Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisten MM-hiihtoviestiin ankaraa kilpailua

Urheilu
 
Jussi-Pekka Reponen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien urheilutoimituksen toimittaja.

Kun Suomen naishiihtäjät voittivat kaksi kertaa peräkkäin (2007 ja 2009) viestin maailmanmestaruuden ja perään (2010) olympiapronssia, silloisella päävalmentajalla Magnar Dalenilla oli helppo tehtävä valita nelikko.

Ainoastaan hiihtojärjestyksessä oli pähkäiltävää. Säätövaraa oli, mutta ei särkymävaraa.

Virpi Kuitunen, Pirjo Muranen, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen muodostivat menestyvän luottonelikon, koska paikoista ei ollut todellista kilpailua.

Nelikko oli kokonaisuutena siihen aikaan niin kova, että menestystä tuli, vaikka kaikki eivät aina olleet parhaimmillaan.

Kun Lahden MM-kotikisat häämöttävät vajaan 11 kuukauden päässä, kaikki on toisin. Nyt viestipaikoista käydään ankaraa kilpailua.

Viestiin haluaa ihan realistiselta pohjalta ainakin kuusi naista: Anne Kyllönen, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen.

Seitsemäs saattaa olla ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

Viesti kuumottaa naisia erityisesti sen takia, että tämän hetken näkymällä naisten pitkässä viestissä (4x5 km) ja sprinttiviestissä isäntämaalla on realistisimmat ja jopa hyvät mitalimahdollisuudet.

Sotšin olympialaisissa 2014 ja Falunin MM-kisoissa 2015 Suomen naiset saivat viestissä hopeaa ja pronssia. Sotšissa tuli hopeaa myös sprinttiviestissä. Silloin se edellisen kerran hiihdettiin Lahden tapaan perinteisellä.

Päävalmentaja Reijo Jylhällä on edeltäjäänsä verrattuna huomattavan vaikea valintatehtävä.

Jylhä esikuntineen on myös siinä mielessä erilaisessa tilanteessa Daleniin verrattuna, että nyt mukana on enemmän henkilökohtaisia kytkyjä ja niitten myötä kulissipeliä.

Keväämmällä esikoisensa synnyttävä Saarinen on Jylhän henkilökohtainen valmennettava.

Pärmäkoskea valmentaa maajoukkueen huoltopäällikkö Matti Haavisto ja Monosta kakkosvalmentaja Teemu Pasanen.

Lisäksi taustalla häärää Roposen valmentajapuoliso Toni Roponen, joka on voimakas vaikuttaja.

Rajua kilpailua käydään myös sprinttiviestin kahdesta paikasta. Niihin ovat tiukimmin tyrkyllä Kyllönen, Niskanen, Pärmäkoski ja Saarinen. Olympiahopeaa hiihtivät Niskanen ja Saarinen.

Tässä kuvioon tulee kisaohjelma. Sprinttiviestiä edeltävänä päivänä Lahdessa hiihdetään yhdistelmäkilpailu. Saarista lukuun ottamatta muitten pitää päättää, kumpaan haluaa.

Sprinttiviestistä on tarjolla mitali, yhdistelmäkisasta tuskin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?