Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pituusgeenit auttoivat Kaisa Jokisen huiman pitkän uralle

Kaisa Jokinen löysi henkisen väsymyksen jälkeen uudelleen peli-ilon. Nyt koossa on jo yli 400 pääsarjaottelua.

Urheilu
 
Sami Kilpiö
Kaisa Jokinen lepuutti kipeytynyttä polveaan, kun LP Viesti pelasi ennen välieriä harjoitusottelun juniorien maajoukkuetta vastaan Salohallissa. ”Polvet alkavat olla aika kuluneet, kun on puolet elämästään hyppinyt”, Jokinen sanoo.
Kaisa Jokinen lepuutti kipeytynyttä polveaan, kun LP Viesti pelasi ennen välieriä harjoitusottelun juniorien maajoukkuetta vastaan Salohallissa. ”Polvet alkavat olla aika kuluneet, kun on puolet elämästään hyppinyt”, Jokinen sanoo. Kuva: Sami Kilpiö
Kuka?

Kaisa Jokinen

 Syntynyt 23.8.1983

 Pituus: 186 cm

 Lähtöisin Vammalasta, asuu Salossa

 Kihloissa

 Koulutus: tradenomi, sisustusartesaani

 Työskentelee myös pankissa kassahenkilönä

 Pelipaikka: keskipelaaja

 Saavutuksia: seitsemän SM-kultaa (Vanajan RC ja LP Viesti), viisi Suomen cupin voittoa, kauden naislentopalloilija 2014, kauden tähtiseitsikossa neljällä kaudella

 401 pääsarjaottelua, 73 A-maaottelua, ”Olen edelleen maajoukkueen käytettävissä.”

Salo

Viime sunnuntaina Salohallissa juhlittiin, vaikka naisten lentopallon salolaisen mahtiseuran LP Viestin pyrkiminen kohti kahdeksatta peräkkäistä Suomen mestaruutta on vielä vaiheessa.

Toki iloa nostatti se, että LP Viesti eteni suoraan kolmella voitolla Mestaruusliigan välieriin.

Varsinainen juhlan aihe oli kuitenkin LP Viestin kapteeni Kaisa Jokinen, joka oli edellisen päivän vieraspelissä saanut täyteen 400 ottelua pääsarjassa.

”Se sunnuntain juhlaottelu tuntui todella hienolta. Arvostus oli korkealla. Kauden alussa en edes tiennyt, että 400 ottelua voi tulla nyt täyteen. Tieto siitä tuli seuran puolelta. Samalla tuli jo 4 000 pistettä täyteen. Kyllä näistä huomaa, että on tahkottu palloa”, 32-vuotias Jokinen sanoo hymyillen muutama päivä myöhemmin Salohallin kahviossa.

Ensi viikolla välieräsarjan kolmannessa kohtaamisessa Jokinen nousee Minna Kangaskolkan (403) ohi kaikkien aikojen neljänneksi naisten pääsarjaotteluitten määrässä. Nykypelaajista enemmän pelejä on vain Oriveden Ponnistuksen Maria Tuomisella.

Viitisen vuotta sitten näytti siltä, ettei Jokinen koskaan nousisi näin korkealle ottelumäärissä. HPK:ssa saavutetun SM-hopean (2010) jälkeen hän lopetti uransa.

”Silloin oli motivaatio koetuksella, ja sanoin, etten pysty enää pelaamaan. Henkisesti olin niin väsynyt, ettei millään löytynyt motivaatiota. Myös fyysisesti tuntui, ettei pysty enää.”

Jokinen ehti olla puoli vuotta harjoittelematta. Sitten hänen vanhasta seurastaan LiigaEurasta kysyttiin, kiinnostaisiko tulla loppukaudeksi pelaamaan, kun heiltä oli loukkaantunut keskipelaaja.

”Kun menin sinne, tuntui, että ei hitto, miksi olen tämän lopettanut. Tämähän on upea laji!”

Jokinen ehti pelata Eurassa vain puolitoista kuukautta. Kun LP Viestin nykyinen päävalmentaja ja urheilutoimenjohtaja Tomi Lemminkäinen otti keväällä 2011 yhteyttä ja pyysi Saloon pelaamaan, Jokinen tarttui tarjoukseen.

Siitä alkoi vuosi kerrallaan jatkunut uran toinen erä. Nyt hänellä on Salossa päättymässä viides kausi.

”Eikä ole tarvinnut katua. Välillä olen miettinyt, mitä kaikkea olisi jäänyt kokematta, jos olisin lopettanut silloin 2010. Viiden vuoden aikana on tullut niin paljon uusia juttuja, vaikka luulin, ettei enää olisi mitään sellaista uutta lentopallon saralla. Motivaatio on säilynyt ihan eri tavalla.”

Uutta Jokiselle ovat olleet ainakin europelit Mestarien liigassa ja Challenge Cupissa. Sieltä Jokinen löytää myös hetken pohdinnan jälkeen komean uransa kohokohdan.

Helmikuussa 2013 LP Viesti teki historiaa etenemällä neljän parhaan joukkoon Challenge Cupissa. Ratkaiseva ottelu ukrainalaista Himik Juzhnia vastaan meni ns. kultaiseen erään, jonka LP viesti voitti kotihallissaan 15–13.

”Siinä pelissä oli niin paljon tunnetta ja taistelua joka pallosta.”

Geenit osaltaan ratkaisivat Vammalassa kasvaneen Jokisen lajivalinnan. Hän on syntymäpitkä. Elämänsä ensimmäisessä mittauksessa hän oli 56-senttinen ja nyt 186 senttiä.

Lapsena hän harrasti muun muassa jalkapalloa, yleisurheilua ja hiihtoa.

”Olin 11-vuotias, kun yksi kaveri kysyi, lähdenkö kokeilemaan lentopalloa. Olin varmaan pallotellut veljien kanssa sen verran, että tiesin, mistä on kyse. Menin kaverin mukana kokeilemaan, ja se tuntui niin luontevalta. Jalkapallo ei ihan ollut minun juttuni, mutta lentopallo oli kuin luotu minulle. Se oli helpompaa kuin jalkapallo, tykkäsin heti tosi paljon.”

Jalkapallo jäi lopullisesti, kun Jokinen lähti lentopallon perässä Tampereelle Sammon urheilulukioon.

Syksyllä 2001 ensimmäisen pääsarjaottelunsa pelanneen Jokisen cv:stä löytyy myös kaksi kautta (2007–2009) ammattilaisena Ranskan liigassa, ensin pohjoisessa ja sitten etelässä.

Vaikka pelaaminen sujui ja jatkopesti oli tarjolla, Jokinen halusi palata Suomeen.

”Jotenkin tuntui, ettei pysty enää. Lopulta se oli aika yksinäistä. Tuntui, ettei henkisesti jaksanut.”

Myös fyysisesti oli hankalaa – ruuan kanssa.

”Minulla on keliakia. Ei ollut kauhean helppoa Ranskassa ainakaan siihen aikaan. Syömisen kanssa oli usein ongelmia.”

Naisten mestaruusliigan välierät alkavat tänään lauantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!