeilypiireissä kaikki ovat hyvällä tavalla omalaatuisia. Nyrkkeilijät ovat paljon muuta kuin kuvitellaan. Voisi ajatella, että ollaan päinvastaista sakkia kuin perusstereotypia on”, Räsänen sanoo.

Kuin osoituksena taidekiinnostuksestaan Räsänen oli valokuvaaja Tanja Kalliosaaren mallina Courage in Frames -näyttelyssä. Räsänen poseerasi kuvissa, joissa nähtiin hänelle tärkeitä asioita. Niihin lukeutuivat esimerkiksi nyrkkeily, kristinusko, kihlattu Eva Wahlström ja pian 5- vuotias poika Luda, jonka Räsänen sanoo olevan itselleen tärkein asia maan päällä.

Räsäsen eroon päättyneessä avioliitossa syntyneellä pojalla on Fragile x -oireyhtymä, joka on toiseksi yleisin kehitysvammaisuuden aiheuttaja downin oireyhtymän jälkeen. Oireyhtymä näkyy Räsäsen mukaan esimerkiksi vilkkautena.

”Kuvaavaa on sellainen ylitsevuotavaisuus. Ärsykkeitä on paljon, ja hän aistii kaiken eikä pysty jäämään mihinkään. Kun hän alkaa keskittyä johonkin, hän huomaa yhtäkkiä toisen ärsykkeen, ja on sitten sen perässä. Hän on aamusta iltaan menossa”, Räsänen kuvaa.

Räsänen muistelee opettaneensa pojalleen viimeksi esimerkiksi sitä, että musiikkia ei saa jättää autostereoissa soimaan liian kovalle.

Oppiminen isän ja pojan suhteessa on molemminpuoleista. Nyrkkeilijä sanoo oppineensa pojaltaan paljon lisää kärsivällisyyttä ja läsnäolon merkitystä.

”Jos lapsi alkaa normaalisti totella viidennellä tai kymmenennellä kerralla, niin tähän tarvitsee sata kertaa. Poika elää täysillä hetkessä koko ajan, niin kuin lapset muutenkin, mutta hänellä on tosi voimakas tunnefiiliskokemus. Sitä on inspiroivaa seurata vieressä”, Räsänen sanoo.

”Hän on niin intensiivinen, että tarvitsee paljon huomiota. Pitää olla itsekin siinä läsnä. Kun on itsekin läsnä, niin ihmeitä tapahtuu.”

Uskostaan Räsänen on puhunut vuosien varrella usein esimerkiksi kristillisille lehdille.

Hän sanoo, että urheilu ja usko kulkevat hyvin rinnakkain.

”Täysin. Uskon, että Luoja on antanut minulle lahjat ja saan toteuttaa itseäni”, Räsänen sanoo.

”Asenteeni aamulla on mennä kiitoksella ja auttaa tukea tarvitsevaa. Siitä tulee itsellekin paras olo. En minä mikään pyhimys ole.”

Räsänen ei suoraan arvioi, suhtaudutaanko häneen ennakkoluuloisesti uskonnollisen vakaumuksensa takia. Joka tapauksessa hän pitää ennakkoluuloisuutta lähtökohtaisena lähestymistapana.

”Suomessa on ennakkoluuloja, teet mitä tahansa. Tuntuu, että aina on negatiivinen ennakkoluulo ensimmäisenä pessimisti ei pety -meiningillä. Ei se minua häiritse. Minusta on aina ollut ennakkoluuloja, ja se on minusta jopa hauskaa”, Räsänen sanoo.

Räsänen palasi perjantaina kehään olkapääleikkauksen jäljiltä. Olkapäässä oli repeämiä ja lisäksi se oli ahdas. Tauko venyi neljän kuukauden mittaiseksi.

Räsänen aloitti nyrkkeilyn vasta parikymppisenä. Nykyisin 29-vuotias nyrkkeilijä uskoo, että vuosia nyrkkeilijänä on edessä vielä paljon.

Mielessä siintää EM-otteluun pääsy vuoden sisällä. EU-rankingien sijoitus on ollut jo hetken 20 sijan tienoilla.

”Ura jatkuu pitkään. Ei minulla kasva parta ja viiksetkään vielä. Oma faija aloitti kuntonyrkkeillä samaan aikaan kuin minä nyrkkeillä. Kun katsoo vierestä, niin hän on oppinut tosi hyvin ja hänellä on tosi nopeat kädet ja refleksit vieläkin. Kyllä ainakin kymmenen vuotta jatkan”, Räsänen sanoo.

Suomalaisessa ammattinyrkkeilyssä Räsänen on nouseva nimi. Suurimmat otsikot nähdään ainakin toistaiseksi Robert Heleniuksesta, Edis Tatlista ja Eva Wahlströmistä.

Räsänen vakuuttaa silti, että jo nykytilanteessa taloudellinen tilanne on riittävän turvattu, jotta ammatin harjoittaminen on mahdollista ilman jatkuvaa talousasioista stressaamista.

”Varmaan kaikissa lajeissa sponsorit ovat aika kortilla näinä talousaikoina. Minä olen löytänyt sellaiset, jotka diggaa nimenomaan musta”, Räsänen kiittelee.

Oikaisu 19.3. klo 11.08: Valokuvanäyttelyn nimi on Courage in Frames, ei Courage in Flames kuten jutussa alun perin luki.

Kaisa Rautaheimo / HS
Niklas Räsänen harjoitteli keskiviikona kuvassa näkyvässä puvussa, jotta lihakset lämpiävät ja hikoilu on mahdollisimman suurta.
Niklas Räsänen harjoitteli keskiviikona kuvassa näkyvässä puvussa, jotta lihakset lämpiävät ja hikoilu on mahdollisimman suurta.
Kaisa Rautaheimo / HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!