Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HIFK ei ole iso eikä paha – vaan taitava

Runkosarjavoitto oli yksi etappi, nyt pitäisi selviytyä JYPistä. HS listasi IFK:n aseet.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Keskushyökkääjä Teemu Ramstedtista on tullut myös maalintekijä. Saldona on neljä maalia tähän mennessä.
Keskushyökkääjä Teemu Ramstedtista on tullut myös maalintekijä. Saldona on neljä maalia tähän mennessä. Kuva: Vesa Koivunen

Helsingin IFK rikkoi yhden raja-aidan, kun se voitti jääkiekkoliigan runkosarjan.

Välierissä pitäisi pystyä puhkaisemaan muuriin toinen reikä. IFK ei ole koskaan voittanut pudotuspeleissä ottelusarjaa Jyväskylän JYPiä vastaan.

JYP nousi tulokkaana silloiseen SM-liigaan kaudelle 1985–86. Eikä mennyt kuin kolme vuotta, kun IFK ja JYP kohtasivat puolivälierissä. Jyväskyläläiset jauhoivat aidolla JYP-kiekolla voiton otteluin 2–0.

Aikalaismuistelujen mukaan Liigaa pitkään riivannut kahvakiekko eli mailahäirintä olisi lähtöisin juuri JYPin pelityylistä.

IFK ja JYP kohtasivat kevään 1992 välierissä, jolloin Matti Hagmanin johtama IFK hävisi niukasti voitoin 2–3. Ja seuraavana vuonna tuli taas kyytiä: puolivälieräsarja meni JYPille 3–1.

IFK yrittää nyt kirjoittaa murheellista historiaa vähän siedettävämpään suuntaan. Uusi yritys kohti JYPin nujertamista odottaa tänään keskiviikkona Jyväskylässä.

HS listasi viisi kohtaa, jotka nousevat erityisesti esille tässä ottelusarjassa.

1 Maalivahdit

JYP peluutti kolmannessa kohtaamisessa Helsingissä ensin kokenutta Tuomas Tarkkia ja toisesta erästä alkaen nuorta Veini Vehviläistä.

Tulokset jäivät laihoiksi. Tarkin sietokyky kesti neljä maalia, ja Vehviläinen päästi kolme.

Pudotuspeleissä menneet pitää unohtaa, mutta kumpikaan maalivahti ei voi ihan helposti pyyhkiä tätä show’ta mielestään.

IFK:n Ville Husso joutui aluksi sivuun, kun hammasta kolotti. Paikka lohkesi pois, ja lääkäri pani stopin pelaamiselle. Husso pelasi maanantaina ja pelannee keskiviikkona. Kevin Lankinen osoitti olevansa riittävän hyvä tuuraaja.

Maalivahtiosastolla etu kääntyy IFK:lle.

2 Taito

IFK on paljon taitavampi kuin moneen vuoteen. Teemu Ramstedt ilmoitti reilut viisi vuotta sitten tavoitteekseen olla jonain päivänä IFK:n ykkössentteri. Kesti aikansa ennen kuin hän onnistui tavoitteessaan.

Ramstedt on IFK:n ylivoimapelin aivot ja oivaltavien syöttöjen jakaja. Joukkueen taidot eivät lopu häneen. Taitoa ja ratkaisupotentiaalia riittää neljänteen ketjuun asti.

Yleensä IFK on elänyt fyysisyydellä, mutta taitavuus ja luistelu korostuvat Antti Törmäsen valmentamassa joukkueessa.

Taitavuudessa ja pelaavuudessa IFK vie JYPiä.

3 Ylivoimapeli

JYPin ja IFK:n ylivoimatehokkuudessa on huima ero. Liigan parhaat ylivoimajoukkueet ovat Kärpät ja Tappara. IFK tulee kolmantena, mutta JYP jää kulman taakse piiloon.

Ylivoimalla IFK tarvitsee keskimäärin 6.13 minuuttia tehdäkseen maalin. JYP käyttämä aika on yli kaksinkertainen: 13.04.

Tilastoilla on aina hauska leikkiä, mutta ne antavat yleensä vain suuntaa, kun erityyppiset joukkueet kohtaavat puolivälieräsarjoissaan.

Ei tämä tilasto sentään täysin valehtele. Ramstedtin, Tomas Zaborskyn, Joonas Raskin, Juuso Puustisen ja Tommi Taimen pyörittämä ylivoima rullaa.

4 Kärkihyökkääjät

Kanadalainen jääkiekkofraasi kuuluu jokseenkin näin: ”Meidän parhaiden pelaajiemme täytyy olla parempia kuin vastustajan parhaat ovat.”

IFK:n viisi tehokkainta maalintekijää, Zaborsky, Jasse Ikonen, Arttu Luttinen, Mika Partanen ja Puustinen, hakkasivat runkosarjassa huimat 92 maalia. JYPin kärkiviisikko Markus Nenonen, Anssi Löfman, Jani Tuppurainen, Mikko Salmio ja Janne Tavi jäi 65:een.

Entä nyt play offsissa? IFK:n tehoviisikko etsii virettään. Koossa on vaivaiset seitsemän maalia. JYPin ykkösnyrkit ovat heiluneet 11 maalin edestä.

Kärkipelaajien tehokkuudessa JYP menee edelle.

5 Jäähyttömyys

Iso, paha IFK, kuului iskulause joskus. Tämän kevään IFK ei ole erityisen iso eikä pahakaan.

Pelaajat ovat sisäistäneet jäähyttömyysteeman. Stadilaiset ovat ottaneet 26 jäähyä, JYPin lukema nousee 48:aan. Ero on liian iso, jos se pysyy tällaisena. Tuollaista määrää alivoimaa JYP ei voi kestää, jos se aikoo kumartaa jonkinlaisen mitalin.

Fyysisyys on JYPin ase, mutta miehittämällä jäähypenkki on vaikea voittaa. Pelikurissa IFK menee JYPin edelle, mutta fyysisyydessä piilee JYPin voima.

Vesa Koivunen
Tomas Zaborsky kiitti ylempiä voimia maalista.
Tomas Zaborsky kiitti ylempiä voimia maalista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!