Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen jalkapallo valitsee pian johtajansa – miksi kukaan ei haasta Alajaa?

Veikkausliigaseurat pyrkivät järjestäytymään KuPS:n pääomistajan Ari Lahden taakse.

Urheilu
 
Jarno Mela / LEHTIKUVA
Pertti Alaja on toiminut Palloliiton puheenjohtajana vuodesta 2012.
Pertti Alaja on toiminut Palloliiton puheenjohtajana vuodesta 2012. Kuva: Jarno Mela / LEHTIKUVA

Suomen Palloliiton huhtikuisesta puheenjohtajavaalista on tulossa näillä näkymin läpihuutojuttu. Istuva puheenjohtaja Pertti Alaja on vailla vastaehdokkaita.

Miksi ihmeessä harrastajamäärältään maan suurimman lajiliiton johtoon ei ole pyrkijöitä? Tähän kysymykseen harva lajin sisäpiiriläinen haluaa vastata nimellään. Erään sisäpiiriläisen arvion mukaan Alaja on pelannut pelin taitavasti.

Palloliiton liittokokous pidetään 23.–24. huhtikuuta Tampereella, missä kahdentoista piirin valitsemat liittokokousedustajat valitsevat Palloliitolle puheenjohtajan.

Puheenjohtajavaalista on oltu julkisuudessa hämmästyttävän hiljaa talven ja kevään aikana. Hiljaisuus on palvellut istuvaa puheenjohtajaa Alajaa, joka ilmoitti viime marraskuussa liiton syyskokouksessa olevansa valmis jatkokaudelle.

Mitä vähemmän aikaa vastaehdokkailla on tehdä kampanjatyötä, sitä vahvemmilla on Alaja.

Palloliiton hallituksessa puheenjohtajavaalista keskusteltiin helmikuun alussa. Silloin Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Tom Nevanpää ilmoitti, että ”hommat ovat piirien puheenjohtajilla hanskassa”.

Helmikuussa piirien puheenjohtajat kävivät keskustelua puheenjohtajavaalista, ja monessa paikassa odotettiin, löydettäisiinkö Alajalle vastaehdokkaita.

”Keskustelua on ollut vaikea käydä, koska Alajan lisäksi kukaan muu ei ole ilmoittautunut puheenjohtajaehdokkaaksi”, kertoo Tampereen piirin puheenjohtaja Kari Pansio.

Osa piirijohtajista asettui pienellä varauksella tukemaan Alajaa. Uudenmaan piirin puheenjohtaja Harri Metsänen ilmoitti muille, että Uudenmaan piirin liittohallitus on suhteellisen tyytyväinen Alajan toimintaan.

”Ellei jotain ennalta-arvaamatonta tule julki Fifan ja Uefan asioista, niin olemme Pertin takana”, Harri Metsänen viestitti.

Onko sitten pelkoja siitä, että jotain tulisi ilmi?

”Ei suinkaan ole, mutta mistä sitä tässä maailmassa koskaan tietää”, Metsänen sanoo.

Pansio on samoilla linjoilla.

”Moni lausui henkilökohtaisen mielipiteensä ja sanoi, että liittokokousedustajien mielipidettä ei ole tästä asiasta. Sanoin itse, että Tampereen liittokokousedustajat eivät ole päättäneet kantaansa asiaan”, Pansio kertoo.

Piirien puheenjohtajat muodostivat keskuudestaan pienemmän ryhmän, joka valmisteli työn valmiiksi. Koska vastaehdokkaita ei löytynyt, päätyi työryhmä käytännössä koordinoimaan piirien puheenjohtajat Alajan tueksi.

”Sopii miettiä, onko lajille eduksi, että olisi kiinnostuneita ehdokkaita.

Toisaalta voi ajatella, että neljä vuotta on lyhyt aika puheenjohtajana ja puheenjohtaja voisi toimia kaksi kautta”, työryhmän johtajana toiminut Arto Havo kertoo.

Keskusteluiden seurauksena valtuuskunta päätti lähestyä Alajaa. Maaliskuun alussa STT uutisoi tiedotteen perusteella, että ”puheenjohtaja Pertti Alaja saa liiton 12 piirijärjestön puheenjohtajilta tuen jatkamiselle tehtävässä”. Alaja oli vastannut myönteisesti piirijohtajien pyyntöön.

Eräs piirijohtaja piti erikoisena politikointia sitä, että valtuuskunta käy pyytämässä istuvaa puheenjohtajaa ehdokkaaksi.

Jalkapallovaikuttajien keskuudessa on ollut laajalti haluja löytää Alajalle varteenotettava vastaehdokas. Keskusteluissa niminä ovat olleet esillä Kuopion Palloseuran pääomistaja Ari Lahti ja elinkeinoministeri Olli Rehn. Molemmat ovat olleet Veikkausliigan puheenjohtajia.

Helsingin Sanomat ei tavoittanut Rehniä kommentoimaan asiaa.

Veikkausliigan liigahallituksen jäsenet ovat pyytäneet Ari Lahtea asettumaan ehdolle. Osa liigahallituksen jäsenistä ilmoitti heti, että Lahti käy hyvin heille ehdokkaaksi. Lahti myöntää, että asiasta on keskusteltu.

”Minulla on kova halu uudistaa suomalaista jalkapalloa ja tehdä sen eteen töitä. Edellisellä kerralla ehdokkaana ollessani olin tyytyväinen äänimäärään, kun sain kolmanneksen äänistä. Tällä kerralla en ole vaalia vielä vakavasti ajatellut”, Lahti kertoo.

Mikäli saisit liigaseurojen tuen taaksesi, harkitsisitko?

”Silloin pitäisi harkita, koska se olisi selkeä kannanotto. Olen puhunut voimakkaasti huippujalkapallon puolesta ja ollut liigahallituksessa vuodesta 1997. Haluan tehdä suomalaisen jalkapallon eteen töitä”, Lahti sanoo.

Erään arvion mukaan kompastuskivenä hankkeessa saattaisi olla Ilves, jonka hallituksessa on Palloliiton toinen varapuheenjohtaja Markku Lehtola.

Liigahallitus kokoontuu seuraavan kerran ensi tiistaina, jolloin asiasta käydään keskustelua.

Veikkausliigan seuroissa on halua löytää puheenjohtajavaaliin muutosvaihtoehtoa, vaikka onkin todennäköistä, että Alaja jatkaa.

Liigaseurat toivovat keskustelua. Sitä ei synny ilman vastaehdokkaita.

Blatterin kaataja penää Alajalle vaihtoehtoja

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan korruptiotutkinnat eivät ole koskettaneet Suomea, eikä Suomen Palloliiton nykyistä puheenjohtajaa Pertti Alajaa ole liitetty epäilyihin.

Kun viime toukokuussa Fifan johtajia pidätettiin Sveitsin Zürichissä, tulivat pidätykset Alajan mukaan hänelle ”puskista”. Ylen MOT-ohjelmassa Alaja kertoi, miten ”kaikki oli ihan niin kuin ällikällä lyötyjä”.

Fifan korruptiosta lukuisia kirjoja kirjoittanut brittitoimittaja Andrew Jennings on pöyristynyt kuullessaan, mitä Alaja on sanonut. Jenningsillä on ollut ratkaiseva rooli korruptiotutkinnassa. Hän antoi Yhdysvaltain liittovaltion poliisille FBI:lle todisteet Concacaf-liiton pääsihteeristä Chuck Blazeristä.

Jennings ei voi uskoa, että Alaja ei ole tiennyt Fifan korruptiosta. Hän naureskelee ironisesti sille, miten Alaja on voinut olla Fifassa työskennellessään ”sekä sokea että kuuro”.

”Hän työskenteli Fifalle, eikä nähnyt koskaan mitään. Hän tarvitsee apua”, Jennings kertoo Helsingin Sanomille skype-puhelussa ja virnistää ilkikurisesti.

Alaja työskenteli 2000-luvun alussa Fifan työryhmässä, joka arvioi viiden MM-hakemuksen jättäneen maan soveltuvuutta kisaisännäksi. Työryhmä raportoi Fifan puheenjohtajalle Sepp Blatterille ja johtokunnalle. Raportti julkistettiin huhtikuussa 2004. Alaja työskenteli myöhemmin Etelä-Afrikan jalkapalloliiton järjestelykomiteassa MM-turnauksen turnausjohtajana kahden vuoden ajan.

Fifa on vastikään väittänyt New Yorkin syyttäjäviranomaisille jättämässään vahingonkorvauskanteessa, että Etelä-Afrikka maksoi yhdeksän miljoonan euron lahjuksen äänestäjille, jotka valitsivat kisaisännän.

”Vakavasti puhuen: Alajan on täytynyt tietää jotain ja haistaa palaneen käryä. On naurettavaa, että hän väittää olleensa tietämätön”, Jennings sanoo.

Jenningsin mielestä Alaja ei ole tällä taustalla sopiva henkilö Palloliiton puheenjohtajaksi.

”En sano, että hän on korruptoitunut. Ei kai se voi olla hän tai ei mitään. Valitkaa uskottavia ja kyvykkäitä ehdokkaita”, Jennings sanoo.

Hän ehdottaa, että Palloliitto lykkäisi vaalia, jos Alajalle ei löydetä vastaehdokkaita.

Jussi Nukari / Lehtikuva
Pertti Alaja osalistui lokakuussa Suomen Palloliiton jalkapallokauden parhaiden palkitsemistilaisuuteen Captain's Ballissa Helsingissä.
Pertti Alaja osalistui lokakuussa Suomen Palloliiton jalkapallokauden parhaiden palkitsemistilaisuuteen Captain's Ballissa Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?