Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Annetaan käryävien pitää mitalinsa – urheilutulosten muuttaminen jälkikäteen on kiusallista kaikille

Urheilu
 
Eddie Keogh / Reuters
Turkkilainen Asli Cakir Alptekin voitti olympiakultaa 1500 metrillä Lontoossa ennen maannaistaan Gamze Bulutia (oik.). Bahrainia edustanut entinen etiopialainen Maryam Yusuf Jamal (vas.) oli kolmas.
Turkkilainen Asli Cakir Alptekin voitti olympiakultaa 1500 metrillä Lontoossa ennen maannaistaan Gamze Bulutia (oik.). Bahrainia edustanut entinen etiopialainen Maryam Yusuf Jamal (vas.) oli kolmas. Kuva: Eddie Keogh / Reuters

Lontoon kesäolympialaisissa 2012 nähtiin kutkuttava kamppailu naisten 1 500 metrin juoksussa. Turkkilainen Asli Cakir Alptekin kiri kultaan ennen maannaistaan Gamze Bulutia. Bahrainia edustanut entinen etiopialainen Maryam Yusuf Jamal oli kolmas, Venäjän Tatjana Tomašova neljäs ja etiopialainen Abeba Aregawi viides.

Hyvä kisa, jonka viralliset ja kirjoihin painetut tulokset eivät enää päde. Alptekin menetti olympiakultansa dopingkäryn takia, ja muutkin mitalit voivat mennä vielä uusjakoon. Erikoisimmassa tapauksessa äskettäin itsekin kärynnyt ja Ruotsin kansalaisuuden valeavioliiton kautta saanut Aregawi voi nousta mitaleille, jos juoksi Lontoossa puhtaana.

Miten tämä on selitettävissä? Siten, että Kansainvälinen olympiakomitea KOK ja Maailman antidopingtoimisto Wada aikovat tutkia uudelleen satoja Lontoossa annettuja dopingnäytteitä.

Myös Pekingin vuoden 2008 kesäolympialaisten näytteitä seulotaan entistä tarkemmilla testeillä. KOK:n mukaan näytteiden analysointi on jo käynnissä. Tulokset julkistetaan hyvissä ajoin ennen elokuussa käytäviä Rio de Janeiron kesäolympialaisia.

Vanhoja näytteitä voidaan tutkia kymmenen vuotta ajassa taaksepäin. Tavoitteena on estää Lontoossa ja Pekingissä huijanneiden, mutta ilman rangaistusta jääneiden urheilijoiden kilpaileminen Riossa. ”Paras tapa toimia on napata huijarit kiinni jo ennen Rion kisoja”, KOK:n lääketieteellinen johtaja Richard Budgett sanoo. KOK käytti samaa pelotetta ennen Lontoon olympialaisia.

Uutinen on mieluisa kaikille puhtaille urheilijoille, mutta itse urheilun kannalta sijoitusten uusjako on kiusallista. Olympialaiset ja arvokisat uhkaavat tukehtua jatkuviin dopingkäryihin.

Mitä virkaa on kilpailla, kun voittaja voi lopulta olla kuka tahansa? Onko edessä olympialaisten loppu? Ehkä ei, mutta urheilun seuraaja tuntee itsensä huijatuksi. Helppoa ratkaisua ei ole. Se mikä on tänään sallittua, voi olla huomenna kiellettyä. Jotain pitää tehdä.

Entä jos päätetään, ettei tuloksia muuteta jälkikäteen. Voittaja pysyköön voittajana ja mitalisti mitalistina. Jos sama urheilija käryää myöhemmin dopingista, menettäköön hän maineensa loppuelämäkseen ja saakoon pysyvän kilpailukiellon.

Tuskin jälkikäteen mitalin saava urheilijakaan voi siitä enää olla kovin onnellinen. Painonnostossa on ollut käytäntönä, ettei kilpailussa tullut käry vaikuta menneisiin tuloksiin, mutta tulevaisuus urheilijana on ohi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!