Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehti: Britanniassa muhii laaja dopingskandaali – jopa 150 urheilijaa sai suoritusta parantavia aineita

The Sunday Timesin mukaan brittilääkäri kertoo määränneensä suoritusta parantavia aineita muun muassa jalkapalloilijoille, kriketinpelaajalle, pyöräilijöille ja tenniksenpelaajille.

Urheilu
 
Lee Jae-Won / REUTERS
Dopingin paljastamiseen käytettäviä välineitä yleisurheilun MM-kisojen valvontakeskuksessa Daegussa Etelä-Koreassa 2011.
Dopingin paljastamiseen käytettäviä välineitä yleisurheilun MM-kisojen valvontakeskuksessa Daegussa Etelä-Koreassa 2011. Kuva: Lee Jae-Won / REUTERS

Britanniassa on mahdollisesti paljastunut uusi, erittäin laaja dopingskandaali.

The Sunday Times -lehti kertoo nauhoittaneensa salaa brittiläisen lääkärin puheita, joissa hän kertoo määränneensä kiellettyjä, suoritusta parantavia aineita 150 urheilijalle.

Lontoossa yksityisellä klinikalla työskentelevä lääkäri Mark Bonar, 38, määräsi brittiläisille urheilijoille muun muassa Epo-hormonia, steroideja ja kasvuhormonia.

Kuuden vuoden aikana asiakkaina oli Sunday Timesin mukaan Englannin Valioliigan pelaajia Arsenalista, Chelseasta ja Leicester Citystä.

Bonar luetteli asiakkaikseen jalkapalloilijoiden lisäksi myös kriketinpelaajan, Ranskan ympäriajossa kisaavia pyöräilijöitä, nyrkkeilymestarin, tenniksenpelaajia ja itsepuolustuslajien ammattilaisia.

Lehden mukaan lääkäri veloitti asiakkailtaan hoidoista tuhansia puntia.

Sunday Times toteaa, ettei heillä ole riippumattomia todisteita Bonarin väittämistä hoidoista, eikä siitä, että urheiluseurat olisivat tienneet Bonarin puuhista urheilijoiden kanssa.

Britannian dopinginvastainen valvojan (Ukad) toimitusjohtaja Nicole Sapstead sanoi organisaation olevan ”syvästi huolissaan ja järkyttynyt” Sunday Timesin esittämistä väitteistä.

Ukad sai tietää Bonariin kohdistuvista epäilyistä itse asiassa jo kaksi vuotta sitten. Eräs urheilija oli lähestynyt heitä tiedoilla, joiden mukaan Bonar olisi määrännyt hänelle suoritusta parantavaa ainetta.

Sapsteadin mukaan Ukad ei tehnyt asialle mitään, koska se ei kuulunut heidän toimivaltaansa, uutistoimisto Reuters kertoo. Nykyisen lainsäädännön mukaan Ukad voi ottaa tutkittavakseen vain sellaisia henkilöitä, jotka kuuluvat jonkin tietyn urheilulajin piiriin. Mark Bonar ei ollut tällainen henkilö.

Riittämättömäksi arvioimiensa todisteiden puutteessa Ukad ei myöskään ilmoittanut asiasta viranomaisille, jotka valvovat lääkäreitä ja muita terveysalan ammattihenkilöitä.

Britannian kulttuuriministeri määräsi lauantaina tutkinnan Ukadin toimista.

”Olen järkyttynyt ja syvästi huolissani näistä väitteistä”, sanoi kulttuuri- ja urheiluministeri John Whittingdale tiedotteessa Britannian yleisradion BBC:n mukaan.

”Olen pyytänyt pikaista riippumatonta tutkimusta siitä, mihin toimiin ryhdyttiin kun näistä väitteistä ensimmäistä kertaa saatiin tietoa, ja mitä täytyy tehdä sen takaamiseksi, että Britannian urheilu pysyy puhtaana.”

”Hallitus tutkii jo sitä, meneekö lainsäädäntö tällä alueella tarpeeksi pitkälle. Jos käy ilmi, että ankarampia rikossanktioita tarvitaan, me emme epäröi tarttua toimeen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?