Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marcus Sandell aikoo selättää selkävaivan, joka piinaa myös henkisesti: ”Siitä on pakko päästä eroon”

Kesällä tarkoitus on pysyä poissa suksilta normaalia kauemmin.

Urheilu
 
Alexis Boichard / Agence Zoom
Marcus Sandell laski lauantaina kuudenneksi suurpujottelun maailmancupin finaalissa Sveitsin St. Moritzissa.
Marcus Sandell laski lauantaina kuudenneksi suurpujottelun maailmancupin finaalissa Sveitsin St. Moritzissa. Kuva: Alexis Boichard / Agence Zoom

Alppihiihtäjä Marcus Sandellin vaikea maailmancupkausi päättyi lauantaina yhteen uran parhaista kilpailuista – ainakin tuloksellisesti.

Sandell laski kuudenneksi suurpujottelun maailmancupin finaalissa ensi talven MM-rinteillä Sveitsin St. Moritzissa. Sitä paremmin hän on sijoittunut mc-tasolla vain kolmesti oltuaan kerran neljäs ja kahdesti viides.

Nyt edessä on lepoa, ja sitten alkaa erilainen kesäharjoituskausi.

Sandell aikoo tosissaan selättää tai ainakin työntää taka-alalle selkävaivansa, joka on yli kolme vuotta häirinnyt hänen harjoitteluaan ja kilpailemistaan.

”Se on vaikuttanut liikaa, ja nyt siitä on pakko päästä eroon”, Sandell sanoi HS:lle puhelimitse Italian Firenzestä, jossa hän on pääosin asunut pian puolitoista vuotta.

Kesän fysiikkaharjoitteluaan Sandell aikoo vetää pitkälti entiseen tapaan. Oleellinen ero on se, että nyt tulee selvästi aiempaa pidempi jakso poissa suksilta.

Näillä näkymin Sandell jättää väliin ainakin kaksi kesäkauden lumileiriä ja palaa suksille mahdollisesti vasta lokakuussa eli muutama viikko ennen seuraavan mc-kauden alkua.

”Yleensä olen päässyt suhteellisen nopeasti kisakuntoon. Voi silti olla, että Sölden vaarantuu hieman, mutta se on tärkeä uhraus”, Sandell sanoi viitaten perinteiseen mc-kauden avaukseen Itävallassa.

Sandellin selkä meni ensimmäisen kerran pahemmin syksyllä 2013. Myöhemmin siitä on diagnosoitu kaksi välilevyn pullistumaa ja nikaman luutulehdus.

”Ne välilevyn pullistumat eivät ole niin isoja, että ne tarvitsisivat leikkaushoitoa.”

Vaivaansa Sandell on saanut hoitoa ja ohjeita muun muassa tunnetulta saksalaiselta urheilulääkäriltä Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrtilta, joka toimi aiemmin Bayern Münchenin jalkapallojoukkueen lääkärinä.

”Olen käynyt hänen luonaan Münchenissä puolitoista vuotta. Hän on pystynyt poistamaan kipuja, ja selkään on tullut liikkuvuutta.”

Kesän aikana Sandell aikoo vahvistaa alaselän ja keskivartalon lihaksiaan niin paljon, että lihakset pystyvät aiempaa paremmin tukemaan selkärankaa laskemisen tuottamia iskuja vastaan.

”Kauden aikana olen lähes joka päivä joutunut taistelemaan päästäkseni sellaiseen psyykkiseen tilaan, että pystyn laskemaan vaadittavalla tasolla.”

Kauden aikana Sandellille kertyi vain 11 kilpailua. Ne kaikki olivat mc-suurpujotteluja. Osasyy ”älyttömän” pieneen kilpailumäärään oli selän säästäminen.

Sandell myöntää, että vähäinen kilpaileminen on vaikuttanut negatiivisesti kilpailurutiineihin ja latautumiseen.

”Pitäisi päästä enemmän harjoittelemaan kilpailemista ja laskemaan välillä ilman paineita, ettei aina olisi kysymys ikään kuin elämästä ja kuolemasta.”

Maailmancupissa Sandell oli ongelmista huolimatta selvästi paras suomalainen. Suurpujottelucupissa hän sijoittui 16:nneksi.

Joulukuussa hän laski viidenneksi Ranskassa, mutta mc-finaalia lukuun ottamatta muut kisat menivät alle odotusten sijoille 14–18. Lisäksi ulosajoja ja karsiutumisia toiselta kierrokselta tuli neljässä osakilpailussa.

Sandell myönsi sortuneensa liian usein edellisiltä vuosiltakin tuttuun syntiin, yliyrittämiseen.

Onnistuminen tulevassa MM-rinteessä oli kuitenkin henkisesti tärkeää, koska aiemmin hän oli kahdesti epäonnistunut siellä.

”Minulla ei ollut siitä paikasta hyvää fiilistä, mutta nyt se muuttui. Siitä tuli hyvä draivi MM-kauteen ja myös kesän harjoitteluun.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?