Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Messin hyväntahdon ele suututti egyptiläisiä: ”Erittäin kuvottavaa”

Jalkapallotähti Lionel Messi lahjoitti pelikenkänsä hyväntekeväisyys ja suututti teollaan osaa egyptiläisistä.

Urheilu
 
Helsingin Sanomat
ENRIQUE MARCARIAN
Lionel Messin lahjoitus sai aikaan pienimuotoisen kenkäkohun Egyptissä.
Lionel Messin lahjoitus sai aikaan pienimuotoisen kenkäkohun Egyptissä. Kuva: ENRIQUE MARCARIAN

FC Barcelonan tähtihyökkääjä Lionel Messi esiintyi tällä viikolla arabialaisen tv-kanavan MBC:n ”Kyllä, olen kuuluisa” -nimisessä tv-ohjelmassa.

Ahramonlinen mukaan Messiä oli pyydetty ennen ohjelmaa lahjoittamaan pelikenkänsä hyväntekeväisyyshuutokauppaan. Messi suostui pyyntöön ja ojensi ohjelmassa juontajalle Mona El-Sharkawylle pelikenkänsä.

Kaunis ele ei kuitenkaan kaikkia egyptiläisiä miellyttänyt. Egyptissä ja muissa arabimaissa kengät voidaan nähdä myös symbolina epäkunnioittamiselle ja loukkaukselle.

Näin jotkut egyptiläiset asian kokivatkin ja ilmaisivat sosiaalisessa mediassa raivoaan:

”Tämä on erittäin kuvottavaa. Hänelle maksettiin tuhansia dollareita, ja lopussa hän lahjoittaa kenkänsä ja typerä juontaja oli tyytyväinen”, @Sala77ar7ash twiittasi.

Toinen käyttäjä @sulimanahmad670 kommentoi kohua:

”Egyptin nimi on suurempi kuin Messin kengät. Tämä on iso loukkaus Egyptiä kohtaan.”

Egyptiläinen kansanedustaja Said Hasasin loukkaantui Messin eleestä niin, että hän otti omassa TV-ohjelmassaan omat kenkänsä käteensä ja ilmoitti lahjoittavansa ne Messille.

”Meitä (egyptiläisiä) ei ole koskaan nöyryytetty 7000-vuotisen sivilisaatiomme aikana... Lyön sinua kengillä, Messi”, Hasasin raivosi ja jatkoi:

”Tässä on kenkäni, lahjoitan ne Argentiinalle.”

Egyptin jalkapalloliiton puhemies Azmy Megahed soitti Hasasin tv-ohjelmaan ja komppasi tätä todeten, että Egyptin köyhät eivät Messiä tarvitse. Megahedin lisäsi, että jos Messi haluaa nöyryyttää egyptiläisiä, niin laittakoon kengät päähänsä.

Messin kengät ohjelmassa vastaanottanut toimittaja Mona El-Sharkawy sanoi ohjelman jälkeen Marca.comin mukaan, että kyseessä on väärinkäsitys.

”Pyydämme ohjelmassamme vieraita lahjoittamaan jonkin muiston hyväntekeväisyyteen. Messi ei sanonut, että hän antoi kenkänsä hyväntekeväisyyteen Egyptissä.”

Arabikulttuureissa kengänpohjien näyttäminen voidaan nähdä erityisen loukkaavana. Kenkäraivoa koettiin muun muassa vuonna 2008 Baghdadissa lehdistötilaisuudessa, jossa irakilainen journalisti heitti presidentti protestiksi George W. Bushia kengillä.

Lähteet: BBC, Ahramonline, Marca.com

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?