Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

F1-kausi alkoi romurallilla – Fernando Alonso selvisi kuin ihmeen kaupalla hurjasta ilmalennostaan

Espanjalainen kiitti auton rakenteita henkensä pelastamisesta. ”Muuten en olisi puhumassa teille.”

Urheilu
 
Mark Horsburgh / Reuters
Fernando Alonson McLaren-autosta jäi radan varteen pelkkiä palasia.
Fernando Alonson McLaren-autosta jäi radan varteen pelkkiä palasia. Kuva: Mark Horsburgh / Reuters

Melbourne

FI-kausi alkoi hurjalla kolarilla ja ilmalennolla.

Artikkeliin liittyvät

Fernando Alonson ohjaama McLaren sinkoutui kovalla vauhdilla Melbournen katuradan suojavalleihin. Kuin ihmeen kaupalla espanjalainen selvisi kärrynpyöristään ilman vakavia vammoja.

Hän loukkasi vain hieman vasenta polveaan. Tv:n hidastuskuvien perusteella näytti siltä, ettei kukaan voi nousta romukasasta ehjänä.

Alonson kolari ei kuitenkaan voi verrata Robert Kubican ulosajoon BMW Sauberilla Montrealin katuradalla vuonna 2007. Puolalainen loukkasi jalkansa niin pahasti, ettei pystynyt osallistumaan seuraavaan kisaan.

Alonson auto ei osunut todella kovalla vauhdilla mihinkään kohtaan, jossa törmäyksessä häneen kohdistuneet G-voimat olisivat nousseet kohtalokkaiksi.

Onni onnettomuudessa oli, että hän vältti nimenomaan osumat, jotka olisivat kohdistuneet autoon vaarallisessa kulmassa. Nyt vinha vauhti jatkui suoraan eteenpäin.

Hän olisi voinut loukkaantua pahasti, jos radan suoja-aidassa olisi ollut niin sanottu halo-turvakaari, jota on suunniteltu ensi vuodeksi. Nyt Alonson auto jäi parhaassa mahdollisessa asennossa vinottain ja katolleen aitaa vasten.

Kovimmalle Alonson kokemassa pyörityksessä joutuvat hänen niskansa, selkänsä ja erityisesti jalkansa. Puoli tuntia onnettomuuden jälkeen hän seisoi jo median haastatteluringissä.

Vuoden 2014 Japanin GP-turmassa Jules Bianchi loukkaantui Marussia-autossaan traagisesti. Sen jälkeen ohjaamojen laitaa on korotettu. Muuten autoja ei ole vahvistettu merkittävästi.

Myös ratojen turvatekijöihin on kiinnitetty yhä enemmän huomiota. Albert Parkin katuradalla on silti yhä jäljellä vaaranpaikkoja, kun autot nuolevat välillä kaiteita.

Viime vuonna Alonso ei pystynyt osallistumaan Australian avauskisaan loukkaannuttuaan talvitesteissä. Nyt tuli painajaismaiselta näyttänyt törmäys Esteban Gutierrezin Haas-autoon.

”Oloni on ihan hyvä. Kaikki luut ja lihakset ovat paikoillaan. Olihan se iso kolari”, Alonso sanoi helpottuneena, jopa hyväntuulisena.

”Välillä sitä unohtaa, että ajaa kolmeasataa. Siinä kaikki pikkukolaritkin voivat kasvaa isoiksi tapaturmiksi.”

Alonso antoi täydet pisteet F1-autojen kestävyydelle. ”Näiden autojen rakenteiden ja turvakaarien ansiosta olen yhä hengissä. Muuten en olisi puhumassa teille. Työtä turvallisuuden parantamiksi on jatkettava.”

Itse kisa oli Mercedes-tallin juhlaa, kuten talvitestien perusteella oli arvattavissa.

Nico Rosberg nousi kakkosruudusta voittoon. Samalla lailla kakkospaikalta Rosberg voitti Australiassa myös kaksi vuotta sitten, jolloin Lewis Hamilton keskeytti. Nyt maailmanmestari tuli toiseksi.

Fernando Alonson ja Esteban Gutierrezin rajun kolarin myötä kisa pysäytettiin 18 kierroksen jälkeen.

Mercedekset olivat siinä vaiheessa keskikovilla renkailla valmiit ajamaan pitkän kisaosuuden, kun Ferrari panosti yhä pehmeimpiin kumeihin.

Kummankin Ferrarin lähtö sai tallipäällikkö Maurizio Arrivabenen hyppimään riemusta. Sebastian Vettel ja Kimi Räikkönen karkasivat johtoon samalla lailla kuin vuosi sitten Unkarin kisassakin.

Unkarissa Vettel voitti, kun Räikkönen joutui keskeyttämään. Nyt Vettel oli aseeton Mercedeksiä vastaan ja jäi kolmanneksi. Räikkönen keskeytti.

”Moottori kävi, mutta tehoja ei ollut. Ei voinut kuin keskeyttää. Niin se joskus menee”, sanoi Räikkönen, jonka hyvin alkanut kisa katkesi 22 kierroksen jälkeen.

”Olisin hyvin huolissani, jos Kimin keskeytys johtuisi moottoriin liittyvästä viasta, mutta ymmärtääkseni näin ei ollut. Pystymme korjaamaan sen helposti”, Arrivabene totesi.

Ilman punaisia lippuja Ferrari olisi voinut ajaa jopa voitosta.

”Olisimme varmuudella olleet ainakin lähempänä ykköskoroketta”, Vettel vakuutti. Luultavimmin Rosberg olisi jyrännyt ilman lipputilannettakin voittoon, mutta Ferrari olisi hyvinkin voinut viedä sijat kaksi ja kolme, kun Hamilton tuhri niin pahasti starttinsa, eikä päässyt ruuhkissa nousemaan tällä radalla toivomallaan tavalla.

Voittaja Rosberg muistutti, että hänet on ladattu suomalaisella sisulla.

”Sisua oli paljon pelissä tänään. Oli loistava taistelu, loistava kisa ja olen todella mielissäni voittaessani kauden ensimmäisen kisan. Se on palkitsevaa. Tämä oli hyvä avauspotku kauteen”, Rosberg myhäili.

Valtteri Bottaksella oli vaikea viikonloppu. Jo aika-ajo sujui tahmeasti. Vaihdelaatikon vaihtaminen toi vielä lähtöruuturangaistuksen. Käteen jäi kahdeksas sija ja neljä MM-pistettä.

Kausi jatkuu kahden viikon kuluttua Bahrainissa. Siellä palataan vanhaan aika-ajosysteemiin, onneksi. Lauantain pudotuspeliviritelmä Australiassa tarjosi täydellisen nöyryytyksen lisäjännitteitä luvanneille sääntönikkareille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?