Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palloliitto, perukaa maalien juhlimista rajoittava höperö päätös

Palloliitto on päättänyt rajoittaa jalkapalloseurojen kannattajien ja pelaajien mahdollisuuksia juhlia maaleja yhdessä. Kannattajat eivät tällä kaudella saa esimerkiksi tulla kenttäaidan taakse juhlimaan maalia yhdessä pelaajien kanssa ja heittämään ylävitosia. Jos fanit rikkovat sääntöä, seura voi saada sakot.

Urheilu
 
Erkki Kylmänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.
Vesa Koivunen
HIFK juhli Tommi Vesalan maalia viime kesän Stadin derbyssä kannattajiensa kanssa. Se ei jatkossa onnistu, mikäli Palloliiton päätös pysyy voimassa.
HIFK juhli Tommi Vesalan maalia viime kesän Stadin derbyssä kannattajiensa kanssa. Se ei jatkossa onnistu, mikäli Palloliiton päätös pysyy voimassa. Kuva: Vesa Koivunen

Mikä on tärkeintä jalkapallo-ottelussa?

Maalit!

Mikä saa peleissä aikaan suurimman ilon?

Maalit!

Mikä yhdistää yleisöä ja pelaajia parhaiten?

Maalijuhlat!

Mitä yleisö hakee matseista? Fiilistä!

Mikä on kaikkein olennaisin osa jalkapallon seurakulttuuria?

Pelaajia ja faneja yhdistävät kokemukset.

Eli?

Maalijuhlat!

Parhaimmillaan maalijuhlat synnyttävät tarinoita, jotka kulkevat sukupolvelta toiselle.

Pitääkö siis perustella vielä paremmin, miksi Palloliiton päätös rajoittaa maalien juhlintaa on höperö?

Lauantaina alkavan Veikkausliigakauden alla Palloliitto päätti rajoittaa katsojien liikkumista maalijuhlinnan yhteydessä sen jälkeen, kun Oikeusturvalautakunta totesi viime syksynä, että asiaa koskevat säännöt ovat liian epätarkkoja, ja kumosi sakot, jotka Palloliiton kurinpitovaliokunta oli määrännyt HIFK:n maksettavaksi.

Tuhannen euron sakot tulivat, kun joukko IFK:n faneja ryntäsi viime elokuussa Helsingin Sonera-stadionilla maalin takana sijaitseville mainosaidoille juhlimaan tasoitusmaalia ottelussa HJK:ta vastaan.

Kurinpitovaliokunta perusteli sakkorangaistusta säännöllä, jonka mukaan ”ottelutapahtumassa on käyttäydyttävä asiallisesti ja muita kohtuuttomasti häiritsemättä”. Oikeusturvalautakunta kuitenkin totesi, että säännössä olisi määriteltävä tarkemmin, mitä asiallinen käytös ottelutapahtumissa tarkoittaa.

Nyt sääntöä on tarkennettu niin, etteivät kannattajat enää saa liikkua ottelun aikana katsomosta kenttää reunustaville aidoille. Veikkausliigan stadioneista noin puolet on kuitenkin rakenteeltaan sellaisia, että tarkennetun säännön noudattamisesta ja valvomisesta tulee erittäin vaikeaa.

Sääntö myös iskee mahdollisine rangaistuksineen kotimaisen jalkapallon fanikulttuurissa ilmiöön, josta ei tiettävästi ole aiheutunut vakavaa haittaa kenellekään.

Esimerkiksi Rovaniemellä fanit ja pelaajat ovat yhdessä juhlineet maalia kenttäaidan yli ja heitelleet ylävitosia toisilleen. Mitä pahaa siinä on?

Veikkausliigaseurojen puheenjohtajat, valmentajat ja fanit ovat syystä tuohtuneita. Onko Palloliiton tarkoituksena tuhota eloisaa jalkapallokulttuuria, he kysyvät.

No, onko?

Minusta vastaus on selvä: luopukaa samantien tästä höperöstä sääntöuudistuksesta, joka todennäköisesti aiheuttaa vain uusia hankaluuksia kaikille.

Antakaa ilon voittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!