Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Futistreenit lumen keskellä: Napapiirin sankarit lähtevät etelään

Urheilu
 
Kaisa Siren
Kapteeni Antti Okkonen, Abdou Jammeh ja Mamut Saine harjoittelivat tiistaina Rovaniemen Keskuskentällä. Samana iltana Oulussa Okkonen loukkaantui vakavasti Suomen cupin ottelussa.
Kapteeni Antti Okkonen, Abdou Jammeh ja Mamut Saine harjoittelivat tiistaina Rovaniemen Keskuskentällä. Samana iltana Oulussa Okkonen loukkaantui vakavasti Suomen cupin ottelussa. Kuva: Kaisa Siren
Fakta

RovaniemenPalloseura

 Perustettu vuonna 1950.

 SM-hopeaa 2015 ja SM-pronssia 1988 ja 1989.

 Suomen cupin voitto 2013.

 Tavoite: sijoittua aina kuuden joukkoon ja tavoitella paikkaa eurocupeissa.

 Putosi liigasta 2011. Taustalla oli otteluvilppi ja singaporelaisen Wilson Raj Perumalin toimet.

Rovaniemi / Oulu

Käsi sydämelle: Kuinka moni tietää, minkä joukkueen pelaajia ovat Robert Taylor, Schuck Friedrich Ricardo, John William, Abdou Jammeh, Jean Fridolin Nganbe Nganbe, Mamut Saine, Ransford Osei ja Michal Mravec?

Kaikki edustavat Rovaniemen Palloseuraa lauantaina alkavassa jalkapallon Veikkausliigassa.

Pelaajat ovat napapiirin sankareita, joista osa on viettänyt Rovaniemellä pimeän talven.

”Ei suksi enää luista”, yksi heistä, gambialainen Abdou Jammeh nauraa. Hän tuli napapiirille tammikuussa, mutta hän pelasi seurassa jo viime kaudella.

Rovaniemen Keskuskenttää kiertää hiihtolatu. Lämpimänä kevätpäivänä ulkoilijoita ei näy, vaikka keli näyttää luistavalta.

”Hiihto ei ole minun juttuni. Lumesta tykkään, se ei ole uutta”, sanoo Jammeh, joka on pelannut myös Venäjällä.

Jammeh on jalkapallon kosmopoliitti. Rovaniemen Palloseura on hänen kahdeksas seuransa. Suomen ja Venäjän lisäksi hän on pelannut Tunisiassa, Belgiassa, Kyproksessa, Kuwaitissa ja kotimaassaan Gambiassa.

”Sopimukset vievät ja tuovat. Kunto ratkaisee. Rovaniemi on hyvä paikka. Ihmiset ovat vähän hiljaisia”, Jammeh sanoo.

Kotvan kuluttua hän jo pallottelee hyväkuntoisella Keskuskentän tekonurmella.

Keskuskenttä sai viime heinäkuussa neljä miljoonaa euroa maksaneen pääkatsomon. Sen ja urheilullisen menestyksen myötä RoPS:n kotipeleissä kävi lähes 2 000 katsojaa enemmän kuin alkukaudesta.

”Kova luku”, päävalmentaja Juha Malinen sanoo.

RoPS kamppaili lopulta mestaruudesta. Se hävisi sen pisteellä Seinäjoelle. ”Tärkeintä oli päästä mukaan europeleihin.”

Veikkausliigassa kauden ensimmäinen kotiottelu on parin viikon päästä 14. huhtikuuta HJK:ta vastaan.

Malinen on rovaniemeläisen joukkueen peräsimessä kolmatta kauttaan. Hänet kutsutaan apuun, kun jalkapallojoukkue on hädässä.

Liigaan hän on nostanut kaksi oululaista joukkuetta ja Kuopin Palloseuran. Vuonna 2013 hän valmensi Lahden putoamisviivalta lähes mitaleille.

RoPS oli viime kauden kiinnostavimpia ja puhutuimpia joukkueita. Se oli paljon esillä mediassa. ”Pohjoisen joukkue kiinnosti. HJK ei enää ollut suurin ja kaunein”, Malinen sanoo.

Maarianhaminan ja toisen pohjoisen joukkueen PS Kemin ohella RoPS on liigan ahkerimpia matkustajia. Suurin osa pelimatkoista tehdään junalla.

Malinen hyppää joukkueen mukaan Oulusta, jossa hän asuu. Yksi peli vieraissa tietää kahden päivän matkaa. Kaudessa on noin 60 matkapäivää. ”Sen takia kesällä ei enää paljon harjoitella. Pelataan ja levätään. Muuten tätä ei jaksa.”

Suurin osa ulkomaalaisista pelaajista asuu seuran omassa kerrostalossa, RoPS-talossa. Sen alakerrassa on bingo, joka tuottaa noin 150 000 euroa. Rovaniemeläiset bingonpelaajat ovat siten iso osa joukkuetta.

Alkavalle kaudelle joukkueella on 30 000 euroa pienempi pelaajabudjetti kuin vuosi sitten.

Malisen mukaan kyse on pienten järjestelyjen summista. Pelaajat saavat osan palkastaan agenteiltaan. He saavat omansa pois, jos pelaaja saa hyvän jatkopestin muualta. Jemmah Abdou elättää palkallaan perheensä ja sukunsa Gambiassa.

RoPS murskaa tiistai-iltana Suomen cupissa Oulussa JS Herculesin. RoPS hyökkää kuudella pelaajalla. Jälki on sen mukaista: 8–0.

Ainoa takaisku tulee puolen tunnin pelin jälkeen, kun kapteeni Antti Okkonen lyyhistyy keskikentälle.

Hän saa kovan tällin jalkaansa. Katsomoon asti kuuluu rapsahdus, kun jalasta menee jotain rikki. Okkonen makaa tuskissaan eikä pysty puhumaan.

Hänet viedään ambulanssilla sairaalaan. Myöhemmin tarkentuu, että pohjeluu on poikki, sääriluu irti nivelhaarukasta ja edessä kuukausien kuntoutus.

”Törkeä temppu”, Malinen manaa. ”Kapteeni on joukkueen sisäinen valmentaja.”

Kun Okkosta ei lasketa, RoPSilla on kahdeksan samaa pelaajaa, jotka olivat viime vuonna avauskokoonpanossa.

Siitä huolimatta Malinen asettaa joukkueen kauden tavoitteeksi pääsyn kuuden joukkoon.

”Jatkuvana tavoitteena on olla kärkijoukkue, muttei pidä hirttää itseään siihen, että olisi sijalla yksi, jos onkin seitsemäs.”

Aleksandr Kokko iskee pelissä kolme maalia. Malinen vaihtaa hänet pienen polvivamman takia pois kentältä toisella puoliajalla. Jammeh laukoo puolustajan tontiltaan yhden maalin.

Pietarissa syntynyt Kokko haluaa aina pelata täydet minuutit. ”Olen ykköshyökkääjä. Pidän kiinni asemastani”, sanoo Kokko, joka oli 17 maalillaan viime kauden maalitykki Veikkausliigassa. Alkamassa on viides kausi Rovaniemellä.

Malinen on hankkinut Kokon sparraajaksi ja kilpailijaksi ghanalaisen Osein Ransfordin. Suomen cupin ottelussa häneltä puuttui vielä pelilupa.

Osei voitti viisi vuotta sitten nuorten maailmanmestaruuden ja kisojen maalipörssin. Hänen arvokseen laskettiin noin 35 miljoonaa euroa.

Oseista ei tullut tähteä. Tuli huonoja valintoja eikä peli lähtenyt nousuun. FK Šahtjor Karaganda oli valmis maksamaan Oseille kolminkertaisen palkan, mutta pelaajan agentti halusi hänet Rovaniemelle kehittymään.

Malinen valmensi samaa kazakstanilaista seuraa vuonna 2007. RoPSille Osei on tulevaisuuden sijoitus. ”Meiltä ei lähdetä huonossa kunnossa. RoPSissa pelataan sähäkkää ja aggressiivista jalkapalloa”, Malinen sanoo.

Veikkausliigan ottelu PK-35–RoPS lauantaina kello 17 Myyrmäen jalkapallostadionilla.

Veikkausliiga alkaa – HSTV:n Kottilat kertoo miten se päättyy
Veikkausliiga alkaa – HSTV:n Kottilat kertoo miten se päättyy
HSTV:n Kottilat-ohjelman jalkapalloveljekset Mika ja Santtu Kottila panevat pakettiin koko Veikkausliigan – ennen kuin kausi on edes ehtinyt alkaa. Veljekset esittävät omat veikkauksensa joukkueiden menestyksestä ja valitsevat vuoden parhaat pelaajat ja valmentajat. Kottiloiden lisäksi omat näkemyksensä esittävät myös liigapelaajat ja –valmentajat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!