Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Golfliitto aikoo karsia maajoukkuetoimintaa – EM-kisat jäämässä väliin

Olympiavalmentaja pitää ajatusta järjettömänä. Taustalla on epäonnistunut yritys nostaa jäsenmaksuja.

Urheilu
 
Katarina Sällylä
Matilda Castrén on suomalaisista korkeimmalla (32:s) maailman amatöörirankingissa. Viime vuonna hän saavutti EM-kisoissa henkilökohtaisen pronssin.
Matilda Castrén on suomalaisista korkeimmalla (32:s) maailman amatöörirankingissa. Viime vuonna hän saavutti EM-kisoissa henkilökohtaisen pronssin. Kuva: Katarina Sällylä

Suomen Golfliitto on viime vuosina yrittänyt nostaa huippu-urheilullista profiiliaan olympiagolfin myötä.

Nyt liitto on tekemässä päätöstä, jota monet pitävät taka-askeleena huippu-urheilun mittarilla.

Liitto on aikeissa katkaista vuosikymmenien perinteen ja olla lähettämättä naisten ja miesten joukkueet amatöörien EM-kisoihin. Naisten kisat ovat kesällä Islannissa ja miesten Ranskassa.

Suunnitelman taustalla ovat säästöt. Erikoiseksi tapauksen tekee monien mielestä se, että esityksen säästöjen kohdentamisesta EM-kisoihin teki liiton päävalmentaja, ruotsalainen Staffan Johansson. Hänen vuonna 2009 alkanut pestinsä päättyy tänä vuonna.

Suomen golfissa amatöörimaajoukkueet voidaan rinnastaa muiden lajien nuorten maajoukkueisiin. Golfin todellinen suomalainen huippu-urheilu tapahtuu käytännössä liiton ulkopuolella eli ammattilaiskiertueilla.

Viime syksynä liiton hallitus yritti jälleen korottaa harrastajapelaajien jäsenmaksua kahdella eurolla, mutta esitys tyrmättiin liittovaltuustossa.

Tämän seurauksena liiton budjettiin syntyi käytännössä vajaan 300 000 euron aukko. Budjetti meni osittain uusiksi, ja myös kilpagolfin vajaan miljoonan euron budjetista piti tinkiä.

EM-kisojen osalta kyse on noin 30 000 euron säästöstä. Päävalmentaja asetti etusijalle leirityksen. Osa siitä, saman suuruusluokan kulut sisältänyt maajoukkueleiri oli talvella Turkissa.

Liiton huippu-urheilupäällikön Janne Marvailan mukaan ”kaikkia vaihtoehtoja mietitään”, jotta joukkueet pääsisivät EM-kisoihin.

”Päätös tehdään lähiaikoina, viimeistään silloin, kun kisoihin pitää ilmoittautua”, Marvaila sanoi HS:lle.

Joka tapauksessa liitto aikoo lähettää joukkueet tyttöjen ja poikien EM-kisoihin. Yhtenä perusteena on se, että vuonna 2017 tyttöjen EM-kisat käydään Lohjalla.

Liiton suunnitelma on aiheuttanut laajaa kummastelua lajipiireissä.

Muun muassa Suomen ykköspelaajaa Mikko Ilosta valmentava Timo Rauhala on lähes tuohtunut liiton aikeista.

”Tuollaisen ajatuksen ei pitäisi olla edes mahdollinen. Se on aivan järjetön. Kuluja pitää karsia rakenteista ja organisaatiosta eikä pelaajilta”, sanoi Rauhala, joka on vetänyt myös Suomen olympiaryhmän leiritystä.

Samoilla linjoilla on toinen huippuvalmentaja Petteri Nykky, jonka suojatti Matilda Castrén on amatöörien maailmanlistalla korkeimmalle rankattu suomalainen ja nykyisen naisten maajoukkueen profiilipelaaja.

”Kuulostaa ihmeelliseltä. Amatöörigolfissa pääsy kansainvälisille kentille kilpailemaan on se juttu”, sanoi Nykky, jonka valmennettavia ovat myös Suomen todennäköiset olympiaedustajat Ursula Wikström ja Noora Tamminen.

Ihmettelijöihin kuuluu myös Suomen menestynein naisten ammattipelaaja Minea Blomqvist-Kakko, joka viihtyi aikoinaan mainiosti amatöörien joukkuekisoissa.

”Olen luonteeltani joukkuepelaaja. Siksi näistä kisoista on parhaat ja onnellisimmat muistot urallani. Pitäisin siis kyseenalaisena ratkaisua sitä, jos Golfliitto ei lähettäisi joukkueita EM-kilpailuihin”, Blomqvist-Kakko kirjoitti Golflehden kolumnissa.

Golfliiton talous rakentuu varsin eri tavalla kuin useimmilla muilla lajiliitoilla. Tuloista peräti noin neljä viidesosaa tulee jäsenmaksuina tavallisilta harrastajagolfareilta.

Tämän takia liiton johtajien urheilujärjestöalan mittapuulla huomattavan korkeat, lähes ministeritason palkat ja liiton johdon runsas ulkomaanmatkailu ovat herättäneet päärahoittajien eli harrastajien keskuudessa närää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!