Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huuhkajat koki ruman nöyryytyksen Puolan käsittelyssä: Backen kauden maaliero 0–9

Urheilu
 
Harri Ahola
Kimmo Räisänen / HS
Huuhkajien peli ei kulkenut Puolassa. Kuva Suomen ja Unkarin EM-karsintaottelusta viime kesältä.
Huuhkajien peli ei kulkenut Puolassa. Kuva Suomen ja Unkarin EM-karsintaottelusta viime kesältä. Kuva: Kimmo Räisänen / HS

Wroclaw. Suomi koki Puolassa pääsiäisen kärsimysnäytelmän, kun isäntäjoukkue nöyryytti Huuhkajia harjoitusmaaottelussa lukemin 5–0.

Ensimmäistä kertaa parasta miehistöään komentaneen päävalmentajan Hans Backen tuskaa lisää, ettei lukemissa ollut lainkaan ilmaa.

”Ensimmäinen 45-minuuttinen oli meille painajainen. Puola pääsi tulemaan jatkuvasti laidoilta ja teki kaksi maalia keskityksistä”, pettynyt Backe totesi ottelun tauottua.

Selkäsauna olikin täydellinen jo avausjaksolla, kun Puola iski reiluun puoleen tuntiin kolme maalia ennen kuin Suomi oli päässyt kertaakaan edes puolittain hätyyttelemään isäntien maalia.

Avausmaali syntyi reilun vartin jälkeen, kun usein puolustuspäässä vaikeuksissa ollut Jere Uronen päästi puolalaisen keskittämään liian helposti. Pilkun kohdalta löytyi Roman Eremenkon unohtama Kamil Grosicki, joka pääsi sijoittamaan pallon takakulmaan.

Toinen maali syntyi melkein heti perään, kun Suomen pitkä pallonsiirtely katkesi Alexander Ringin pallonmenetykseen. Seuranneesta vastahyökkäyksestä Pawel Wszolek pääsi viimeistelemään takatolpilta tyhjiin.

Peli oli ohi viimeistään puolen tunnin jälkeen, kun Suomi puolusti taas kerran löysästi ja Filip Starzynski upotti pallon takakulmaan.

Ja tämä kaikki ilman Puolan suurinta tähteä, viime EM-karsintojen maalikuninkuuden voittanutta Robert Lewandowskia, joka juoksi kentälle vasta reilun tunnin pelin jälkeen valtavan huutomyrskyn saattelemana.

Suomen esitys oli avausjaksolla kuin pääsiäisen ruokavalio: koostui tasaisista osista lampaita, pashaa ja munimista. Ei ihme, että 40 000-päisen puolalaisyleisön synnyttämä aalto kiersi Wroclawin loppuunmyytyä stadionia jo jakson puolivälissä.

Backen mukaan ottelu lähti menemään väärään suuntaan heti alusta lähtien. Puola esti Suomen pidemmät syötöt ja pakotti Huuhkajat lyhytsyöttöpeliin. Sen isännät puolestaan murskasivat prässillään, jolloin Suomi ei pystynyt pitämään palloa ja joutui ottamaan jatkuvasti vastaan. Ruotsalaisvalmentaja kehui vuolaasti EM-kisoihin valmistautuvaa Puolaa.

”Puola on vahva kotijoukkue, eivätkä he ole hävinneet aikoihin kotona. Heidän itseluottamuksensa on kohdallaan matkalla EM-kisoihin ja he kehittyvät koko ajan.”

Toisen puoliajan alussa Suomi pääsi hieman peliin mukaan, mutta puolittaiset paikat eivät tuottaneet tulosta. Lopussa puolalaiset taas painoivat pelin tiiviisti sinivalkoiseen päähän ja kaunistelivat taululle tylyt 5–0-loppulukemat.

Huuhkajien edellisen päävalmentajan Mixu Paatelaisen kaudella yksi suurimmista kysymyksistä oli joukkueen parhaan pelaajan Roman Eremenkon rooli: oliko hänen paikkansa rakentamassa peliä alempana vai antamassa ratkaisusyöttöjä ylempänä?

Backe joutui kamppailemaan saman dilemman kanssa jo ensimmäisen yhteisen 45-minuuttisen kanssa. Eremenko aloitti 4-4-2-muodostelmassa keskikentän pohjalla yhdessä kapteeninnauhaa kantaneen Tim Sparvin kanssa, mutta laitojen vuotaminen pakotti Backen muuttamaan muotoa lähemmäksi 4-1-4-1:ä. Samalla Eremenko nousi lähes toiseksi hyökkääjäksi.

Muutos toi pientä piristystä Suomen peliin. Aiempien vuosien tapaan muut pelaajat kuitenkin siirsivät liian helposti vastuun hyökkäyspelistä Eremenkolle.

Backen mukaan Eremenkon tulee pelata keskustassa, mutta vielä on epäselvää onko pelintekijän sopivin rooli pohjalla vai ylempänä. Paatelaisen ajan kysymykseen ei siis ole vielä löytynyt vastausta.

”Saamme näissä harjoituspeleissä paljon vastauksia, missä peluuttaa Romania”, Backe näki ja kehui Eremenkon olleen surullisessa ottelussa joukkueen parhaita pelaajia.

Suomella on mahdollisuus kuvainnolliseen ylösnousemukseen kolmen päivän kuluttua, kun tiistaina vastaan asettuu seuraavassa harjoituspelissä Norja. Ottelu pelataan Oslossa.

Backella on silloin mahdollisuus ottaa päävalmentajapestinsä ensimmäinen voitto tai ainakin nähdä avausmaali. Tammikuussa Suomi hävisi Abu Dhabissa talvimaajoukkueella Islannille 0–1 ja Ruotsille 0–3.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?