Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Joka kerta sakot, kun maalia juhlitaan” – Veikkausliigan seurat hermostuivat sääntömuutoksesta

Palloliitto tarkensi ja tiukensi fanien juhlintaa koskevia ohjeita. Seurat pelkäävät ongelmia.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Helsingin IFK tunnetaan intohimoisista kannattajistaan, joiden käytöksestä Palloliiton kurinpitovaliokunta on sakottanut seuraa useasti. Viime elokuussa IFK:n kannattajat riemuitsivat Jukka Sinisalon HJK:ta vastaan tekemästä maalista.
Helsingin IFK tunnetaan intohimoisista kannattajistaan, joiden käytöksestä Palloliiton kurinpitovaliokunta on sakottanut seuraa useasti. Viime elokuussa IFK:n kannattajat riemuitsivat Jukka Sinisalon HJK:ta vastaan tekemästä maalista. Kuva: Vesa Koivunen
Fakta

Sakkorahat fair play -seuroille

 Kauden aikana kertyneet sakot maksetaan fair play -kisan kolmelle parhaalle seuralle.

 Fair play -sijoitukseen ei vaikuta pelkästään kurinpitoasiat, vaan myös kentän tapahtumat, kuten varoitukset ja ulosajot.

 Viime vuonna sakkoja kertyi Veikkausliigan toimitusjohtajan Timo Marjamaan mukaan noin 30 000 euroa.

Jalkapallon Veikkausliiga käynnistyy lauantaina, mutta kauden alkua kuumeisesti odottaneille faneille on tarjolla ikävä uudistus. Kannattajien ryntääminen katsomosta juhlimaan maalia on kielletty.

Syynä sääntöjen täsmentämiseen on Suomen Palloliiton kilpailutoiminnan päällikön Petteri Lindblomin mukaan epätäsmällisyys, jonka vuoksi esimerkiksi viime syksynä HIFK:n ja HJK:n välisen ottelun juhlinnasta langetetut sakot kumottiin.

”Urheilun oikeusturvalautakunta kumosi sakkorangaistuksen ja ilmoitti meille, että säännöt eivät olleet tarpeeksi täsmälliset”, Lindblom kertoo.

Hänen mukaansa sääntöjen tarkentamisella pyritään varmistamaan seurojen tasapuolinen kohtelu erilaisista stadioneista riippumatta.

Ongelman aiheuttavat vanhat katsomot, joihin kuljetaan etukautta.

Turvallisuusmääräysten mukaan katsomoiden edessä ei saa liikkua kulkusuuntaan nähden poikittain, eli katsomosta kentän suuntaan. Lindblom ei koe ongelmalliseksi mahdollisia tulkintaerimielisyyksiä esimerkiksi tilanteissa, jossa katsoja on kävelemässä katsomon edessä, kun maali syntyy ja ryhtyy juhlimaan maalia yhdessä pelaajien kanssa.

”Ei tähän ole tyhjentävää vastausta, ratkaistaan tapauskohtaisesti. Lähtökohta on, että katsomosta ei saa liikkua poispäin.”

Lindblom perustelee sääntötarkennusta myös turvallisuusnäkökulmalla. Hänen tietoonsa ei ole tullut yhtään tapausta, jossa katsomosta maalia juhlimaan tulleet fanit olisivat aiheuttaneet katsojan loukkaantumisen.

”Mutta läheltä piti -tilanteita on ollut.”

Sääntömuutos tietää ongelmia ainakin Helsingin IFK:lle. Seura on tunnettu intohimoisista kannattajistaan, joiden käytös on ohentanut seuran kukkaroa vuosien varrella useasti.

HIFK:n toimitusjohtaja René Östermania ärsyttää sääntöjen tiukentamisen lisäksi se, että seuroja ei otettu mukaan keskusteluun, vaan kaikki ”tuli Palloliitolta annettuna”.

”Minua tässä häiritsee se, että jalkapallo on tunnetta, ja nyt tehdään fanien ja pelaajien kanssakäyminen erittäin vaikeaksi. Se on mielestäni väärin”, Österman sanoo.

”Kenelle tätä tehdään? Fani on seuran identiteetin voimakkaimpia dna-osioita.”

Sakotuskäytäntöä ei Östermanin mukaan ole avattu seuroille. Hän kokee, että HIFK:n kannattajien maine ja menneet sääntörikkeet vaikuttavat sakkoihin jatkossakin.

”Sakot riippuvat pärstäkertoimesta, oletko kovennetussa vai et. Me ollaan.”

Petteri Lindblom ei suostu kommentoimaan rangaistuskäytäntöä.

”Meillä on kurinpitovaliokunta, joka tulkitsee sääntöjä”, hän tyytyy vastaamaan.

Veikkausliigan toimitusjohtajan Timo Marjamaan mukaan säännön tarkoituksena ei ole tukahduttaa jalkapallokulttuuria, mutta hän myöntää, että tulkinnan kanssa voi tulla ongelmia.

”Iloitseminen on suotavaa, sitä vartenhan kannattajat peleissä käyvät”, Marjamaa sanoo.

”Ei tämä ole ihan optimaalinen malli. Eniten pohdituttaa se, mikä lopulta on käytäntö. Niin kauan, kuin katsomossa pysytään, niin kaikki on ok.”

Tampereen Ilveksen kotikenttä Tammelan stadion on tunnettu loistavasta tunnelmastaan ja siitä, että katsomot ovat lähes kiinni kentässä.

Ilveksen toimitusjohtaja Toni Hevonkorpi ennustaa, että uusi sääntö tuottaa seuralle ongelmia alkavalla kaudella.

”Tammela on hieno paikka, jossa katsojat ovat viiden metrin päässä kentästä. Nyt spontaani maalien juhliminen on säännöillä estetty”, Hevonkorpi toteaa.

Hevonkorpi muistuttaa, että maaleja eivät juhli vain aikuiset hard core -kannattajat.

”Kymmenet juniorit tekevät samaa, on iso juttu päästä heittämään ylävitosia pelaajien kanssa. Nyt otetaan iso osa jalkapallokulttuurista pois.”

Palloliitosta ei ole tarjolla junioreiden mentävää porsaanreikää.

”Säännöissä ei ole ikärajaa”, Petteri Lindblom toteaa.

Hevonkorpi pelkää seuran kassan laihtuvan kauden aikana tasaiseen tahtiin.

”Karrikoidusti sanoen: joka kerta, kun tehdään maali, niin saadaan sakot”, Hevonkorpi sanoo.

Lauri Rotko
Rovaniemen Palloseuran pelaajat juhlivat fanien kanssa 3–1-maalia Lahden Kisapuistossa viime lokakuussa Veikkausliigan päätös kierroksella. RoPS varmisti voitolla ensimmäisen mitalinsa Veikkausliigassa.
Rovaniemen Palloseuran pelaajat juhlivat fanien kanssa 3–1-maalia Lahden Kisapuistossa viime lokakuussa Veikkausliigan päätös kierroksella. RoPS varmisti voitolla ensimmäisen mitalinsa Veikkausliigassa.
Kalle Parkkinen
Vaasan Palloseuran kannattaja kiipesi viime lokakuussa Tammelan stadionilla katsomon ja kentän erottavan aidan päälle Juho Mäkelän 3–1-maalin jälkeen. Voitto auttoi VPS:n säilyttämään sarjapaikkansa.
Vaasan Palloseuran kannattaja kiipesi viime lokakuussa Tammelan stadionilla katsomon ja kentän erottavan aidan päälle Juho Mäkelän 3–1-maalin jälkeen. Voitto auttoi VPS:n säilyttämään sarjapaikkansa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!