Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fifa joutui taas kiusalliseen asemaan

Liiton eettinen vahtikoira yhdistetty veroparatiiseihin

Urheilu
 

Panamalaisen veroparatiisiyhtiöön liittyvä tietovuoto paljastaa, että epäilty verojenkierto ulottuu myös urheiluun.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan korruptioskandaalin jälkeen ei ole yllätys, että kansainvälisen toimittajaryhmän julkaisemassa materiaalissa on mukana henkilöitä nimenomaan jalkapallosta.

Yksi tietovuodon yhteydessä esiin tulleista nimistä on maailman parhaaksi pelaajaksi viidesti valittu FC Barcelonan Lionel Messi.

Messi on ollut isänsä kanssa Espanjassa syytettynä veronkierrosta liittyen kuvaoikeuksien myyntiin muun muassa virvoitusjuomavalmistaja Pepsille ja urheiluväline- ja vaatevalmistaja Adidakselle.

Viimeisen vuoden korruptioskandaalissa rypeneen Fifan kannalta tuoreet paljastukset ovat kiusallisia.

”Panaman papereiksi” nimetyn aineison mukaan Fifan eettisen komitean jäsenellä, uruguaylaisella Juan Pedro Damianilla oli liikesuhde kolmeen henkilöön, jotka ovat yhdistetty liiton korruptioskandaaliin.

Yksi Damianin lakitoimiston asiakkaista oli Fifan entinen varapuheenjohtaja Eugenio Figueredo, jota Yhdysvaltain viranomaiset epäilevät rahanpesusta. Figueredo oli yhdeksästä Fifa-johtajasta, jotka Sveitsin poliisi pidätti viime toukokuussa ennen liiton puheenjohtajavaalia.

”Asiakirjat eivät osoita Damianin tai hänen lakitoimistonsa menetelleen vastoin lakia. Mutta ne herättävät uusia kysymyksiä Fifasta ja Damianista”, tutkivien toimittajien julkistamassa raportissa todettiin uutistoimisto Reutersin mukaan.

Eettisen komitean tiedottajan mukaan Damiani oli kertonut jo maaliskuussa yhteyksistään Figueredoon. Komitea on myös aloittanut omat selvityksensä Figueredon ja Damianin yhtiön yhteistyöstä.

Figueredo on Uruguayn jalkapalloliiton entinen varapuheenjohtaja. Damiani on puolestaan Urguayn suosituimpiin seuroihin kuuluvan Penarolin puheenjohtaja

Fifan eettisen komitean jäsenenä Damiani on ollut päättämässä muun muassa liiton entisen puheenjohtajan Sepp Blatterin ja Euroopan jalkapalloliiton Uefan entisen puheenjohtajan Michel Platinin toimintakielloista.

Tietovuoto paljastaa myös Platinilla olleen yhteyksiä veroparatiiseihin samoin kuin noin 20 huippujalkapalloilijalla. Listalla on mukana myös Fifan entinen pääsihteeri Jerome Valcke, jonka liitto asetti helmikuussa 12 vuoden toimintakieltoon eettisten sääntöjen rikkomisesta.

Platini kertoi uutistoimisto AFP:lle sunnuntaina, että hänen koko omaisuutensa ollut Sveitsin viranomaisten tiedossa vuodesta 2007.

Lähteet: BBC, Guardian, Reuters, AFP

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?