Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murjotun Heleniuksen ei tarvitse pyytää anteeksi keneltäkään – nyt on vakavan itsetutkiskelun paikka

Urheilu
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Johann Duhaupas oli liian kova vastus Robert Heleniukselle.
Johann Duhaupas oli liian kova vastus Robert Heleniukselle. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Näky oli hätkähdyttävä, kun nyrkkeilijä Robert Helenius makasi myöhään lauantaina repo rankana Helsingin Hartwall-areenan kehässä.

Kuudennen erän tyrmäystappio ranskalaiselle Johann Duhaupas’lle oli rujo ja karmea isku Heleniuksen haaveille nousta jonkin suuren liiton maailmanmestariksi.

Jo MM-otteluun pääsy on lauantain jälkeen pitkän, raskaan ja luultavasti mahdottoman polun päässä. Suurin tyrmistys tappiossa oli kuitenkin se, miten kaukana Helenius on kaikkein kovimmista raskassarjalaisista.

Duhaupas on tyly ammattimies, mutta maailmasta löytyy häntä selvästi parempia nyrkkeilijöitä. Ranskalainen sai oman MM-mahdollisuutensa viime syksynä, kun hän kohtasi WBC-liiton titteliottelussa Yhdysvaltain Deontay Wilderin. Yksipuolinen kamppailu päättyi 11. erässä kehätuomarin keskeytykseen ja Wilderin voitonjuhliin.

Alle tunti lauantain ottelun jälkeen Helenius saapui Hartwall-areenan lehdistötilaisuuteen. Hän oli yllättävän hyväntuulinen, vaikka tappion täytyi viiltää syvältä.

”Minä en lopeta. Opin tästä kovan läksyn ja tulen vahvempana takaisin. En ole lasileuka”, Heleniuksen viesti kuului.

Jo kehässä Helenius välitti yleisölle mikrofonin kautta terveiset, että hän tulee voittamaan maailmanmestaruuden. Muutama minuutti aiemmin hänet oli lyöty kanveesiin.

Helenius saattaa vilpittömästi uskoa nousevansa mestariksi, mutta mahdollisuudet siihen ovat hyvin pienet. Ammattinyrkkeily on kehien ulkopuolella monesti politikointia. Heleniuksen osakkeet ovat tällä hetkellä niin alhaalla, että minkäänlaista oikopolkua huippuotteluihin ei aukea.

32-vuotiaan suomalaisen keino edetä kohti haavetta on ottaa Duhaupas’n tasoisista vastustajista voittoja. Oikein mikään ei tällä hetkellä puolla sitä, että niin kävisi. Ensimmäinen kysymys on, pääseekö Helenius enää edes ottelemaan tämän tason vastustajia vastaan. Hän ei ole mikään nuorukainen.

Ammattinyrkkeilyssä matka huipulle on äärettömän kova. Mikäli matkalla putoaa takaisin pohjalle, tiestä tulee monesti mahdoton.

Heleniuksen liikkuminen ei ole koskaan hurmannut. Hän on menestynyt kovalla lyöntivoimallaan, parhaimmillaan hyvällä taktisella silmällään ja iskukestävyydellä.

Nämä elementit olivat Duhaupas-ottelussa kateissa, vaikka Helenius aloitti kamppailun ihan pirteästi. Hän näytti olevan hämmentävän nopeasti täysin puhki.

Viime vuodet Ahvenanmaalla suurelta yleisöltä piilossa asuneen Heleniuksen valmistautumisessa on ilmiselvästi mennyt jotain pahasti pieleen.

Pitäisikö hänen vaihtaa valmentajaansa? Onko nyrkkeilyperiferia paras harjoitteluympäristö? Heleniuksen on pakko istua alas ja vastata itselleen näihin kysymyksiin rehellisesti.

”Olen tosi pahoillani yleisön puolesta. Haluan pyytää anteeksi”, Helenius sanoi.

Ei Heleniuksen tarvitse pyytää keneltäkään anteeksi.

Hän on nostanut vuosien saatossa suomalaisen ammattinyrkkeilyn näkyvyyttä valtavasti. Helenius on parhaimmillaan täyttänyt maamme suurimmat jäähallit. Isoin into on kuitenkin jo takana, mistä kertoi puolityhjä Hartwall-areena.

Jääräpäisyys on nyrkkeilyssä monesti hyve, mutta pahimmillaan se tappaa koko uran. Urheilijan suuruuden määrittää lopulta se, miten hän oppii virheistään, ymmärtää omat puutteensa ja löytää itselleen parhaan mahdollisen tason.

Niin on myös Heleniuksen kohdalla. Hänellä on vakavan itsetutkiskelun paikka lauantain selkäsaunan jälkeen. Heleniuksen tekemät johtopäätökset määrittävät osaltaan sen, millaisena urheilijana hänet tullaan vuosien päästä muistamaan.

Hämärän rajamailla maannut Helenius oli murheellinen näky.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!