Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sumopainija Riikka Kallio toivoo kohtaavansa EM-kisoissa itseään kookkaampia naisia: ”Tahdon tietää miltä se tuntuu”

Suomessa on alle sata sumopainijaa. Naisia joukkoon mahtuu muutama.

Urheilu
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Sumo-painija Riikka Kallio harjoittelee Maunulan liikuntahallissa.
Sumo-painija Riikka Kallio harjoittelee Maunulan liikuntahallissa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Sumo: Massaa ja notkeutta

 Sumo on parituhatta vuotta vanha japanilainen kamppailulaji, joka on syntynyt shintolaisuudesta. Ottelut kestävät yleensä alle kymmenen sekuntia, ja suurin osa kilpailusta menee erilaisten uskonnollisten rituaalien läpiviemiseen.

 Ammattisumossa ei tunneta painorajoja, joten suuresta massasta on hyötyä. Isosta koostaan huolimatta sumotorit ovat elastisia ja taipuvat kevyesti spagaattiin.

 Amatöörisumossa on puolestaan useita painoluokkia, ja monet kisaajat ovat judon ja painin harrastajia.

Ymmärtäähän sen, että harmittaa, jos ei saa mitellä voimiaan 150-kiloista naista vastaan. Amerikkalaisen jalkapallon Suomen maajoukkue voitti viime vuonna EM-kisoissa kultaa, mutta puolustuksen linjamiestä Riikka Kalliota jäi kaihertamaan yksi asia.

Se, että Suomi ei kohdannut kisoissa Saksaa.

Saksalla oli nimittäin kaksimetrinen ja 150-kiloinen hyökkäyksen linjamies, jota vastaan 103-kiloa painava Kallio olisi halunnut kamppailla.

”Tahtoisin tietää, miltä se tuntuu”, Kallio naurahtaa.

Kallion toive saattaa hyvinkin toteutua, sillä hän lähtee huhtikuussa edustamaan Suomea sumon EM-kisoihin Puolaan. Kallio painii yli 95-kiloisten luokassa, ja vastaan tullee todella kookkaita leidejä.

”Olen sen verran hullu, että mikään ei ole minusta siistimpää, kuin yrittää voittaa iso massa omalla atleettisuudellani. Haluan olla voimakas ja sähäkkä.”

Kallio aloitti sumon viisi vuotta sitten amerikkalaisen jalkapallon oheislajina. Hän pelaa Helsinki Roostersissa hyökkäyksen ja puolustuksen linjamiehenä, ja kentällä pitää toimia kuten sumossa: työntää vastustaja pois tieltä. ”Molemmat lajit olivat rakkautta ensi silmäyksellä”, Kallio sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Suomessa on alle sata sumopainijaa eli sumotoria. Kallion ohella pari muutakin naista on käynyt vuosien varrella kokeilemassa sumoa, mutta he ovat olleet Kalliolle ”itikoita.”

”Olisi mukava saada omakokoinen nainen vastustajaksi. Miesten kanssa sparraus on vaikeaa, mutta tekniikoita voi treenata.”

Kallio odottaa EM-kisoja jännittyneenä, sillä hän ei tiedä tulevista vastustajistaan mitään. Mitä nyt on Youtubesta katsellut naisten sumoa, eikä taso ole Kalliota pelästyttänyt.

”Tähtään kisoissa viiden joukkoon. Ainoa pelkoni on, että kaadun kehästä maahan ja 150-kiloinen nainen tipahtaa päälleni ja liiskaa minut”, Kallio pohtii.

Unelmiin liittyy monesti riskejä.

Kallio harjoittelee amerikkalaista jalkapalloa kaksi kertaa viikossa, voimatreeniä seitsemän kertaa viikossa ja sumoa kerran viikossa. HS lähti mukaan seuraamaan sumotreenejä, joiden aluksi valmentaja auttoi Kallion päälle mawashin eli vyön.

Käsintehty puuvillavyö maksaa noin 130 euroa, eikä jäykkä kangassiivu ole päällä järin miellyttävä. Naiset käyttävät vyön alla painiasua, miehet eivät mitään. ”Ammattilaiset eivät pese vyötään, koska se voisi tuoda huonoa onnea”, Kallio kertoo.

Kallio kumartuu nyrkit maassa leveään haara-asentoon, ja vastassa on Jere Leppälä. Lähtökomennon jälkeen kaksikko säntää toisensa kimppuun, nujuaa muutaman sekunnin ja Kallio lentää kehästä.

”Otan treeneissä yleensä tunnin turpaan”, Kallio naurahtaa.

Myös Leppälä ja neljä muuta miessumotoria lähtevät EM-kisoihin. Suurimpia menestystoivoja ovat alle 85-kiloisissa otteleva Hannu Kulmala ja alle 100-kiloisissa otteleva Oskari Riihioja. Molemmat ovat saavuttaneet aiemmin sumon EM-mitaleja.

Naisten ensimmäiset EM-kisat sumossa pidettiin vuonna 1999. Laji avautui naisille sen takia, että sumoa yritetään olympialajiksi ja kansainvälinen Olympiakomitea edellyttää, että myös naiset saavat kisata lajissa.

Japanissa naisten pääsy dohyoon eli sumorinkiin on ollut kova pala. Perinteisesti naiset eivät ole saaneet astua jalallaan rinkiin. Nyt naisetkin treenaavat sumoa Japanissa. Kovimmat naissumotorit tulevat Itä-Euroopasta.

Nainen sumokehässä on monelle kummastus, mutta Kallion tuttavat ovat suhtautuneet lajivalintaan hyvin. Miehet niin hyvin, että moni on halunnut muutaman kaljan jälkeen haastaa Kallion pystypainiin.

”Suostun toki matsaamaan. Olen musertanut jo monen kaverini miehisyyden”, Kallio naurahtaa.

Oikaisu kello 13:20: Korjattu valokuvaan Mikko Toimisen nimi.

Kaisa Rautaheimo / HS
Kaisa Rautaheimo / HS
Riikka Kallio ja Mikko Toiminen harjoittelivat Maunulan liikuntahallissa.
Riikka Kallio ja Mikko Toiminen harjoittelivat Maunulan liikuntahallissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!