Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilun oikeusturvalautakunta kumosi FC Lahden sakot – Palloliitto koki jälleen tappion

Urheilu
 
Lauri Rotko
RoPS:n pelaajat juhlivat fanien kanssa maalia Lahden Kisapuistossa.
RoPS:n pelaajat juhlivat fanien kanssa maalia Lahden Kisapuistossa. Kuva: Lauri Rotko

Suomen Palloliitto on kokenut puolen vuoden sisällä kaksi tappiota Urheilun oikeusturvalautakunnassa. Viime marraskuussa lautakunta kumosi Palloliiton kurinpitovaliokunnan määräämän kurinpitosakon Veikkausliigaseura HIFK:lle ja maaliskuussa se kumosi FC Lahdelle määrätyn kurinpitosakon.

Urheilun oikeusturvalautakunta on kumonnut 24. maaliskuuta antamassaan päätöksessä Suomen Palloliiton määräämän kurinpitosakon FC Lahdelle ja määrännyt Palloliiton maksamaan Lahdelle 2 000 euroa korvausta lautakuntakuluista.

FC Lahden toimitusjohtajan Tomi Honkasen mukaan tapauksessa ”oikeus ja järki voitti”.

Päätös liittyy Veikkausliigan viime kauden viimeisen kierroksen tapahtumiin Lahdessa ottelussa FC Lahti–RoPS.

Palloliiton kurinpitovaliokunta oli 6. marraskuuta 2015 antamallaan päätöksellään määrännyt FC Lahti Oy:lle rangaistusmääräysten ja turvallisuusmääräysten nojalla 500 euron kurinpitosakon. Palloliiton mukaan 82. minuutilla RoPS:n kannattajakatsomosta noussut savu rikkoi turvallisuusmääräyksiä, joiden mukaan otteluun tai ottelupaikan välittömään läheisyyteen ei saa tuoda ilotulitteita, soihtuja tai savuja.

FC Lahti valitti oikeusturvalautakuntaan kurinpitovaliokunnan päätöksestä ja vaati, että päätös kumotaan ja sakko poistetaan. FC Lahden mukaan vastuu ottelun järjestäjänä ei ollut niin sanottua ankaraa vastuuta. FC Lahden mukaan vastuu kävi ilmi turvallisuusmääräysten sanamuodosta, jonka mukaan kotijoukkueen tuli pyrkiä turvallisuustoimenpiteillä estämään ennakolta häiriöt ja vaaratilanteet.

FC Lahden mielestä häiriön ilmeneminen ei tarkoittanut, että seura olisi toiminut huolimattomasti.

Palloliitto oli oikeusturvalautakunnalle jättämässään vastauksessa vaatinut, että valitus hylätään.

Oikeusturvalautakunnan mukaan ”sääntöjen sanamuoto tukee FC Lahden esittämää siitä, että rankaisutoimenpiteiden edellyttämä vastuuperuste perustuu ankaran vastuun asemesta ottelun järjestäjän tuottamukselliseen tai tahalliseen menettelyyn”. Lautakunta katsoi, että FC Lahti on turvallisuusmääräysten mukaisesti pyrkinyt ennalta estämään häiriöt ja vaaratilanteet.

Lautakunta lausui päätöksensä perusteluissa, että savupanos on lautakunnalle esitetyn valokuvan mukaan ollut varsin pieni ja sen kuljettaminen katsomoon on ollut perusteellisesta turvatarkastuksesta huolimatta mahdollista.

Lautakunta katsoi, ettei FC Lahti ole laiminlyönyt tai rikkonut Palloliiton turvallisuusmääräyksiä.

Lahden toimitusjohtajan mukaan Palloliitto ei ollut päätöksessään ottanut huomioon seuran ammattimaista järjestyksenvalvontaa.

”Lähdimme viemään asiaa siksi eteenpäin, että meillä on erittäin ammattimainen järjestyksenvalvonta- ja turvayksikkö, joka on saanut kiitosta Palloliitolta. Siitä huolimatta päätöksissä ei ole otettu huomioon sitä seikkaa, että toiminta on ammattimaista, ja toisaalta sitä, että savujen tai muiden täydellinen estäminen on mahdotonta laillisissa tarkastuksissa niiden pienen koon takia”, Honkanen kertoi Helsingin Sanomille puhelimitse.

Honkasen mukaan haiskahtaa siltä, että Lahden tapaus on ollut vaikuttamassa Palloliiton tekemiin sääntömuutoksiin.

”Liitto on pyrkinyt selkeyttämään ankaran vastuun merkitystä”, Honkanen sanoi.

Mitä mieltä olet säännöistä?

”Jos puhutaan uudesta säännöstä, siinä ammutaan haulikolla kärpäsiä. Tämä tuottaa hankaluuksia kannattajille ja seuroille. Varmasti keskustelu asiasta jatkuu”, Honkanen sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!