Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hans Backen Huuhkajat marssivat kohti katastrofia

Backesta uhkaa tulla ensimmäinen Suomen maajoukkuevalmentaja, joka on aloittanut pestinsä viidellä peräkkäisellä tappiolla.

Urheilu
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Hans Backen maajoukkuepesti on alkanut painajaismaisesti.
Hans Backen maajoukkuepesti on alkanut painajaismaisesti. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen jalkapallomaajoukkueen taaperrus uuden päävalmentajan Hans Backen komennossa jatkui tiistaina, kun Norja kaatoi Huuhkajat Oslossa maalein 2–0.

Backesta uhkaakin tulla ensimmäinen Suomen maajoukkuevalmentaja, joka on aloittanut pestinsä viidellä peräkkäisellä tappiolla.

Neljä tappiota neljästä ottelusta yhteismaalierolla 0–11 antaa täydellisen kuvan siitä, missä sinivalkoinen maajoukkue tällä hetkellä menee. Ja pahempaa on luvassa.

Suomi kohtaa ennen syksyllä alkavia MM-karsintoja vielä kesäkuun alussa Belgian ja Italian vieraskentällä. Nähdyn perusteella on vaikea löytää yhtään asiaa, joka puoltaisi Suomen maalitilin aukeamista tai tappioputken katkeamista.

Todennäköisempää on Backen päätyminen historiankirjoihin lukemilla, joita ei heti rikota.

Belgia on tällä hetkellä maailmanrankingin ykkönen ja Italia sijalla 14. Suomen eilinen vastus Norja on viisi pykälää Huuhkajia perässä sijalla 51, mutta silti Suomi ei ollut ottelussa lähelläkään maalintekoa, lukuun ottamatta Roman Eremenkon pienestä kulmasta lähtenyttä tolppalaukausta.

Kesäkuun kaksoismaaottelun jälkeen Suomi on todennäköisesti tilanteessa, että Backen alaisuudessa on hävitty kuusi ottelua peräkkäin tekemättä maaliakaan.

MM-karsinnoissa Suomen lohkossa pelaavat Islanti (38.), Ukraina (27.), Turkki (20.) ja Kroatia (18). Vertailun vuoksi mainittakoon, että Suomen viime lauantaina lukemin 5–0 tyrmännyt Puola on sijalla 31.

Maaottelut ovat toki paikkoja kokeilla uusia pelaajia tulosten kustannuksellakin, mutta jatkuva häviäminen syö pelaajien itseluottamusta ja uskoa uuden päävalmentajan ajatuksiin.

Valmentajaa ei heikoista otteista huolimatta tässä vaiheessa kuitenkaan vielä vaihdeta, vaikka ajatus varmasti käy kannattajien lisäksi myös jalkapallopäättäjien mielissä.

Mitä siis pitäisi tehdä?

Alkajaisiksi pitää löytää puolustukseen oikeat miehet. Suomi ei Puolaa ja Norjaa vastaan onnistunut puolustamaan keskityksiä, ja palloa kaivettiin omasta verkosta tasaiseen tahtiin. Lisäksi pelin avaaminen oli todella heikkoa.

Backen mielestä puolustus toimi Norjaa vastaan paremmin kuin Puola-pelissä. Kaksi maalia on vähemmän kuin viisi, mutta vastus oli myös selvästi heikompi, joten suureen tyytyväisyyteen ei ole syytä.

Niklas Moisanderin poissaolo teki hälyttävän suuren loven Suomen puolustukseen. Sampdoriassa pelaava toppari olisi tarjonnut vakautta ja kykyä avata muutenkin kuin pitkällä roiskaisulla kohti Teemu Pukkia.

Puola-ottelun jälkeen Backe kritisoi liiallisiin lyhyisiin syöttöihin turvautunutta joukkuetta, mutta tuskin tiistain pitkät pallot mieltä yhtään enemmän lämmittivät.

Joona Toivio, Paulus Arajuuri ja Valtteri Moren hoitivat kyllä pääpallot, mutta pallollisena kolmikon taidot eivät riitä. Hollannin pääsarjassa pelaava Thomas Lam jäi edelleen kääntämättömäksi kortiksi, sillä peliaikaa ei edes viiden miehen alakerrasta tiistaina löytynyt.

Keskikentällä ei Suomen nykyisessä pelitavassa näytä olevan edes käyttöä, koska sen kautta ei pystytä pelaamaan. Pallonriistojen jälkeen Suomi sai sentään muutaman hyökkäyksen aikaan, mutta laitapelaajien panos 5–3–2-muodostelmassa jäi varsin vaatimattomaksi.

Oikealla pelanneen Ville Jalaston näkyvin hetki oli, kun hän seurasi katseella Norjan avausmaalin syntyä.

Suomen hyökkäys on hampaaton. Teemu Pukilla ei ole mitään käyttöä pelitavassa, jossa pallo pelataan häntä kohti ilmassa puolustajalta asti. Jos Suomi jatkossa turvautuu lähes pelkästään pitkiin avauksiin, pitää Pukille löytää hyökkääjäpari, joka voittaa pääpalloja. Berat Sadik tai Eero Markkanen voisivat tästä tehtävästä suoriutua.

Mitä loppuvuosi siis tarjoaa Backen alaisuudessa?

Nähdyillä otteilla viisi tappiota ilman tehtyä maalia.

Kesäkuun maaottelujen jälkeen Suomi kohtaa MM-karsintojen avauksessa vieraskentällä Islannin 6. lokakuuta, kolme päivää myöhemmin kotiyleisön edessä Kroatian ja 12. marraskuuta vieraissa Ukrainan.

Todella paljon pitää tapahtua, että Suomi voisi taistella tosissaan karsintapisteistä.

Kottilat: Näillä kokoonpanoilla Huuhkajien pitää pelata
Kottilat: Näillä kokoonpanoilla Huuhkajien pitää pelata
HSTV:n Kottilat –ohjelmassa puidaan Suomen maajoukkueen pelijärjestelmää ja –taktiikkaa. Veljekset Mika ja Santtu Kottila ovat valinneet omat pelijärjestelmänsä ja avauskokoonpanonsa Huuhkajien tuplamaaotteluihin. Katso kumman kokoonpanoon sinä luotat.
Kottilat: Näyttäkää taistelutahtoa Huuhkaja-pelaajat!
Kottilat: Näyttäkää taistelutahtoa Huuhkaja-pelaajat!
HSTV:n jalkapalloilevat veljekset Mika ja Santtu Kottila puivat alkanutta futisviikkoa tuttuun tyyliin. Veljesten mielestä juuri tämä aika on suomalaiselle jalkapallon ystävälle maailman parasta aikaa: käsillä ovat yhtä aikaa eurosarjojen viimeiset kierrokset, Mestarien liigan huipentuu, Veikkausliiga käynnistyy ja Huuhkajat kohtaavat Norjan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!