Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tapasi supersankari Wolverinen näyttelijän – joka halusikin puhua Matti Nykäsestä ja mäkihypystä

Australialainen Hugh Jackman näyttelee mäkihyppääjä Eddie Edwardsista kertovassa elokuvassa mäkivalmentajaa. “Kun kiipesin hyppytorniin, tunsin oloni epämukavaksi pelkästään seistessäni siellä, saati että olisin tullut alas sieltä.”

Urheilu
 
Larry Horricks
Mäkivalmentaja Bronson Peary (X-Men-elokuvista tuttu Hugh Jackman) neuvoo mäkihyppääjä Eddie Edwardsia (Taron Egerton).
Mäkivalmentaja Bronson Peary (X-Men-elokuvista tuttu Hugh Jackman) neuvoo mäkihyppääjä Eddie Edwardsia (Taron Egerton). Kuva: Larry Horricks

Lontoo

Sen kerran kun pääsen jututtamaan lähes oikeaa supersankaria, hän haluaa puhua lähinnä mäkihypystä. Ja Matti Nykäsestä.

Australialaisnäyttelijä Hugh Jackman tunnetaan parhaiten Wolverine-supersankarina X-Men-elokuvissa, mutta tänä keväänä hänellä on aivan toisenlainen rooli. Jackman näyttelee alkoholisoitunutta mäkihyppyvalmentajaa Eddie the Eagle -elokuvassa, joka kertoo olympiahistorian huonoimmasta mutta sinnikkäimmästä mäkihyppääjästä Eddie Edwardsista.

”Vai Suomesta”, Jackman jää pyörittelemään esiteltyäni itseni. Hän on heti kartalla: ”Mitä pidit elokuvan Matti Nykäsestä?”

Yhdestä asiasta minulla on sanottavaa, huomaan vastaavani. Näyttelijällä on ruotsalainen aksentti.

”Todellako! Tosiaan, hänhän on ruotsalainen”, Jackman irvistää ja kiirehtii eteenpäin.

”Kuulin juuri, että Matti Nykänen ei suostunut tulemaan elokuvan ensi-iltaan. Hän olisi suostunut vain, jos hänelle olisi maksettu siitä. En tiedä, onko se totta, mutta kaikesta päätellen hänen elämänsä on edelleen aika rock’n’rollia”, hän sanoo innostuneesti.

Ennen kuin ehdin vahvistaa Jackmanin mielikuvan, huoneeseen astuu elokuvan toinen päätähti, Edwardsia näyttelevä walesilainen Taron Egerton.

Kun näyttelijät ovat asettautuneet rinnakkain, on aika esittää perustavanlaatuinen kysymys. Tulette Walesista ja Australiasta, oliko teillä mitään käsitystä Eddie the Eaglesta tai mäkihypystä ylipäätään ennen tätä elokuvaa?

”Minun on heti alkuun tunnustettava, että en ole mikään urheilun suurkuluttaja”, Egerton pohjustaa. ”Kun ohjaaja Dexter Fletcher soitti minulle ja kysyi minua elokuvaan, minulla ei ollut hajuakaan Eddie the Eaglestä. Vasta luettuani käsikirjoituksen ymmärsin, kuinka ainutlaatuinen hänen tarinansa on.”

Egerton, 26, on myös liian nuori muistaakseen Edwardsin uroteot Calgaryssä 1988. Sen sijaan Jackman, 47, muistelee seuranneensa mäkikotkan edesottamuksia suurella innolla.

”Australialaiset rakastivat häntä! Mikä ihastuttava heppu! Ilmeisesti meillä australialaisilla on taipumuksena pitää altavastaajia sankareina”, näyttelijä kertoo. ”Eddie vaikutti aivan kahelilta. Hän rikkoi käytännössä lähes jokaisen luunsa mäkihypyn vuoksi mutta siitä huolimatta hän tuntui nauttivan urheilemisesta.”

”Mutta Eddien lisäksi en tiennyt mäkihypystä yhtään mitään”, Jackman tarkentaa.

Tähän tuli pikainen muutos, kun kuvaukset käynnistyivät vuosi sitten Oberstdorfin, Garmisch-Partenkirchenin ja Seefeldin mäkihyppykeskuksissa. Etenkin Jackman näyttää innostuneen lajista perinpohjaisesti.

”Mäkihypyn seuraaminen paikan päällä on hienoimpia urheilutapahtumia”, hän sanoo. ”Elokuvassa kannan mukanani mäkihyppykirjaa, ja päädyin lukemaan sitä ihan oikeasti. Kaikki tiede, numerot ja tekniikka hyppyjen takana olivat todella kiinnostavaa luettavaa.”

Egerton ja Jackman joutuivat oikeasti perehtymään myös mäkihyppääjien harjoituksiin ja nousemaan suksien päälle, mutta varsinaisista hypyistä vastasivat oikeat mäkihyppääjät.

Harkitsitteko edes ohikiitävän hetken ajan hyppäämistä itse?

Egerton katsoo minua kauhistuneena, mutta supersankarien temppuihin tottunut Jackman myöntää, että ajatus kävi mielessä.

”Olen tehnyt elokuvia, joissa olen turvallisesti tehnyt aivan hulluja juttuja. Niinpä mietin, että ehkä voisimme virittää jonkin vaijerin, jonka turvin pystyisin hyppäämään mäestä. Ehdotin tätä ohjaajalle, ja hän tuijoitti minua pitkään ennen kuin sanoi painokkaasti ei.”

”Kun kiipesin hyppytorniin, tajusin, kuinka pölhö ajatukseni oli. Tunsin oloni epämukavaksi pelkästään seistessäni siellä, saati että olisin tullut alas sieltä.”

Kuvauksissa saatiin myös esimerkki mäkihypyn vaarallisuudesta ja hyppääjien luonteenlaadusta. Näyttelijät kertovat edelleen järkyttyneinä kahdesta romanialaisesta hyppääjästä, jotka tulivat tornista alas peräkkäin.

”Jälkimmäisen hyppääjän kypärään, olkapäähän, käsivarteen ja suksiin oli kiinnitetty kamerat, minkä vuoksi hän painoi normaalia enemmän ja hänen vauhtinsa oli oletettua nopeampi”, Jackman kertoo. ”Kesken hypyn hän lensi toisen hyppääjän yli sukset päätä hipoen ja laskeutui hänen eteensä.”

”Kaikki olivat aivan kauhuissaan, koska he olivat tappaa toisensa. Hyppääjät vain katsoivat toisiinsa ja räjähtivät nauramaan.”

Taron Egertonille keskeisintä oli tarinan todellisen sankarin, Eddie Edwardsin, tapaaminen. Kuinka mäkihyppääjä pohjusti sinua rooliin?

”Ymmärsin Eddiestä hyvin nopeasti, että hän ei ole ihminen, joka antaisi ohjeita elokuvan tekijöille. Luulen, että hän on omasta mielestään epäpätevä puuttumaan näyttelijäntyöhön”, Egerton uskoo. ”Hän on hyvin vaatimaton, hurmaava ja lämminsydäminen ihminen, joka puhuu suurella asiantuntemuksella mäkihypystä. Minulle oli korvaamattoman arvokasta tutustua häneen ja oppia nämä luonteenpiirteet.”

Pian Calgaryn olympialaisten jälkeen Eddie Edwardsin elämässä avautui uusi luku, kun hänestä tehtiin laulajatähteä Suomessa. Voisitteko ajatella, että tässä olisi aineksia Eddie the Eagle -elokuvan jatko-osaan?

Egerton katsoo minua kauhistuneena, jälleen.

”Hmm, ehkä voisin näytellä laulunopettajaa”, Jackman tarttuu ajatukseen, mutta nyt myös supersankarin äänestä kuuluu epävarmuus. ”Elokuvan lopputekstien aikana kuullaan kappale, jossa laulamme, mutta pelkään pahoin, että sen pidemmälle meistä ei ole laulajina.”

Valitettavasti haastatteluaika on lopussa, enkä ehdi soittaa esimerkkiä Eddie Edwardsin laulajankyvyistä. Näyttelijöitä olisi ehkä rohkaissut tieto siitä, että hän oli laulajana yhtä hyvä kuin mäkihyppääjänä.

Larry Horricks
Elokuvan Eddie ja valmentaja Bronson Peary juhlivat Calgaryn olympiamäen kisamontussa.
Elokuvan Eddie ja valmentaja Bronson Peary juhlivat Calgaryn olympiamäen kisamontussa.
Larry Horricks
Hugh Jackman kuuluu Hollywoodin tähtikaartiin. Eddie the Eagle -elokuvassa hän hyppää mäkivalmentajan rooliin - bootsit jalassa.
Hugh Jackman kuuluu Hollywoodin tähtikaartiin. Eddie the Eagle -elokuvassa hän hyppää mäkivalmentajan rooliin - bootsit jalassa.
Jeff Spicer
Hugh Jackman, Eddie Edwards ja Taron Egerton Eddie the Eagle -elokuvan Euroopan ensi-illassa.
Hugh Jackman, Eddie Edwards ja Taron Egerton Eddie the Eagle -elokuvan Euroopan ensi-illassa.
Larry Horricks
Tornissa pelottaa. Kohtaus Eddie the Eagle -elokuvasta.
Tornissa pelottaa. Kohtaus Eddie the Eagle -elokuvasta.
Larry Horricks
Oikea Eddie ja elokuva-Eddie.
Oikea Eddie ja elokuva-Eddie.
Larry Horricks
Ruotsalainen Erwin Endre esittää Matti Nykästä Eddie-elokuvassa.
Ruotsalainen Erwin Endre esittää Matti Nykästä Eddie-elokuvassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?