Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorin uhka kiristää urheilun turvatoimia –”Metallinpaljastinten käyttö on kattavaa Ranskan EM-kisoissa”

Suurilla stadioneilla nuuhkivat pommikoirat. Suomessa voidaan vielä keskittyä huomauttamaan huutelijoita.

Urheilu
 
Benoit Tessier / Reuters
Poliisit vartioivat Stade de France -stadionia Pariisissa sen jälkeen, kun Ranskan ja Saksan jalkapallo-ottelun aikana oli räjäytetty pommi.
Poliisit vartioivat Stade de France -stadionia Pariisissa sen jälkeen, kun Ranskan ja Saksan jalkapallo-ottelun aikana oli räjäytetty pommi. Kuva: Benoit Tessier / Reuters

Urheilutapahtumat ovat lähikuukausina houkuttelevia kohteita terrorismille, varoittaa monikansallinen turva-alan yritys G4S tuoreessa raportissaan.

”Rion olympialaiset elokuussa ja jalkapallon EM-kisat kesäkuussa ovat suurimman uhan alla, mutta iskuja pehmeämpiinkään kohteisiin tai urheilufanien suuriin kokoontumisiin ei voi sulkea pois”, katsauksen alussa todetaan.

Suomalaisittain lähin riskitapahtuma on jalkapallomaaottelu Belgiaa vastaan Brysselissä 1. kesäkuuta.

Bryssel on osoittautunut yhdeksi terroristien tukikohdista Euroopassa. Viime kuussa 35 ihmistä kuoli pommi-iskuissa Brysselin lentokentällä ja yhdellä metroasemalla.

Palloliiton turvallisuuspäällikkö Juha Karjalainen uskoo, että ottelu voidaan pelata suunnitelmien mukaan. Hän on pitänyt tiivistä yhteyttä virkaveljiinsä Belgiassa.

”He seuraavat tilannetta ja varmistavat, että tilanne on turvallinen sekä joukkueelle että kannattajille.”

Edellistä Belgia-ottelua oli hänen mukaansa seuraamassa 1 700 suomalaista.

”Jos tulee ilmi uusia riskejä, ottelu voidaan siirtää toiseen ajankohtaan tai toiseen maahan.”

Heti maaliskuun iskujen jälkeen näin tehtiin, kun Belgia–Portugali-kamppailu siirrettiin pelattavaksi Portugalissa.

Pariisissa viime marraskuussa Stade de France -stadion oli yksi kohde, kun terroristit surmasivat 130 ihmistä pommi-iskujen sarjassa. Stadionin isku osin epäonnistui, kun itsemurhapommittajat eivät pääseet sisälle yleisön joukkoon.

Yksi sivullinen kuoli, kun kolme miestä räjäytti itsensä eri aikoina stadionin ulkopuolella. Peli oli silloin jo käynnissä, eikä stadionin liepeillä ollut enää suuria joukkoja.

Ainakin yksi itsemurhapommittajista oli pyrkinyt sisään, mutta häntä ei päästetty portista.

Karjalaisen mukaan tämä on osoitus hyvistä porttijärjestelyistä, henkilökunnan pätevyydestä ja suunnitelmien noudattamisesta.

Räjähdykset kuuluivat sisään stadionille. Ranska–Saksa-peli pelattiin silti normaalisti loppuun, ja 79 000 hengen yleisö pidettiin stadionin sisällä.

”Se oli silloin turvallisin paikka. Paikalla oli paljon turvahenkilöstöä ja sisäänpääsy oli estetty”, Karjalainen sanoo.

Euroopan suurilla stadioneilla on käytössä metallinpaljastimet. Ne ovat joko portteja, joiden kautta yleisö kulkee tai käsikäyttöisiä paljastimia, joilla vartija tunnustelee tulijan.

”Niiden käyttö on kattavaa Ranskan EM-kisoissa.”

Kun räjähteiden tunnistamiseen soveltuvat laitteet kehittyvät ja halpenevat, Karjalainen uskoo niidenkin tulevaan laajaan käyttöön. Nyt tehtävässä käytetään pommikoiria, jotka on koulutettu haistamaan räjähdysaineet.

”Kun olimme 2013 Ranskassa karsintapelissä, koira nuuhki kaikki meidän kannattajamme.”

Suomessa terrori-iskun uhkaa pidetään yhä vähäisenä – myös niissä Supon raporteissa, jotka ovat Karjalaisen tiedossa.

Karjalainen on ainoa täysipäiväinen turvallisuusammattilainen urheilun lajiliitoissa. Hän siirtyi poliisista Palloliiton palvelukseen vuonna 2000.

”Olen ollut tällainen yksinäinen soturi 16 vuotta.”

Myös Suomesta on lähtenyt nuoria Isis-terroristijärjestön riveihin Syyriaan. Karjalainen uskoo, että viranomaiset seuraavat erittäin tarkasti alueelta palaavia, eivätkä he pysty piiloutumaan Suomen pienen väestön joukkoon.

Suomessa pelattavissa otteluissa tarkastetaan fanikatsomoiden portilla järjestelmällisesti kummankin joukkueen jokainen kannattaja ja hänen tavaransa. Muuhun yleisöön tehdään pistokokeita.

Täysi arsenaali porttimallisia metallinpaljastimia tuotiin käyttöön, kun israelilainen Maccabi Haifa tuli pelaamaan Valkeakoskelle Hakaa vastaan vuonna 2001.

Myyrmannin ostoskeskuksen räjähdyksen jälkeisenä päivänä pelattiin Azerbaidzhan-ottelu. Silloin turvatasoa nostettiin ja jokainen katsoja tarkastettiin.

Ennen kaikkea turvatoimet keskittyvät täällä yhä rettelöitsijöiden hillitsemiseen.

Suomessakin on poliiseilla on käytössä urheilutapahtumia koskeva kansallinen tietopiste NFIP. Siihen liitot ja seurat toimittavat tietoja omien kannattajiensa liikkeistä, jopa heidän matkustusaikatauluistaan ja majapaikoistaan. Eri maiden pisteet taas jakavat tietoa keskenään.

Järjestelmä on perustettu torjumaan jalkapallohuliganismia. Se on laajentunut muihin lajeihin ja toimii nyt Karjalaisen mukaan Euroopassa kattavasti. Myös Veikkausliigan seurat ovat siinä mukana.

Kannattajista 99 prosenttia on Karjalaisen mukaan loistoporukkaan, mutta joukoon mahtuu myös häiriköitä.

Karjalaisen mukaan heitä ei sallita lainkaan. Järjestyksenvalvojat huomauttavat sopimattomien huutelijoita. Rasistiset banderollit käydään poistamassa, ellei niitä ole huomattu takavarikoida jo portilla. Soihtuja stadionille salakuljettaneet katsojat tunnistetaan ja otetaan kiinni.

”Ei ole oikein, että koko fanijoukkoa syyllistetään, vaan yksilöt pannaan vastuuseen teoistaan.”

Turvatoimien tavoitteena on taata kaikille miellyttävä kokemus. ”Että jokainen ikään, sukupuoleen ja mieltymyksiin katsomatta voi nauttia pelistä, lapset ja vanhuksetkin voivat turvallisesti tulla katsomoon.”

Brian Snyder / Reuters
Bostonilaisessa kirjastossa esillä olevat tossut muistuttavat pommi-iskusta maratonille vuonna 2013.
Bostonilaisessa kirjastossa esillä olevat tossut muistuttavat pommi-iskusta maratonille vuonna 2013.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!