Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko tässä seuraava suomalaistähti? – Kokenut hiihtovalmentaja suitsutti 16-vuotiasta Suomen mestaria Anita Korvaa

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Anita Korva (oik.) ja Anne Kyllönen voittivat yllättäen sprinttiviestin Suomen mestaruuden Taivalkoskella.
Anita Korva (oik.) ja Anne Kyllönen voittivat yllättäen sprinttiviestin Suomen mestaruuden Taivalkoskella. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Taivalkoski. Nyt kannattaa pitää korvat höröllä, kun meritoitunut hiihtovalmentaja Esko Paavola luonnehtii 16-vuotiasta lupausta, joka saattaa olla pala suomalaisen hiihdon tulevaisuutta.

Paavola on valmentanut viime keväästä lähtien 16-vuotiasta Anita Korvaa, joka perjantaina säväytti voittamalla maajoukkuehiihtäjä Anne Kyllösen kanssa yllättäen sprinttiviestin SM-kultaa Kainuun Hiihtoseuralle.

”Olen sanonut, että on tullut uusi Kerttu ja Krista. Anitalla on vähintään samat edellytykset nousta huipulle kuin näilläkin. Hän on hyvin pystynyt niihin testituloksiin kuin Kerttu ja Krista samanikäisinä ja jopa kovempiin. Heti elokuussa huomasin Anitan kaikista testeistä, että nyt on uusi superlahjakkuus”, Paavola sanoi HS:lle perjantaina Taivalkosken SM-kisoissa.

Paavolalla jos kenellä on varaa verrata Korvaa tämän ja viime kauden parhaisiin suomalaisiin naishiihtäjiin Kerttu Niskaseen ja Krista Pärmäkoskeen.

Paavola toimi pitkään Niskasen henkilökohtaisena valmentajana ja seurasi Sotkamon urheilulukion valmentajana erittäin läheltä Pärmäkosken (silloin Lähteenmäki) kehitystä tämän neljänä lukiovuotena.

Korva on kotoisin nykyään Ouluun kuuluvasta Kiimingistä ja opiskelee ensimmäistä vuotta Sotkamon urheilulukiossa. Sen myötä seura vaihtui oululaisesta Kuivasjärven Aurasta Kainuun Hiihtoseuraan.

”Hänen kilpailijaominaisuutensa ovat aivan loistavat. Näytti, että hän hallitsi hommaa aikuisten naisten seassa”, Paavola sanoi viitaten sprinttiviestiin.

Parin viikon päästä 17 vuotta täyttävä Korva oli hämillään saamastaan huomiosta.

”Kyllä tämä tuntuu aivan mahdottoman hyvältä. Vähän tärisee jalat näköjään.”

Ikäisissään hän on voittanut tällä kaudella jo Pohjoismaitten mestaruuden (5 km/p). Taakse jäi Norjan ja Ruotsin suurimmat ikäluokan kyvyt.

Suomessa hän on voittanut tällä kaudella lähes kaikki 17-vuotiaitten mestaruudet.

”Tämä kausi on mennyt kaikin puolin ihan nappiin. Ei ole ollut mitään vastoinkäymisiä. Se on suonut sen, että on pystynyt hiihtämään tosi hyviä sijoituksia.”

”Harjoitteluun on tullut tosi paljon laadullista parannusta. Vuokatissa on ihan eri homma, kun talvi on paljon pitempi, mutta määrällisesti ei ole muuttunut aivan älyttömästi.”

Korvan perinteinen on ollut tulosten valossa vähän parempaa, mutta talven mittaan vapaakin on kulkenut.

”Kyllä kai sitä pitää yrittää harjoitella ja päästä mahdollisimman korkealle tuonne maailmalle.”

Kyllösellä ei ole aiemmin ollut mitalikamppailuun riittävää paria sprinttiviestiin.

”Mitali oli sellainen kaukainen haave, jos kaikki menee hyvin. Kuuden sakkiin oli realistinen tavoite, joten tämä meni aika yli. Koko ajan ollut tosi kova luotto Anitan kykyihin. Kun olen katsellut hänen tuloksiaan, ajattelin, että varmaan aika korkealle riittää”, Kyllönen sanoi.

Kyllönenkin oli huomannut Korvan kilpailijaominaisuudet.

”Anita on todella vaatimaton urheilija eikä tee itsestään numeroa. Hän on tosi kova kilpailija ja taistelijaluonne. Nyt tuli esiin hänen kypsyytensä ja valmiutensa kisaan. Anita hoiti paikkansa ihan mielettömän upeasti.”

Pariviestit (v):

Naiset: 1) Kainuun Hiihtoseura 1 (Anita Korva, Anne Kyllönen) 17.45,19, 2) Vuokatti Ski Team Kainuu 1 (Susanna Saapunki, Katri Lylynperä) jäljessä 1,14 sekuntia, 3) Hämeenlinnan Hiihtoseura (Maija Hakala, Laura Mononen) –3,32, 4) Vieremän Koitto 1 –18,80, 5) Oulun Hiihtoseura 1 –26,43, 6) Oulun Hiihtoseura 2 –31,95.

Miehet: 1) Vuokatti Ski Team Kainuu 1 (Iivo Niskanen, Martti Jylhä) 19.54,71, 2) Jämin Jänne (Antti Ojansivu, Ristomatti Hakola) –0,34 3) Vuokatti Ski Team Kainuu 2 (Mikko Koutaniemi, Sami Jauhojärvi) –6,69, 4) Pyhäjärven Pohti –10,68, 5) Kouvolan Hiihtoseura 1 –11,26, 6) Kouvolan Hiihtoseura 2 –15,97.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?