Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailu kullasta kovenee – Suomi haastajana muodostelmaluistelun MM-kisoihin

Urheilu
 
Juhani Niiranen / HS
Team Uniquen luistelijat eläytyivät Empty Promises -vapaaohjelmaansa viime viikonloppuna Helsingin jäähallissa.
Team Uniquen luistelijat eläytyivät Empty Promises -vapaaohjelmaansa viime viikonloppuna Helsingin jäähallissa. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Jo kahdeksan mestaruutta

 Suomi on maailman menestynein maa muodostelmaluistelussa: vuodesta 2000 asti järjestetyistä vuosittaisista MM-kisoista on koossa yhteensä 20 mitalia. Mestaruuden suomalaisjoukkue on voittanut 8 kertaa.

 Perjantaina luisteltava lyhytohjelmakilpailu näytetään suorana Yle Areenassa kello 18.55 alkaen. Kooste siitä tulee TV2:ssa lauantaina kello 00.10 sekä kello 11.50.

 Lauantaina käytävää vapaaohjelmakilpailua voi seurata suorana Yle Areenasta lauantaina kello 15.55 ja kello 18.40. Vapaaohjelman kooste näytetään TV2:ssa kello 22.15.

Venäjä, Venäjä, Venäjä. Siinä alkukevään kansainvälisten muodostelmaluistelukilpailujen kultamitalit kahminut maa.

Venäläinen Paradise-joukkue on ollut koko kilpakauden niin vahva, että suomalaisjoukkueiden valmentajat ovat lehtihaastatteluissa povanneet Suomelle, moninkertaiselle MM-voittajalle, haastajan osaa perjantaina alkavissa MM-kilpailuissa.

Onko tässä jo luovuttamisen makua?

”No ei pätkääkään! Me olemme treenanneet ihan sairaan paljon!” napauttaa temperamenttisena tunnettu Team Uniquen päävalmentaja Mirjami Penttinen lähes kiihtyen.

”Mutta realisti on oltava, ja se tarkoittaa tilanteen tarkkaa analysoimista.”

Venäläisen muodostelmaluistelun piirteitä ovat olleet yksilöiden erinomaiset luistelutaidot, mutta muodostelmaluistelun perusasiat ovat olleet Penttisen mukaan jopa heikkoja.

”Nyt he ovat pystyneet parantamaan niitä, mutta vieläkään he eivät ole niissä huipulla. Venäjä ei ole lyömätön.”

Penttisen mukaan mikä tahansa huippujoukkueista – eli Suomen joukkueista, Kanadan joukkueista tai Ruotsin, Yhdysvaltojen ja Venäjän ykkösjoukkueista – voi olla musta hevonen ja ”rykäistä” ykköseksi.

”Tilanne sopii minulle. Olen sen verran hullu, että tykkään haasteista.”

Haastamisesta Mirjami Penttisellä on kokemusta. Hän on valmentanut Team Unique -joukkuetta vuodesta 2000. Joukkue on lajin tuore Suomen mestari, mutta katkeria pettymyksiäkin on valmentajan muistissa.

Suomalaisten muodostelmaluistelujoukkueiden keskinäinen kilpailu on todella kovaa – ja usein Team Uniquen osana on ollut kolmas tila. Se on kirpaissut, sillä MM-kisoihin pääsee korkeintaan kaksi joukkuetta per maa.

”Meillä on yleensä tiukempi kisa kotimaassa kuin ulkomailla. Siksi minulla ei olekaan mitään paineita MM-kisoista. Lähdemme tekemään parhaamme ja nauttimaan luistelusta”, Penttinen sanoo.

Viimeksi, vuonna 2013, kun Team Unique onnistui raivaamaan tiensä kotimaan kisoista MM-kisoihin, se voitti maailmanmestaruuden.

”Tuo kausi oli unikeille luistelua voitosta voittoon. Se vei itseltäni valmentajana jonkinlaisen pelon pois. Mestaruus toi itsevarmuuden ja rauhan, jäätävä näytönhalu poistui.”

Oman uransa tärkeimmäksi Penttinen nostaa kuitenkin meneillään olevan kilpakauden. Se on ollut Team Uniquelle kuin tuhkimotarina.

Alkukauden kotimaisissa kilpailuissa luistelu oli tahmeaa ja joukkue antoi kilpakumppaneidensa karata kymmenien pisteiden päähän. Juuri oikealla hetkellä, SM-kisoissa, se liiteli kuin hurmiossa ja nousi ykköseksi sekä lyhytohjelmassa että vapaaohjelmassa.

”Tämä kausi opetti sen, että periksi ei saa antaa koskaan. ”

Nousu SM-kisojen ykköseksi vaati valmentajan mukaan hieman keskeneräiseltä Team Uniquelta nöyrää työntekoa, joka lähti jokaisen luistelijan henkilökohtaisen taidon ja tason analyysistä.

Tiukasta valmentajasta tuli tavallistakin sinnikkäämpi ja suorasanaisempi.

”Nipotin ihan järjettömän pienistä asioista. En antanut armoa kenellekään, en itselleni enkä muille”, myöntää Penttinen.

MM-kisoissa Team Uniquen ohjelmat ovat päävalmentajan mukaan erinomaisessa kunnossa. Vauhtia ja voimaa on saatu niihin lisää. Tekniikkaa on entisestään parannettu suomalaistuomareiden avulla.

”Olemme hioneet jokaisen yksityiskohdan kuntoon. Siellä ei ole yhtään kuollutta hetkeä, johon tuomarin silmä voisi tarttua.”

Muodostelmaluistelun MM-kilpailut pidetään Budapestissa Unkarissa 8.–9.4. Helsingfors Skridskoklubbin Team Unique on kilvassa Finland 1, ja toinen suomalaisjoukkue, Helsingin Taitoluisteluklubin Rockettes on Finland 2.

Juhani Niiranen / HS
Team Uniquen päävalmentajalle Mirjami Penttiselle sopii haastajan rooli.
Team Uniquen päävalmentajalle Mirjami Penttiselle sopii haastajan rooli.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!