Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkärit estivät Alonsoa ajamasta Bahrainissa: ”Tunsin kivut, mutta olin valmis kestämään ne”

F1-kuljettaja sanoo selvinneensä rajusta ulosajosta ilman painajaisia.

Urheilu
 
Reuters
Jenson Button (vas.) saa Bahrainin kisassa seurakseen Stoffel Vandoornen (kesk.) Fernando Alonson sijaan.
Jenson Button (vas.) saa Bahrainin kisassa seurakseen Stoffel Vandoornen (kesk.) Fernando Alonson sijaan. Kuva: Reuters

Formula-kuljettaja Fernando Alonso ei ole ajokunnossa Bahrainin Grand Prix -kisassa. Näin päätti Kansainvälisen autoliiton FIA:n lääketieteellinen delegaatti.

Kauden toisessa kisassa Bahrainissa Alonson korvaa McLarenin belgialaislupaus Stoffel Vandoorne, 24. Hän pääsee tekemään F1-debyyttinsä Jenson Buttonin tallikaverina.

Alonso joutui rajuun onnettomuuteen Australian kisassa törmättyään Esteban Gutierrezin kanssa.

Alonson auto murskaantui täysin, mutta kuljettaja selvisi tilanteesta ilman vammoja. Vaikka auto sinkoutui ilmassa kymmeniä metrejä ja pirstaloitui pyörittyään ympäri, se ei Alonson onneksi kuitenkaan osunut varsinaisesti mihinkään.

Alonso pääsi itse ylös autonraadostaan.

Torstaiaamuna Sakhirin radalla tehdyssä lääkärintarkastuksessa espanjalaistähden kunto ei ollut riittävä ajamiseen viikonloppuna.

Röntgenkuvat paljastivat, ettei kaikki ollut Alonson rinnassa täysin kunnossa.

Alonso paljasti torstain lehdistötilaisuudessa, että murtunut kylkiluu on syy, miksi hän ei pysty osallistumaan viikonlopun kisaan.

Kuljettajan mukaan vamman aiheuttivat hänen kylkeensä kohdistuneet rajut g-voimat Australian onnettomuudessa.

”Tiesin, että tällainen riski oli olemassa. Onnettomuuden vuoksi mitään painajaisia minulla ei ole ollut. On ollut vain kipuja siellä täällä. Jokainen tietää, miltä murtuneet kylkiluut voivat liikkuessa tuntua”, kolmesti Bahrainin kisan voittanut Alonso sanoi.

Alonso vakuutti huomioivansa riskit. Silti hän olisi ollut valmis ajamaan Bahrainissa.

”Rakastan tätä urheilua, ja ennen muuta haluaisin ajaa autoa tässäkin kisassa. Tunsin kivut, mutta toisaalta valmistauduin kestämään ne autossakin”, hän sanoi.

”Eivät ne niin sietämättömiä ole. Ymmärrän kuitenkin lääkärien ajatukset. Ei ole syytä ottaa mitään ylimääräisiä riskejä.”

Alonson ajaminen seuraavassa Kiinan kisassakaan ei ole sataprosenttisen varmaa.

”Tiesin kyllä, että oli riski, etten pysty ajamaan tätä kisaa. Nyt tilannetta seurataan, ja seuraavat tutkimukset tehdään kymmenen päivän aikana.”

”Talli on tehnyt hienoa työtä rakentaessaan auton tänne. Ennen kaikkea haluaisin olla kokeilemassa itse, miltä uudet osat tuntuvat. Viivyn paikalla koko viikonlopun, jotta olen mahdollisimman paljon sisällä kaikessa toiminnassa, jotta palatessani olen sitten heti paremmin valmistautunut”, Alonso summaili.

Vuosi sitten Alonso ei pystynyt ajamaan Australian avauskisaa, kun hän ajoi ulos Barcelonan talvitesteissä. Silloin autoon pääsi Kevin Magnussen.

Nyt Magnussen ajaa Renaultilla, ja McLarenin varamiehenä on juuri 24 vuotta täyttänyt GP2-mestari Stoffel Vandoorne.

F1-historian 20. belgialaiskuljettajana Grand Prix -kisaan nouseva Vandoorne ei ollut varautunut lainkaan ajotehtäviin McLaren-Hondalla Bahrainissa.

Hän oli vielä torstaina Japanissa saadessaan tiedon Alonson ajoluvan perumisesta. Hän lähti saman tien matkalle kohti Lähi-itää.

Fakta – Nämä turvatekijät pelastivat Alonson vakavammilta vammoilta:

– Selviytymissolu, jonka nykyään täytyy ulottua vähintään 30 senttiä kuljettajan jalkojen ylitse ja sen kokoaminen törmäysenergiaa vähentävillä rakenteilla.

– ’Luodinkestävä’ turvakoppa kuljettajan ympärillä on rakennettu kuusi milliä paksusta hiilen ja keinotekoisen Zylon-nimisen polymeerikuidun yhdistelmästä estämään mm. hiilikuitusirujen tunkeutuminen ohjaamoon törmäystilanteessa.

– Ohjaamon reunan paksuus vähintään kymmenen senttiä törmäysenergiaa vähentävillä materiaaleilla

– 60 kerroksen hiilikuituvuoraus ulkokuoren ympäri.

– Polttoaine-, öljy- ja vesiputkien läpivienti kielletty ohjaamossa selviytysmissolun lävitse.

– HANS-niskatuki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?