Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fanien juhlintaa rajoitetaan Veikkausliigassa: ”Joka kerta, kun tulee maali, niin saadaan sakot”

Urheilu
 
Juha Tamminen
HIFK:n pelaajat juhlivat maaleja kannattajiensa kanssa.
HIFK:n pelaajat juhlivat maaleja kannattajiensa kanssa. Kuva: Juha Tamminen

Sakkorahat fair play -seuroille

 Kauden aikana kertyneet sakot maksetaan fair play -kisan kolmelle parhaalle seuralle.

 Fair play -sijoitukseen ei vaikuta pelkästään kurinpitoasiat, vaan myös kentän tapahtumat, kuten varoitukset ja ulosajot.

 Viime vuonna sakkoja kertyi Veikkausliigan toimitusjohtajan Timo Marjamaan mukaan noin 30 000 euroa.

Jalkapallon Veikkausliiga käynnistyy lauantaina, mutta kauden alkua kuumeisesti odottaneille faneille on tarjolla ikävä uudistus. Kannattajien ryntääminen katsomosta juhlimaan maalia on kielletty. Muutoksesta kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa.

Sääntömuutos tietää ongelmia ainakin Helsingin IFK:lle. Seura on tunnettu intohimoisista kannattajistaan, joiden käytös on ohentanut seuran kukkaroa vuosien varrella useasti.

HIFK:n toimitusjohtaja René Östermania ärsyttää sääntöjen tiukentamisen lisäksi se, että seuroja ei otettu mukaan keskusteluun, vaan kaikki ”tuli Palloliitolta annettuna”.

”Minua häiritsee se, että jalkapallo on tunnetta, ja nyt tehdään fanien ja pelaajien kanssakäyminen erittäin vaikeaksi. Se on mielestäni väärin”, Österman sanoo.

”Kenelle tätä tehdään? Fani on seuran identiteetin voimakkaampia dna-osioita.”

Sakotuskäytäntöä ei Östermanin mukaan ole avattu seuroille. Hän kokee, että HIFK:n kannattajien maine ja menneet sääntörikkeet vaikuttavat sakkoihin jatkossakin.

”Sakot riippuvat pärstäkertoimesta, oletko kovennetussa vai et. Me ollaan.”

Sääntötarkennusta perustellaan turvallisuudella, mutta Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa ei muista, että katsomosta maalia juhlimaan tulleet fanit olisivat aiheuttaneet yhtään loukkaantumista.

Marjamaan mukaan säännön tarkoituksena ei ole tarkoitus tukahduttaa jalkapallokulttuuria, mutta hän myöntää, että tulkinnan kanssa voi tulla ongelmia.

”Iloitseminen on suotavaa, sitä vartenhan kannattajat peleissä käyvät”, Marjamaa sanoo.

”Ei tämä ole ihan optimaalinen malli. Eniten pohdituttaa se, mikä lopulta on käytäntö.”

Marjamaa näkee, että yksi merkittävä tekijä sääntötarkennuksessa on vanhat katsomot, joihin kuljetaan etukautta. Turvallisuusmääräysten mukaan katsomoiden edessä ei saa liikkua kulkusuuntaan nähden poikittain, eli katsomosta kentän suuntaan.

”Niin kauan, kuin katsomossa pysytään, niin kaikki on ok.”

Tampereen Ilveksen kotikenttä Tammelan stadion on tunnettu loistavasta tunnelmastaan ja siitä, että katsomot ovat lähes kiinni kentässä.

Viime kaudella kahdeksanneksi sijoittuneen Ilveksen toimitusjohtaja Toni Hevonkorpi ennustaa, että uusi sääntö tuottaa seuralle ongelmia alkavalla kaudella.

”Tammela on hieno paikka, jossa katsojat ovat viiden metrin päässä kentästä. Nyt spontaani maalien juhliminen on säännöillä estetty”, Hevonkorpi toteaa.

Hevonkorpi muistuttaa, että maaleja eivät juhli vain aikuiset hard core -kannattajat.

”Kymmenet juniorit tekevät samaa, on iso juttu päästä heittämään ylävitosia pelaajien kanssa. Nyt otetaan iso osa jalkapallokulttuurista pois.”

”Karrikoidusti sanoen: joka kerta, kun tehdään maali, niin saadaan sakot”, Hevonkorpi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!