Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Menestyjiltä vaaditaan kierrelyöntejä

Mikko Ilosen mielestä ei ole sattumaa, että vasurit ovat juhlineet Mastersissa.

Urheilu
 
Rob Schumacher / USA Today Sports
Voittoa puolustava maailmanlistan kakkonen Jordan Spieth aloitti Mastersin loistavasti tuloksella 66. Hän johti kilpailua torstai-iltana, kun suurimmalla osalla pelaajista oli avauskierros kesken.
Voittoa puolustava maailmanlistan kakkonen Jordan Spieth aloitti Mastersin loistavasti tuloksella 66. Hän johti kilpailua torstai-iltana, kun suurimmalla osalla pelaajista oli avauskierros kesken. Kuva: Rob Schumacher / USA Today Sports

Yksi seikka nousee yleensä esille, kun arvioidaan menestysvaatimuksia torstaina alkaneessa vuoden ensimmäisessä golfin major-kilpailussa Mastersissa.

Augusta National -kentällä pitää pystyä lyömään hallitusti vasemmalle kaartavia lyöntejä.

Oikealta lyövän pelaajan pitää tietyillä väylillä pystyä lyömään loivasti oikealta vasemmalle kaartavaa ns. draw-kierrettä tai jopa voimakkaammin kiertävää hallittua hukkia.

Sen sijaan vasemmalta puolelta lyövien täytyy samoissa paikoissa lyödä feidiä tai jopa hallittua slaissia.

Tähän liittyy se tilastokummajainen, että vuodesta 2003 alkaen Mastersin on voittanut kuusi kertaa vasemmalta lyövä pelaaja, ensin kanadalainen Mike Weir (2003) sekä amerikkalaiset Phil Mickelson (2004, 2006 ja 2010) ja Bubba Watson (2012 ja 2014).

Jos vasureille olisi tippunut noina vuosina voittoja samassa suhteessa kuin heitä on pääkiertueitten pelaajissa, niitä olisi kertynyt korkeintaan yksi.

Golfin lainalaisuuksiin kuuluu, että feidi on helpompi hallita kuin draw. Tämän takia monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että vasurit saavat Masterissa etua.

Tätä mieltä on myös Suomen menestynein pelaaja Mikko Ilonen, joka on ainoa Mastersissa kilpaillut suomalainen.

Ilonen pelasi Mastersissa amatöörinä vuonna 2001 ja viime vuonna, jolloin hän karsiutui yhdellä lyönnillä viikonlopun kierroksilta.

”En usko olevan sattumaa, että parhaat vasurit ovat voittaneet Mastersin niin monta kertaa. Siellä on sellaisia reikiä, joilla on helpompi olla vasuri. Iso slaissi on helpompi lyödä kuin iso hukki”, Ilonen sanoi puhelimitse HS:lle Espanjasta, jossa hän on harjoittelemassa ja valmistautumassa ensi viikolla alkavaan Euroopan-kiertueen kilpailuun.

Ilonen luettelee miettimättä ne Augusta väylät, joilla pallo pitää saada kaartamaan vasemmalle: 2, 5, 7, 9, 10, 13 ja 14.

Ero on huomattava esimerkiksi viiden vuoden välein kauden kolmannen majorin Open Championshipin areenana toimivaan St. Andrewsin Old Courseen.

Siellä käytännössä kaikki väylät ovat suoria, ja tietynlaista kierrettä vaaditaan lähinnä tuulen takia.

Ehkä selkein tapaus on Augustan 13. reikä, verrattain lyhyt 466-metrinen par-vitonen. Sillä avauslyönti pitää saada kaartamaan vasemmalle, jotta kakkoslyöntiä pääsee lyömään hyvältä paikalta puron takana olevalle viheriölle.

Jokaisella pääkiertuetason ammattilaisella jompikumpi kierre on luontainen. Ilosella se on feidi, eli hänen lyöntinsä kaartavat yleensä loivasti vasemmalta oikealle.

Myös draw sujuu, mutta sen kanssa hän joutuu tekemään enemmän töitä. Sama tilanne on lähes jokaisella pääkiertueitten ammattipelaajalla.

”Se rassaa ja kuluttaa energiaa, kun joutuu panemaan lyömiseen enemmän ajatusta kuin pitäisi”, Ilonen sanoi tarkoittaen draw-lyöntejä.

Omasta mielestään hän ei ollut Mastersissa missään ”älyttömissä” vaikeuksissa mainituilla vasemmalle kääntyvillä väylillä.

Jotkut pelaajat ovat yrittäneet jopa muuttaa lyöntitekniikkaansa menestyäkseen Mastersissa.

Tunnettu esimerkki on aiemmin Ilosen kanssa samaan manageritalliin kuulunut Saksan Martin Kaymer.

Feidipelaajana hän ei ole koskaan menestynyt Mastersissa, mutta on voittanut kaksi muuta majoria, US Openin ja PGA:n mestaruuden.

Muutama vuosi sitten Kaymer totesi olevansa liian yksipuolinen pelaaja. Hän yritti opetella hallitsemaan paremmin draw-lyöntejä, mutta huonolla menestyksellä.

Ilosen mukaan monet huippupelaajat lyövät harjoitusalueella siistiä draw’ta, mutta kilpailussa paineen alla tilanne on toinen.

 

Nelonen Pro 1, Ruutu+ ja SVT:n kanavat seuraavat Mastersia suorilla lähetyksillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!