Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uinnin kosmopoliitti: Yhdysvalloissa asuva uimari Tanja Kylliäinen matkusti 18 tuntia SM-kisoihin

Urheilu
 
Juhani Niiranen / HS
Aikaeron ja pitkän matkan väsyttämä Tanja Kylliäinen valmistatui 200 metrin sekauinnin loppukilpailuun Mäkelänrinteen uimahallissa. Hän sijoittui kisassa Jenna Laukkasen jälkeen toiseksi ajalla 2.16,26 minuuttia. Se oli yli kaksi sekuntia huonompi kuin hänen SE-aikansa.
Aikaeron ja pitkän matkan väsyttämä Tanja Kylliäinen valmistatui 200 metrin sekauinnin loppukilpailuun Mäkelänrinteen uimahallissa. Hän sijoittui kisassa Jenna Laukkasen jälkeen toiseksi ajalla 2.16,26 minuuttia. Se oli yli kaksi sekuntia huonompi kuin hänen SE-aikansa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Harva urheilija matkustaa kahdeksantoista tuntia päästäkseen kilpailemaan Suomen mestaruudesta. Tanja Kylliäiseltä kesti sen verran, kun hän matkusti kotoaan Louisvillestä uinnin pitkän radan SM-kisoihin Helsinkiin.

Sama matka hänellä on edessään tänään tiistaina, kun 23-vuotias uimari lentää Frankfurtin ja Philadelphian kautta takaisin Kentuckyn osavaltioon Yhdysvaltoihin.

Aikaeron ja raskaan matkan takia Kylliäinen ei ollut Mäkelänrinteen SM-altaassa terävimmillään. Hän ui kaksitoista lähtöä.

”Kaksi ensimmäistä päivää menivät yllättävä hyvin, kolmas oli kamala. Lauantain ja sunnuntain yritin levätä”, sanoo Kylliäinen, joka on rikkonut Rion kesäolympialaisten rajan 200 metrin sekauinnissa.

Suomen olympiakomitea valitsee hänet kisoihin myöhemmin, mutta paikka on varma, jos mitään erikoista ei satu.

Olympialaisten jälkeen hänellä on edessään olkapääleikkaus. Vamma ei estä kilpailemista. ”Olkapäässä on kireyttä ja haluan sen kuntoon.”

Riossa hänen tavoitteenaan on päästä 200 metrin sekauinnissa välieriin. Itse hän pitää tavoitetta realistisena. Marraskuussa hän ui SE:n, joka on 2.14,20. Neljä vuotta sitten Lontoon kesäolympialaisissa finaalin kahdeksanneksi paras aika oli 2.14,19. Välieriin vaadittaneen 2.14:n rajan alitus.

Toukokuussa Kylliäinen osallistuu EM-kisoihin Lontoossa.

”Ne ovat vielä valmistautumista Rioon. Siellä on sitten täysi höyry päällä.”

Kylliäisellä on Yhdysvaltain ja Suomen kansalainen. Hänen isänsä Mauno on kotoisin Savitaipaleelta ja äiti Sandy on syntyperäinen yhdysvaltalainen.

Isä on ammatiltaan sähköinsinööri ja äiti kirjanpitäjä. Molemmat vanhemmat toimivat konsultteina. Kylliäinen on syntynyt Yhdysvalloissa.

”Mutta äidin sanojen mukaan Made in Finland, Suomessa tehty”, nauraa Kylliäinen, jonka nimi lausutaan englanniksi goo-lee-ai-nen.

Hän ymmärtää vain joitain suomen kielen sanoja, mutta haluaa oppia lisää. Hän aikoo muuttaa ensi vuodenvaihteessa Suomeen. ”Olen niin kauan, että osaan kielen.”

Kylliäinen valmistuu toukokuussa Louisvillen yliopistosta. Suomessa hänellä on haaveena pr-ala tai valmentaminen. Jo nyt hän valmentaa kotimaassaan kuudesti viikossa 8–18-vuotiaita uimareita.

”Ensin haluan kokeilla omia rajojani uimarina, vasta sitten valmentaa.”

Kylliäinen on kokeillut rajojaan myös muussa urheilussa. Hän on tanssinut, pelannut jalkapalloa ja maahockeyta. ”Siinä olin hyvä, mutta sitten tuli uinti. Se oli oikea valinta.”

Uimapuku vakiintui urheiluasuksi 13-vuotiaana. Uintiuran jatkaminen on vielä auki. ”Rion jälkeen pidän joka tapauksessa taukoa.”

Kaksoiskansalaisena hänellä on mahdollisuus edustaa arvokisoissa myös Yhdysvaltoja. Se vaatii, ettei hän edusta vuoteen Suomea.

”Haluan uida suomalaisena. Se oli alkujaan selvää. Sitä paitsi tuskin edes mahtuisin USA:n maajoukkueeseen. Taso on kova.”

Amerikassa Kylliäinen ikävöi suomalaista ruokaa ja saunaa. Karjalanpiirakat ovat parasta, mitä hän tietää.

”Leivon niitä itsekin, mutta se kestää tunteja. Suomalainen ruoka on puhdasta, ja annokset järkevän kokoisia, päinvastoin kuin Yhdysvalloissa. Myös kahvi on täällä parempaa”, Kylliäinen sanoo juodessaan aamukahviaan Mäkelänrinteen uimahallissa.

SM-kisoissa Kylliäinen sijoittui 200 metrin sekauinnissa maanantaina toiseksi.

Lauantaina hänet hylättiin väärän käännöksen takia 400 metrin sekauinnissa. ”Olin silloin aika sekaisin enkä päässyt kunnolla rytmiin. Olisi pitänyt tulla tänne aiemmin.”

Juhani Niiranen / HS
Tanja Kylliäinen kilpailee ennen olympialaisia toukokuussa EM-kisoissa.
Tanja Kylliäinen kilpailee ennen olympialaisia toukokuussa EM-kisoissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!