Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Triathlonisti Kaisa Lehtonen hyväntekeväisyyttä tekevään talliin – sunnuntaina vuorossa täyden matkan Ironman-kisa

Helsinkiläinen saa sekä taloudellista että henkistä tukea. Jännittävän viikon päättää yksi vuoden tärkeimmistä kilpailuista.

Urheilu
 
Karsten Streng
Kaisa Lehtonen osallistui maaliskuussa Mallorcalla uuden tallinsa leirille.
Kaisa Lehtonen osallistui maaliskuussa Mallorcalla uuden tallinsa leirille. Kuva: Karsten Streng

Helsinkiläisellä huipputriathlonistilla Kaisa Lehtosella on menossa jännittävä viikko. Tänään torstaina Lehtonen julkistaa virallisesti liittymisensä kansainväliseen triathlontalliin, jonka erityispiirre on hyväntekeväisyys.

Sunnuntaina edessä on yksi vuoden pääkilpailuista, kun Lehtonen kilpailee Etelä-Afrikassa toisen kerran urallaan täyden matkan Ironman-kisassa.

HS kertoi jo tammikuussa, että Lehtonen neuvottelee sopimuksesta kansainvälisen tallin kanssa.

Kyseessä on saksalainen Team Sport for Good (TSFG), joka tekee yhteistyötä urheilun avulla hyväntekeväisyyttä tekevän Laureus Sports for Good -säätiön kanssa.

Säätiö on tunnettu vuosittain parhaille urheilijoille ja joukkueille jaettavista palkinnoista, joita ovat saaneet muun muassa Usain Bolt, Roger Federer ja Tiger Woods sekä Saksan ja Espanjan jalkapallomaajoukkueet.

Lehtosen sopimus TSFG:n kanssa on mallia 1+2 vuotta. Ryhmässä on mukana viisi pro-tason triathlonistia, Lehtosen lisäksi kolme saksalaista miestä ja suomalainen Darby Thomas.

”Olemme rakentamassa pitkää yhteistyötä. Itselleni tämä on isoin ja merkittävin sopimus tällä hetkellä. Taloudellinen tuki on suuri, mutta yhtä merkittävä on muu tuki”, Lehtonen sanoi HS:lle.

Muulla tuella hän tarkoittaa tiimiltä saamiaan treenivinkkejä ja ylipäätään treenikavereita, koska ryhmä yrittää kokoontua yhteisille leireille, jos kilpailukalenterit vain antavat myöten.

Esimerkiksi toissa viikolla Lehtonen sai tiimin Mallorcan-leirillä vinkkejä kokeneelta ja menestyneeltä tallikaverilta Timo Brachtilta, joka on sijoittunut lajin arvostetuimmassa kilpailussa Havaijin Ironmanissa viidenneksi ja kahdesti kuudenneksi.

Alkukipinän Lehtosen sopimus sai siitä, kun Bracht oli mukana viime kesänä Turun puolimatkan kilpailussa.

”Olen tosi innoissani tästä kuviosta. On sairaan kivaa, että on muita pro-urheilijoita ympärillä. Henkisellä tuella on valtava merkitys. Myös Laureus-aspekti on minulle tosi tärkeä”, Lehtonen sanoi.

Tammikuun lopussa Lehtonen sijoittui kolmanneksi kauden avauksessaan, Dubain puolimatkan Ironman 70.3-kilpailussa.

Sieltä hän sai jo hyvät pisteet Havaijin täyden matkan MM-kisaan pääsyä varten.

”Jos olen Etelä-Afrikassa kolmen parhaan joukossa, paikka Havaijille on aivan varma. Top-5:kin todennäköisesti riittää, mutta siinä tapauksessa joudun ehkä hakemaan lisäpisteitä jostain puolimatkan kisasta.”

Uransa ensimmäisellä täydellä matkallaan (uintia 3,8 km, pyöräilyä 180 km ja juoksua 42,2 km) Lehtonen onnistui mainiosti. Hän sijoittui lokakuussa toiseksi Barcelonan Ironman-kilpailussa, ja aika 8.48.40 oli yksi debytanttien kaikkien aikojen parhaista.

”Nyt olen huomattavasti paremmassa kunnossa kuin ennen Barcelonan kisaa. Joka lajiin on parempi perusta. Nyt on myös vähän kokemusta täyden matkan Ironmanista, joten on helpompi lähteä.”

Kilpailu käydään Port Elisabethissa, jonka merivedestä Lehtosella on kokemusta lyhyemmän matkan kisoista.

”Uinti on tosi haastava, koska veden lämpötila saattaa vaihdella yli viisi astetta. Myös aallokko voi vaihtua. Pyöräilyreitti on valitettavasti tasainen. Sen piti olla mäkinen, mutta se muutettiin. Port Elisabeth on yksi tuulisimmista paikoista, joten tuuli voi tuoda haastetta”, arvioi Lehtonen.

Juoksuosuus on hänen mielestään melko tavanomainen. ”Reitti on aika perus, nopea, tylsää edestakaisin.”

Etelä-Afrikan Ironman kilpaillaan sunnuntaina 10.4.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!