Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eddie Edwards pitää yhteyttä ”Kelkkajengiin” ja arvostaa Matti Nykästä – ”Rakastin katsoa hänen hyppäämistään”

Urheilu
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Eddie Edwards osallistui elokuvansa kutsuvierasensi-iltaan keskiviikkona.
Eddie Edwards osallistui elokuvansa kutsuvierasensi-iltaan keskiviikkona. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tänään perjantaina ensi-iltaan tuleva Eddie the Eagle -elokuva kertoo jumboksi Calgaryn olympialaisissa jääneen mäkihyppääjän Eddie Edwardsin tarinan.

Elokuva on jo toinen, joka on tehty Calgaryn olympialaisten kisatapahtumien pohjalta. Ensimmäinen oli vuonna 1993 ensi-iltansa saanut Kelkkajengi (Cool Runnings), joka kertoi kisoissa kilpailleen Jamaikan kelkkailujoukkueen tarinan.

”Tapasin heidät kisoissa, samoin kisojen 10- ja 20-vuotisjuhlallisuuksissa. Joukkueeseen kuulunut Devon Harris oli katsomassa Eddie the Eaglen esitystä New Yorkissa kuukausi sitten. Tapaan heitä silloin tällöin, ja kirjoittelemme toisinaan sähköpostia”, Edwards kertoi HS:lle yhteydenpidostaan kelkkailijoihin.

Edwards kertoi myös olleensa vakuuttunut siitä, miten totuudenmukainen elokuva oli.

”Ennen kuin näin ensimmäisen kerran elokuvan, minulle sanottiin, että vain noin viisi prosenttia elokuvasta on totta. Katsottuani tuntui siltä, että 95 prosenttia. Asioita toki esitettiin eri järjestyksessä, ja asioiden merkitystä laajennettiin ja supistettiin”, Edwards kuvailee.

Suurimmaksi eroksi Edwards sanoo hänen isänsä hahmoa.

”Isästäni tehtiin itsensä vastakohta. Oikeassa elämässä oma isäni oli aivan yhtä suuri tuki kuin äitini. Hän teki ylimääräisiä töitä rakennusteollisuudessa saadakseen kustannuksia katettua”, Edwards kertoo.

Edwardsin valmentajana elokuvassa toimiva Bronson Peary puolestaan on fiktiivinen hahmo, joka tosin perustuu todellisiin valmentajiin.

”Elokuvassa olisi ollut tekijöiden mielestä hämmentävää, jos minulla olisi ollut kaksikymmentä eri valmentajaa, kuten oikeasti oli. Siksi he kirjoittivat kaikki valmentajat yhteen hahmoon”, Edwards sanoo.

Edwardsin Calgaryn jumbokisoja yhdisti se, että molemmissa korkeimmalle korokkeelle nousi Matti Nykänen. Nykänen on mukana myös elokuvassa. Häntä näyttää ruotsalainen Edvin Endre. Edwards puhuu Nykäsestä ylistävään sävyyn.

”Matti dominoi mäkihyppymaailmaa. Rakastin katsoa hänen hyppäämistään. Hänellä oli kyky lähteä lentoon, ottaa asento ja vain lentää. Se oli fantastista.”

”Muistan myös muita suomalaisia hyppääjiä, koska he puhuivat oikein hyvää englantia, antoivat vinkkejä ja kutsuivat minut Kuopioon harjoittelemaan. Minulla on paljon muistoja Suomesta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?