Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Legendaarinen mäkihyppyjumbo Eddie Edwards lentää leffaan: ”Nipistän itseäni joka aamu”

Urheilu
 
Eddie Edwards antoi tyylinäytteen laulussa ja simulaattorimäkihypyssä
Eddie Edwards antoi tyylinäytteen laulussa ja simulaattorimäkihypyssä
Calgaryn olympialaisissa molempien mäkikisojen viimeiseksi sijoittunut mäkihyppääjä Eddie Edwards on keskiviikkona Suomessa perjantaina ensi-iltaan tulevan Eddie the Eagle -elokuvan vuoksi. Edwards tutustui aamulla Heurekassa esimerkiksi mäkihyppysimulaattoriin ja antoi laulunäytteen vuonna 1991 levytetyn ”Mun nimeni on Eetu” –kappaleen kertosäkeistöstä. Toimittaja: Riku Teiskonlahti, kuvaus ja editointi: Terhi Liimu.

Ensivaikutelma on erilainen kuin suurimman julkisuuden aikaan 80- ja 90-lukujen taitteessa otetuissa valokuvissa.

Niissä Calgaryn olympialaisten jumbosijoista tunnettu Eddie Edwards on totuttu näkemään suuret silmälasit kasvoillaan.

Sittemmin lasit ovat jääneet historiaan. Vuonna 2003 Edwards kävi linssileikkauksessa, jonka ansiosta hänen ei tarvitse enää käyttää laseja.

Lasit ovat tosin niin merkittävä osa 52-vuotiaan britin julkista kuvaa, että hän tekee yhä yhteistyötä optikkoliikkeiden kanssa.

”Pidän yhä laseista. Totuin niihin, koska käytin niitä suunnilleen 3-vuotiaasta lähtien. Mutta on mukavaa, että enää ei ole pakko käyttää esimerkiksi silloin, kun menen hiihtämään, salille tai pelaamaan tennistä”, Edwards sanoo.

Edwards on Suomessa vierailemassa, koska hänestä kertova elokuva Eddie the Eagle tulee ensi-iltaan perjantaina.

Keskiviikkona järjestettiin kutsuvierasensi-ilta, johon Edwards osallistui. Mäkikotkaa näyttelee Taron Egerton, 26.

”Tapasin hänet kuukausi ennen kuvausten aloittamista, koska hän halusi saada selvää aksentistani ja maneereistani. Lensin Garmischiin kuvauksiin ja kun näin hänet minuksi puettuna, hän näytti täsmälleen samalta kuin itse 28 vuotta sitten”, Edwards kehuu pääroolin esittäjää.

Ensimmäisen kerran Edwardsista kertovasta elokuvasta puhuttiin jo 90-luvun lopulla. Eikä ihme, olihan hyppääjän tarinassa aimo annos urheiluromantiikkaa.

Edwards aloitti myöhään, nousi olympiatasolle ja viimeiselle sijalle päätyneenä urheilijana kiinnosti kansaa. Hyppääjä ei voittanut mitaleja, mutta sydämiä senkin edestä.

Myös hyppääjä itse tiedosti tarinan hyvyyden. Toteutuminen mietitytti silti, sillä Calgarystä oli jo tehty elokuva hieman vastaavassa hengessä. Jamaikan kelkkailujoukkueesta kertonut Kelkkajengi sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa vuonna 1993, Suomessa seuraavana vuonna.

”Nipistän itseäni joka aamu, jotta tajuan, että se on totta.”

Calgaryn olympialaiset olivat Edwardsin uralle toisaalta kohokohta, toisaalta alku.

Kohokohta Calgary oli sikäli, että toista mahdollisuutta arvokisoihin ei Edwardsille tullut. Sääntöjä muutettiin siten, että tie sulkeutui Edwardsin tasoisilta hyppääjiltä. Mukaan pääsi vain, jos hyppääjällä oli riittävästi meriittejä kansainvälisistä kilpailuista.

Alkupiste kisat olivat Edwardsin julkisuudelle, joka hänen kohdallaan ryöpsähti valloilleen juuri olympialaisten ansiosta. Edwards kuvailee, että satunnaiset lukijat olivat saattaneet lukea hänestä tehdyn yksittäisen lehtijutun tai nähdä hänet Ski Sunday -televisio-ohjelmassa.

”Minua haastateltiin olympialaisissa, mutta luulin, että niin tehdään kaikille. Luulin kaikkien saavan samanlaisen huomion”, Edwards kertoo.

Hyppääjälle itselleen suosio valkeni vasta, kun lento Heathrow’n lentokentälle laskeutui. Kun hän odotti laukkujaan, hän huomasi äkisti 30 poliisin tulevan hänen luokseen.

”Pelästyin, olenko tehnyt jotain väärin, onko laukustani löytynyt jotain. Mutta he tulivatkin viemään minut läpi lentokentän. He piirittivät minut ja sanoivat, että pitää pysyä liikkeessä. Tulimme toiselle puolelle, jossa oli 10 000–15 000 ihmistä taputtamassa ja hurraamassa. Se oli yllättävää.”

Seuraavia kolmea vuotta Edwards kuvaa ajaksi, jolloin hänen jalkansa eivät koskeneet lainkaan maahan. Vientiä riitti. Edwards oli mukana, kun kauppakeskuksia ja golfkenttiä avattiin. Suomessa ilmestyi singlelevy, jonka kappaleet teki Irwin Goodman.

Hänen piti olla mukana myös laulamassa, mutta kohtalo päätti toisin. Samana päivänä kun Edwards saapui Suomeen, uutisoitiin Irwin Goodmanin kuolleen. Kappaleet levytettiin silti, ja Edwards keikkaili puolisen vuotta ympäri Suomea.

Eräs huimimmista ideoista oli hypätä hyppyristä alas autolla. Kiinnostuneita yhteistyökumppaneitakin löytyi, mutta projekti ei koskaan toteutunut.

Pelkkää ruusuilla tanssimista Calgaryn jälkeiset vuodet eivät olleet. Edwards julistettiin vuonna 1992 henkilökohtaiseen konkurssiin. Hänellä oli velkaa 700 000 silloisen Suomen markan edestä.

Edwards itse olisi mielinyt olympialaisiin uudestaankin. Siihen hän ei koskaan saanut mahdollisuutta. Albertvillen kisoihin piti olla näyttöjä kansainvälisistä kisoista, jotta osallistumisoikeus olympialaisiin irtosi.

Hyppääjä itse toivoikin saavansa huomiota, mutta sanoo motiivin olleen se, että englantilaiselle mäkihypylle olisi helpompi löytää yhteistyökumppaneita seuraavia olympialaisia ajatellen.

”Saamani huomion määrä herätti ajatuksia siitä, ettei voi olla oikein, että sijalle 58 sijoittunut hyppääjä saa enemmän huomiota kuin voittaja”, Edwards sanoo.

Hän itse sanoo uskovansa, että hän teki mäkihyppyä Calgaryn-hypyillään tunnetuksi. Sama unelma koskee myös elokuvaa. Ympäri maailmaa julkaistava elokuva tarjoaa Edwardsin mielestä mahdollisuuden esitellä lajia.

Englannissa ei ollut hyppyrimäkiä, kun Eddie the Eaglen tarina alkoi. Eikä ole vieläkään.

”Toivomme, että elokuvan avulla voisimme löytää mahdollisuuksia rakentamiselle. Meidän pitää löytää sopiva paikka ja rahat. Se on jotain, mitä haluaisin tehdä tulevaisuudessa.”

 

Elokuva-arvostelu Eddie the Eagle -elokuvasta julkaistaan perjantain HS:n kulttuurisivuilla.

Sara Aaltio / HS
Eddie Edwards kävi keskiviikkona Suksi Heurekaan -näyttelyssä ja testasi mäkihyppysimulaattoria.
Eddie Edwards kävi keskiviikkona Suksi Heurekaan -näyttelyssä ja testasi mäkihyppysimulaattoria.
Matti Tapola
Edwards Calgaryn olympialaisten normaalimäen kisan aikana.
Edwards Calgaryn olympialaisten normaalimäen kisan aikana.
Reijo Hietanen
Edwards Tampereella 1991.
Edwards Tampereella 1991.
EPA
Innsbruckin sairaalaan sänky tuli Eddie Edwardsille tutuksi 1989.
Innsbruckin sairaalaan sänky tuli Eddie Edwardsille tutuksi 1989.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?