Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Judo rauhoitti vilkkaan viikarin – 16-vuotias judolupaus Oskari Mäkinen haluaa haastaa vahvempansa

Mäkinen haluaa tuoda Suomeen miesten arvokisamitalin pitkän tauon jälkeen.

Urheilu
 
Judon suomalaislupaus Oskari Mäkinen näyttää lempiheittonsa
Judon suomalaislupaus Oskari Mäkinen näyttää lempiheittonsa
Judon suomalainen suurlupaus, 16-vuotias nummelalainen Oskari Mäkinen näyttää parinsa Matti Juopperin kanssa lempiheittonsa ja kertoo, kuinka se tehdään.

Tampere

Mäiskis, mäiskis, mäiskis. Varalan urheiluopiston tatami jytisi Tampereella kiirastorstaina, kun kymmenet maajoukkuejudokat heittelivät toisiaan alustaan.

Joukossa harjoitteli myös lajin suurlupaus, 16-vuotias Oskari Mäkinen Nummelasta. Hän voitti helmikuussa alle 18- ja 21-vuotiaiden ikäluokkien Suomen mestaruudet alle 81-kiloisten painoluokassa.

”Ei se satu, kun siihen on tottunut. Enää ei tule edes mustelmia”, Mäkinen kertoi heittotreenin jälkeen.

Toisin oli vuosi sitten. Silloin sattui.

Vuonna 2015 maajoukkueen pääsiäisleirillä tehtiin randoria eli otteluharjoitusta. Mäkisen nilkka oli kipeä. Sitä varoessa harjoituskaveri pääsi yllät­tämään, ja polvessa napsahti ilkeästi.

Mäkinen lähti silti Eurooppa-cupiin Tšekkiin ja otteli kuusi matsia polvi teipattuna. Hän palasi Suomeen pronssimitali kaulassaan, vaikka kipeällä jalalla ei pystynyt astumaan kivutta.

”Kisoissa on vahva adrenaliinilataus. Jos sattuu, pitää purra hammasta ja otella loppuun asti. Laulukuoroon päätyy heti, jos alkaa varoa.”

Magneettikuvien tuomio oli karu: kierukkavamma ja 4–5 kuukautta taukoa. Ikäluokan EM- ja MM-kisat jäivät väliin. Se harmitti, mutta Mäkinen ei jäänyt surkuttelemaan.

”Jos loukkaantumisia tulee, paikat pitää vain hoitaa kuntoon. Vanhempana ehtii otella.”

Suomessa judon kärkinimet ovat jo pitkään olleet naisia.

Kokenut olympiakävijä ja arvokisojen mitalisijoja hätyytellyt Jaana Sundberg on lajin monivuotinen keulakuva. Nuori Emilia Kanerva on viime vuosina häikäissyt kansainvälisillä areenoilla.

Mäkisestä toivotaan seuraavaa kansainväliselle huipulle yltävää miesjudokaa. Edellisen miesten arvokisamitalin, EM-pronssin, toi Jorma Korhonen vuonna 1993.

Alle 18-vuotiaiden maajoukkueen vastuuvalmentaja Otto Favén luettelee Mäkisen vahvuuksiksi hyvän tekniikan ja fysiikan sekä ripeän aloitteentekokyvyn.

”Oskari pystyy tekemään monista asennoista tehokkaita hyökkäyksiä ja saa itsestään ­paljon irti. Suomessa hänelle ei löydy vastusta omassa ikäluo­kassa.”

Mäkisen monivuotinen treenikaveri Valtteri Olin myötäilee Favénia. ”Oskari on sähäkkä. Kun hän saa hyvän otteen, kaveri lentää kuin kärpänen.”

Mäkinen nostaa penkistä 130 kiloa. Hän haastaa mielellään itseään vahvempia judokoita, koska silloin kehittyy.

”Ottelutaktiikkaa pitää parantaa. Jos johtaa matsia, ei pidä lähteä höyrypäisenä hyökkäämään ja hakemaan ipponia”, Mäkinen sanoo.

Ipponilla eli täydellisellä heitolla ottelu päättyy ennen täyttä aikaa.

Varalassa nuorten ja aikuisten yhteisharjoituksiin osallistui 86 judokaa. Heistä noin 50 urhei­lijaa on alaikäisiä.

Favénin mukaan ryhmä on tarkoituksella iso, jotta harrastajapohja laajenisi ja junioreiden menestys jatkuisi myös aikuisten sarjoissa.

”Nuoret kehittyvät fyysisesti eri tahtiin. Tulokset ratkaisevat, mutta maajoukkuerinkiin voi päästä myös, jos harjoittelu­motivaatio ja asenne ovat kohdillaan.”

Menot kustantaa seura, judoka itse tai hänen vanhempansa. Judoliitto ei pyöritä isoja rahoja vaan hakee voimavaroja hyvästä yhteishengestä.

Mäkinen aloitti judon 4,5-vuo­tiaana.

”Olin vilkas ja halusin temmeltää kaverien kanssa. Vanhemmat veivät minut judoon rauhoittumaan. Siellä opin itsehillintää ja muiden kunnioi­tusta.”

Hän pitää itseään kunnian­himoisena ja intohimoisena harjoittelijana. ”Raskas treeni on nautinto, vaikka sattuisi.”

Mäkinen haluaa voittaa aikuisten arvokisamitalin. Tämän kauden päätavoite on alle 18-vuotiaiden EM-kotikisat Vantaalla heinäkuussa.

Favén ei lataa Mäkiselle mitaliodotuksia, mutta nuorimies sanoo itse tavoittelevansa aina ”sitä keltaista” – mutta ei liian tosissaan.

”Vanha Osku pilkahtaa yhä välillä pintaan treenien jälkeen. Silloin vedän treenikaveria korvasta.”

Judomaajoukkueet kokoontuivat harjoitusleirille Varalan urheiluopistoon Tampereelle pääsiäisenä. Lajin suurlupaus, 16-vuotias nummelalainen Oskari Mäkinen näyttää parinsa Matti Juopperin kanssa lempiheittonsa ja kertoo, kuinka se tehdään. HS.fi/hstv
Reijo Hietanen
Judolupaus Oskari Mäkinen on menestynyt hyvin ikäluokkansa kansainvälisissä kisoissa. Vielä helmikuussa 2014 hän otteli alle 66-kiloisissa. Nyt painoa on lähes 15 kiloa enemmän.
Judolupaus Oskari Mäkinen on menestynyt hyvin ikäluokkansa kansainvälisissä kisoissa. Vielä helmikuussa 2014 hän otteli alle 66-kiloisissa. Nyt painoa on lähes 15 kiloa enemmän.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!