Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huuhkajat marssii kohti katastrofia

Backesta uhkaa tulla ensimmäinen Suomen maajoukkuevalmentaja, joka on aloittanut pestinsä viidellä peräkkäisellä tappiolla.

Urheilu
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Hans Backen maajoukkuepesti on alkanut painajaismaisesti.
Hans Backen maajoukkuepesti on alkanut painajaismaisesti. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen jalkapallomaajoukkueen taaperrus uuden päävalmentajan Hans Backen komennossa jatkui tiistaina, kun Norja kaatoi Huuhkajat maalein 2–0.

Backesta uhkaa tulla ensimmäinen Suomen maajoukkuevalmentaja, joka on aloittanut pestinsä viidellä tappiolla.

Neljä tappiota neljästä ottelusta maalierolla 0–11 antaa täydellisen kuvan siitä, missä sinivalkoinen joukkue tällä hetkellä menee. Ja pahempaa on luvassa.

Suomi kohtaa ennen syksyllä alkavia MM-karsintoja kesäkuun alussa Belgian ja Italian vieraskentällä. Nähdyn perusteella on vaikea löytää yhtään asiaa, joka puoltaisi maalitilin aukeamista tai tappioputken katkeamista.

Todennäköisempää on Backen päätyminen historiankirjoihin lukemilla, joita ei heti rikota.

Belgia on tällä hetkellä maailmanrankingin ykkönen ja Italia sijalla 14. Norja on viisi pykälää Huuhkajia perässä sijalla 51. Silti Suomi ei ollut lähelläkään maalintekoa, lukuun ottamatta Roman Eremenkon tolppalaukausta pienestä kulmasta.

Kesäkuun pelien jälkeen Suomi on todennäköisesti tilanteessa, että Backen alaisuudessa on hävitty kuusi ottelua peräkkäin tekemättä maaliakaan.

Maaottelut ovat toki paikkoja kokeilla uusia pelaajia tulosten kustannuksellakin, mutta jatkuva häviäminen syö pelaajien itseluottamusta ja uskoa uuden päävalmentajan ajatuksiin.

Valmentajaa ei heikoista otteista huolimatta tässä vaiheessa vielä vaihdeta, vaikka ajatus varmasti käy kannattajien lisäksi jalkapallopäättäjien mielissä.

Mitä siis pitäisi tehdä?

Alkajaisiksi pitää löytää puolustukseen oikeat miehet. Suomi ei Puolaa ja Norjaa vastaan onnistunut puolustamaan keskityksiä, ja palloa kaivettiin omasta verkosta tasaiseen tahtiin. Myös pelin avaaminen oli heikkoa.

Backen mielestä puolustus toimi Norjaa vastaan paremmin kuin Puola-pelissä. Kaksi maalia on vähemmän kuin viisi, mutta vastus oli myös selvästi heikompi, joten suureen tyytyväisyyteen ei ole syytä.

Niklas Moisanderin poissaolo teki hälyttävän loven Suomen puolustukseen. Moisander olisi tarjonnut vakautta ja kykyä avata muutenkin kuin pitkällä roiskaisulla kohti Teemu Pukkia.

Puola-ottelun jälkeen Backe kritisoi liikaa lyhyisiin syöttöihin turvautunutta joukkuetta, mutta tuskin tiistain pitkät pallot mieltä yhtään enemmän lämmittivät.

Joona Toivio, Paulus Arajuuri ja Valtteri Moren hoitivat pääpallot, mutta pallollisena kolmikon taidot eivät riitä. Hollannin pääsarjassa pelaava Thomas Lam jäi kääntämättömäksi kortiksi. Peliaikaa ei edes viiden miehen alakerrasta löytynyt.

Keskikentällä ei Suomen nykyisessä pelitavassa näytä olevan edes käyttöä, koska sen kautta ei pystytä pelaamaan. Pallonriistojen jälkeen Suomi sai sentään muutaman hyökkäyksen aikaan, mutta laitapelaajien panos 5–3–2-muodostelmassa jäi varsin vaatimattomaksi.

Oikealla pelanneen Ville Jalaston näkyvin hetki oli, kun hän seurasi katseella Norjan avausmaalin syntyä.

Suomen hyökkäys on hampaaton. Teemu Pukilla ei ole mitään käyttöä pelitavassa, jossa pallo pelataan häntä kohti ilmassa puolustajalta asti. Jos Suomi jatkossa turvautuu lähes pelkästään pitkiin avauksiin, pitää Pukille löytää hyökkääjäpari, joka voittaa pääpalloja. Berat Sadik tai Eero Markkanen voisivat tästä tehtävästä suoriutua.

Mitä loppuvuosi siis tarjoaa Backen alaisuudessa?

Nähdyillä otteilla viisi tappiota ilman tehtyä maalia.

Kesäkuun maaottelujen jälkeen Suomi kohtaa MM-karsintojen avauksessa vieraskentällä Islannin 6. lokakuuta, kolme päivää myöhemmin kotiyleisön edessä Kroatian ja 12. marraskuuta vieraissa Ukrainan.

Todella paljon pitää tapahtua, että Suomi voi taistella tosissaan karsintapisteistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!