Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maalivahtiruletti pyörii HIFK:n ja Pelicansin sarjassa – ”Jos taustalla ei ole sairastumista tai loukkaantumista, ratkaisu on yllättävä”

Sekä HIFK että Pelicans ovat peluuttaneet kahta maalivahtia puolivälieräsarjassa. Bluesin maalivahtivalmentaja Ilari Näckel arvioi sarjan maalivahtitilannetta HS:lle.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Ville Husso katseli neljännen puolivälieräottelun vaihtopenkiltä.
Ville Husso katseli neljännen puolivälieräottelun vaihtopenkiltä. Kuva: Vesa Koivunen

Joko Helsingin IFK tai Lahden Pelicans saa vietyä sarjan yhden voiton päähän ratkaisusta, kun joukkueet kohtaavat lauantaina viidennessä puolivälieräottelussa. Ennen ottelua voitot ovat tasan 2–2.

Sarjan neljän ensimmäisen pelin aikana molemmat ovat jo ehtineet kertaalleen vaihtaa aloittavan maalivahtinsa.

HIFK voitti sarjan kaksi ensimmäistä ottelua. Kolmanteen otteluun lahtelaiset vaihtoivat ensimmäistä kertaa pudotuspeleissä maalille Niko Hovisen ja ovat voittaneet kaksi seuraavaa. HIFK puolestaan reagoi kolmannen pelin tappioonsa siten, että neljännessä pelissä maalia vartioi Ville Husson sijaan Kevin Lankinen.

Pelicans-valmentaja Petri Matikainen heitti löylyä kiukaalle, kun Pelicans onnistui tasoittamaan sarjan jatkoerävoitolla torstaina. Matikainen kyseli, eikö HIFK luota Hussoon.

HIFK-valmentaja Antti Törmänen perusteli veskarivalintaa sanomalla, että HIFK ajatteli pelata leveällä rintamalla.

Bluesin maalivahtivalmentajana tällä kaudella toiminut Ilari Näckel ei odottanut HIFK:lta aloittavan maalivahdin vaihtamista.

”Jos taustalla ei ole sairastumista tai loukkaantumista, HIFK:n ratkaisu on yllättävä. Husso pelasi valtaosan runkosarjan lopun peleistä ja Lankisella oli jo parikymmentä päivää edellisestä pelistä”, Näckel arvioi.

Näckel sanoo itse kuuluvansa konservatiiviseen koulukuntaan. Hän ajattelee, että yksi pudotuspelimaalivahti on pidemmän päälle parempi vaihtoehto.

”Helpompaa on mennä yhdellä ja jatkaa heikomman pelin jälkeen eteenpäin. Usein maalivahti on heikon pelin jälkeen pykälää skarpimpi, jos tietää, että on mokannut.”

”Ajattelen, että vaihtoon pitää olla syy. Pelaaminen näyttää, ja pitää olla rehellinen. Asemat ansaitaan pitkälle jo runkosarjassa, sillä mitä siellä tehdään”, Näckel muotoilee.

Husson ja Lankisen Näckel arvioi varsin samalla tyylillä pelaaviksi maalivahdiksi. Molemmat ovat myös lähes saman mittaisia. Husson pituus on 188 senttiä, Lankisen 186.

”Husso on pelannut enemmän, ja hänellä on kovempi rutiini aikuisten peleistä. Hän pelasi tasaisen runkosarjan. Lankisella edellisestä pelistä oli jo parikymmentä päivää”, Näckel muistuttaa.

Juvosella (185 cm) ja Hovisella (200 cm) kokoeroa on reilummin. Näckel arvioi Hovisen isoksi ja peittäväksi, rauhalliseksi maalivahdiksi. Juvonen puolestaan nojaa pelissään enemmän liikkeeseen.

”Pelicansinkin pitää tietysti lukea maalivahtiaan ja miettiä, mistä voivat antaa vastustajan ampua.”

Kahden voiton jälkeen kynnys vaihtaa Hovinen pois maalilta lienee Pelicans-leirissä suuri.

HIFK-valinnassa lauantaina ratkaiseva asia on Näckelin arvion mukaan se, mistä syystä Lankisesta alun perin tehtiin pelaava maalivahti: onko Husso loukkaantunut, eivätkö hänen peliesityksensä tyydyttäneet vai haluaako Törmänen todella käyttää laajaa materiaalia myös maalivahtien osalta.

Lauantaina on katkolla kaksi puolivälieräsarjaa. Tappara johtaa Lukkoa ja JYP SaiPaa voitoin 3–1. Kärpät ja TPS ovat HIFK:n ja Pelicansin tavoin tasatilanteessa.

Näckel arvioi, että pudotuspelijoukkueiden maalivahdit ovat suurelta osin tasaisia suorittajia.

”Ehdoton edellytys menestykselle on, että maalivahtipeli on stabiilia. Maalivahtiin pitää voida luottaa. Suurin murheenkryyni on voimakas aaltoilu pelaamisen tasossa.”

Viides puolivälieräottelu HIFK–Pelicans lauantaina kello 17 Helsingin jäähallissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!