Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkärit estävät Alonson ajamisen Bahrainissa

F1-kuljettaja sanoo selvinneensä rajusta ulosajosta ilman painajaisia.

Urheilu
 
Max Blyton / AFP
Fernando Alonso joutui McLarenillaan rajuun kolariin kauden avauskisassa Melbournessa.
Fernando Alonso joutui McLarenillaan rajuun kolariin kauden avauskisassa Melbournessa. Kuva: Max Blyton / AFP
Fakta

Formuloidenturvatekijöitä

 Selviytymissolu, jonka nykyään täytyy ulottua vähintään 30 senttiä kuljettajan jalkojen ylitse.

 ”Luodinkestävä” turvakoppa kuljettajan ympärillä.

 Ohjaamon reunan paksuus vähintään kymmenen senttiä törmäysenergiaa vähentävillä materiaaleilla.

 60 kerroksen hiilikuituvuoraus ulkokuoren ympäri.

 Hans-niskatuki.

Manama

Formula-kuljettaja Fernando Alonson hyytävä ulosajo Australian Grand Prix -kisassa oli vauhdiltaan ja kestoltaan viime vuosien hurjin haaveri.

Vaikka McLarenin tähtikuski kampeutui nopeasti ulos täysin romuttuneesta ja ylösalaisin jääneestä autostaan ja näytti selviytyvän lähinnä mustelmilla tärskystä, totuus oli kuitenkin toisenlainen.

Torstaina Sakhirin moottoriradan lääkintäkeskuksessa tehdyssä tutkimuksessa paljastui, ettei Alonso ole ajokunnossa viikonloppuna Bahrainissa ja riskit ovat melkoiset, ettei ajolupaa heru vielä kahden viikon kuluttua Kiinaankaan.

Alonso on toki valitellut kipuja kehossaan, mutta edes talli ei ollut tietoinen, että kuljettajalta murtui ainakin yksi kylkiluuMelbournen turmassa.

Mitä ilmeisimmin kylki ei kestänyt rajua g-voimaa, joka tuli turvavöistä äkkipysähdyksessä.

”Olen pettynyt. Toki tunsin kipuja, mutta uskoin, että pystyisin kestämään ne autossakin. Ymmärrän toki lääkärien ratkaisun, ettei nyt kannattanut ottaa ylimääräisiä riskejä”, Alonso sanoi lehdistötilaisuudessa.

Telemetrian mukaan Alonso törmäsi Esteban Gutierrezin Haas-auton vasempaan takapyörään 310 kilometrin tuntivauhdissa ja McLaren sinkoutui yli sadan metrin ilmalentoon pomppien välillä turva-alueen soralla ja pyörien sivuttaisia voltteja.

Yhtään todella isoa iskua ei kuitenkaan autoon tullut. Näin vältyttiin pahemmilta loukkaantumisilta.

”Olin kisan jälkeen kunnossa, ja sain luvan lähteä radalta. Polvi oli kipeä ja maanantaina tunsin kipuja muun muassa keuhkoissa.”

”En mieti riskejä missään vaiheessa. En ennen, enkä nyt jälkeen onnettomuutta. Olen ollut onnekas ajettuani 16 vuotta tällä tasolla. Mitään painajaisia en ole kokenut. Haluan vain päästä ajamaan mahdollisimman pian. Rakastan tätä urheilua niin paljon”, Alonso totesi.

Joka tapauksessa Alonson selviytyminen todisti nykyisten F1-autojen turvatekijöiden kehittymisestä. Edesmenneen professori Sid Watkinsin jo Ayrton Sennan kuoleman jälkeen kuljettajien turvaksi ohjaamoon lanseeraama ’selviytymissolu’ pelasti nyt Alonsonkin isommilta vammoilta.

Lisäksi kattojärjestö FIA:n koko ajan lisäämä törmäystestien kestovaatimus autoon eri kulmista kohdistuville iskuille osoitti taas hyödyllisyytensä.

Kauden toisessa kisassa Bahrainissa Alonson korvaa McLarenin belgialaislupaus Stoffel Vandoorne, 24. Hän pääsee tekemään F1-debyyttinsä Jenson Buttonin tallikaverina.

HAMAD I MOHAMMED / reuters
Fernando Alonso
Fernando Alonso
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?