Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Heikkisen nostalgiaa Taivalkoskella: 22 vuotta sitten palkinnoksi kahvinkeitin, nyt Suomen mestaruus

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Matti Heikkinen poseerasi fanin selfieen tuoreena Suomen mestarina.
Matti Heikkinen poseerasi fanin selfieen tuoreena Suomen mestarina. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Taivalkoski. Kun uransa parhaan mc-kauden vetänyt kevytrakenteinen hiihtäjä ja koko kauden enemmän tai vähemmän epävireessä ollut isokokoinen hiihtäjä kohtaavat sekuntitaistelussa pehmeän lumimössön peittämällä ladulla, kaikki todennäköisyydet ovat ensimmäisen puolella.

Näin kävi Taivalkosken SM-hiihtojen 7,5 km:n (p) prologissa, kun Matti Heikkinen päihitti kaksi kolmasosaa johtaneen Iivo Niskasen.

Heikkinen starttasi viimeisenä, joten hän sai kuulla paremmin väliaikoja. Viimeiset kolme kilometriä Heikkinen tuli 9,4 sekuntia nopeammin kuin Niskanen.

”Loppu tuli tahdonvoimalla. Kyllä oli tekemistä, että hiihto pysyi kasassa. Iivo hiihti hyvin ja pystyi haastamaan. Tänä aamuna oli sellainen tunne, että en hiihtäisi kilpaa, jos ei olisi pakko. Mutta tuollainen sekuntitaistelu kun tulee, se motivaatio, ettei halua hävitä, on kova eteenpäin puskeva voima”, Heikkinen sanoi.

Heikkiselle on yleensä eduksi, jos latupohja on pehmeä.

”Pehmeässä pitää pystyä hiihtämään. Vesikelejä tulee jatkossa aika paljon. Lopulta se on raakaa fysiologiaa, että siinä pitää vain takoa menemään. Tuollaisessa pehmeässä, jos tulee tunne, ettei jaksa ja tai pysty, sekunteja tulee äkkiä.”

Taivalkoskella kilpailemisessa oli Heikkisellle tiettyä nostalgiaa.

Hän muisteli kilpailleensa paikkakunnalla ensimmäisen kerran 22 vuotta sitten, 10-vuotiaana, tosin muutaman kilometrin päässä nykyisiltä SM-laduilta.

”Sain kahvinkeittimen palkinnoksi.”

Niskanen arvioi, että Heikkinen hyötyi lopussa myös paremmin luistaneista suksista.

Heikkinen käytti samaa suksiparia, joka oli alla maailmancupin päättäneessä takaa-ajossa Kanadassa. Silloin hän oli osuusajoissa toiseksi nopein.’

”Ei riittänyt. Ei se huono hiihto ollut, mutta ei nuo loput tule. Ei pääse kovempaa. Tiesin, että Matti on älyttömän kova, kun aletaan hiihtää sekunneista ja kuulla koko ajan, miten tulee”, sanoi Niskanen, jolla ei ole vielä henkilökohtaista Suomen mestaruutta.

Kolmanneksi sijoittunut sprintin Suomen mestari Juho Mikkonen sanoi pelanneensa upporikasta ja rutiköyhää.

”Aloitin nappi laudassa. Kuusi ja puoli kilometriä tuli ihan hyvin, mutta lopussa tummuin. Tuli ihan yö”, Mikkonen kuvasi väsymistään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!