Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi rahapeliyhtiö vastaa ulkomaiseen kilpailuun – monopoliasema säilyy

Urheilu
 
Juha Metso
KHL-seura Jokerit herätti huomiota tehtyään kaudeksi 2014-2015 sopimuksen kansainvälisen peliyhtiön Nordic Betin kanssa. Täksi kaudeksi seura palasi Veikkauksen leiriin. Välissä Poliisihallitus ehti määrätä Jokereille uhkasakon arpajaislain rikkomisesta.
KHL-seura Jokerit herätti huomiota tehtyään kaudeksi 2014-2015 sopimuksen kansainvälisen peliyhtiön Nordic Betin kanssa. Täksi kaudeksi seura palasi Veikkauksen leiriin. Välissä Poliisihallitus ehti määrätä Jokereille uhkasakon arpajaislain rikkomisesta. Kuva: Juha Metso
Fakta:

Näin pelituotot jaetaan

 Veikkaus, Ray ja Fintoto tulouttavat 1,2 miljardia euroa vuosittain.

 Veikkauksen osuus on 650 miljoonaa, Ray:n 500 miljoonaa ja Fintoton 30 miljoona euroa.

 Opetusminsiteriö jakaa veikkausrahat arpajaislain mukaan urheilun (25 prosenttia), tieteen (17,5), taiteen (38,5)ja nuorisotyön (9) kesken.

 Sosiaali- ja terveysministeriö jakaa Rayn esityksestä sen tuotot terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.

Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen (Ray) ja Fintoton yhdistämisestä yhdeksi suureksi rahapeliyhtiöksi on poliittinen yksimielisyys. Uusi yhtiö, jolla vielä ei ole nimeä eikä konttoria, aloittaa toimintansa ensi vuoden alusta. Sillä säilyy monopoliasema rahapelien järjestämisessä.

Tavoitteena on luoda ketterä peliyhtiö, joka pystyy vastaamaan ulkomaiseen kilpailuun.

Nettipelaamisessa ei ole rajoja, mutta Suomen nykyinen lainsäädäntö rajoittaa kolmen erillisen toimijan mahdollisuuksia. Nykymallissa kullakin yhtiöllä on omat pelinsä, eivätkä ne saa kilpailla toistensa kanssa.

”Vanhassa maailmassa valvominen on helppoa, mutta digitaalisessa maailmassa mahdotonta. Turvallisinta on laittaa budjetit yhteen, että on vain yksi tontti”, sanoo Ray:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski.

Uuden peliteknologian mahdollisuudet saadaan käyttöön, kun tontinrajat poistuvat. Kehitteillä on jopa virtuaalisia vedonlyöntikohteita.

Vaikka tavoitteena on myös suomalaisten pelaajien rahojen jääminen Suomeen, lakimuutoksia perustellaan herkästi pelaamisen haittojen torjunnalla. EU on myöntänyt suomalaisille rahapeliyhtiöille monopoliaseman sillä perusteella, että näin ehkäistään tehokkaimmin ongelmapelaamista.

Ongelmapelaajien suojeleminen ja mainonnan intressit menevät kuitenkin ristiin. Poliisihallitus on kiristänyt rahapelien markkinointia niin, että Veikkauksen rahapelejä ei saa mainostaa myyntipaikkojen kassoilla ja infopisteillä.

Hallituksen luonnos lakimuutoksiksi on lähtenyt lausunnoille. Peliyhtiön perustaminen edellyttää uutta tuotonjakolakia sekä arpajaislain ja eräiden muiden lakien muuttamista. Lait tulevat eduskuntaan syksyllä.

Koko hanke on edennyt poliittisessa sovussa. Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) oli sisäministeri hankkeen käynnistyessä ja nyt parlamentaarisen seurantaryhmän jäsen.

Räsäsen mukaan edunsaajat olivat aluksi vahvasti vastaan ja eduskunnassakin Ray:n ja Fintoton hallinnoissa olevat epäilivät hanketta.

”Pohjan luominen onnistui kuitenkin hyvin puolueiden kesken. Alkuvaikeuksista päästiin yli ja nyt tämä on edennyt poikkeuksellisen hyvässä poliittisessa yhteisymmärryksessä”, Räsänen sanoo.

Räsäsen ainoa huoli fuusiossa liittyy henkilöstön palkkojen, työaikojen ja etujen harmonisointiin. ”Säästöt eivät ole uudistuksen lähtökohta, mutta hallinnon keventämisestä voi tulla huolta.”

Yhtiöiden yhdistämien voi johtaa henkilöstövähennyksiin.

Peliyhtiöt sopivat viime syksynä niin sanotusta yhteisymmärryspöytäkirjasta. Siinä sovittiin, että niiden tuotot käytetään jatkossakin yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Uuden yhtiön pelituotoista 53 prosenttia menee Veikkauksen nykyisille edunsaajille, 43 prosenttia Ray:n edunsaajille ja neljä prosenttia Fintoton edunsaajille.

Fuusio oli vaikein hyväksyä Fintoton omistajalle Hippos ry:lle. Sen valtuuskunta sinetöi fuusion kaksi viikkoa sitten.

”On kansallisesti parempi malli, että kaikki ovat mukana”, sanoo Hippoksen hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Mika Lintilä (kesk).

Vuosittain jaossa on miljardin potti. Veikkausvoittojen käytöstä tekee päätökset opetus- ja kulttuuriministeriö, Ray:n rahoista päättää sosiaali- ja terveysministeriö, johon perustetaan uusi sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus, ja Fintoton tuottojen jaosta päättävät Fintoto itse ja maa- ja metsätalousministeriö.

Uudelle yhtiölle tulee hallitus ja hallintoneuvosto, jossa on edunsaajien ja eduskuntapuolueiden edustajat mukana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?