Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seppälä ihmeissään Venäjän käryistä

”En voi suoraan tyhmäksi ketään sanoa, mutta jotain todella omituista asiassa pitää olla.”

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Meldoniumista on kärynnyt jo yli sata urheilijaa tänä vuonna.
Meldoniumista on kärynnyt jo yli sata urheilijaa tänä vuonna. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Alkuvuoden dopingvitsaus

 Maailman antidopingtoimisto WADA lisäsi meldoniumin urheilussa kiellettyjen aineiden listalle tämän vuoden alussa. Alkuvuoden aikana sen käytöstä on kärähtänyt yli 100 urheilijaa, suurin osa venäläisiä.

 Meldoniumia on käytetty turvaamaan sydämen toiminta, kun hapen saanti on heikentynyt sekä diabeteksen ja aivoinfarktien hoidossa suojaamaan hermokudosta.

 Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat Suomen antidopingtoimikunnan mukaan olleet päänsärky, hermostuneisuus, huimaus, unettomuus, verenpaineen lasku, allergiset oireet ja sydämen tiheälyöntisyys.

Venäjän dopingpainajainen saa viikko viikolta lisää kierroksia. Keskiviikkona uutisoitiin lähes koko alle 18-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen kärynneen meldoniumista, ja torstaina uutistoimisto Interfax kertoi noin 40 venäläisurheilijan olevan tutkinnan alla tämän vuoden muotiaineen käytöstä.

Maailman antidopintoimisto Wada lisäsi meldoniumin kiellettyjen aineiden listalle vuoden alusta. Kärynneitä on jo reilusti yli sata, joista suuri osa venäläisurheilijoita.

Suomen urheilun eettisen keskuksen Suek ry:n lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä on ihmeissään käryjen jatkumisesta jo neljättä kuukautta.

”Tämä on hyvin mielenkiintoinen kysymys. Kaikki tutkimustulokset viittaavat siihen, että meldonium ei voi näkyä elimistössä pitkään, eli kyse ei voi olla viime vuoden puolella otetuista aineista”, Seppälä sanoo.

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko kertoi Interfaxin mukaan, että useat sadat venäläisurheilijat käyttivät meldoniumia silloin, kun aine ei ollut kielletty. Mutkon mukaan jopa 30 prosenttia urheiluseuroista käytti meldoniumia.

Mutkon kommentit tukevat yhtä Seppälän selitystä käryjen jatkumiselle.

”Aine on ollut laajalti käytössä valmennuksen oheiskeinona, ja sen käyttö on sitten jäänyt päälle. Eli ei vieläkään ole tiedostettu, että aine on kielletty. Jotain informaatiokatkosta oltava Venäjän puolella.”

”En voi suoraan tyhmäksi ketään sanoa, mutta on tiedetty jo kuusi kuukautta, että aine kielletty, joten jotain todella omituista asiassa pitää olla.”

Myös vahingon tai tietämättömyyden mahdollisuus on olemassa, vaikka se ei vastuusta vapautakaan.

”Olen miettinyt, voisiko Venäjällä olla jotain ravintolisää, joka sisältäisi meldoniumia ilman, että se lukee tuoteselosteessa”, Seppälä pohtii.

Jatkuvat käryt voi nähdä myös merkkinä siitä, että Venäjä yrittää ryhdistäytyä.

Maan yleisurheilijat on suljettu ulos kansainvälisestä toiminnasta, ja osallistuminen Rion ensi kesän olympialaisiin on vaakalaudalla.

Seppälä uskoo, että Venäjä haluaa näyttää, että se on tosissaan puhdistamassa antidopintyötään ja maa haluaa saada muiden uskon itseensä palautettua.

Hän suhtautuu kuitenkin varauksellisesti ajatukseen, että maassa olisi musta muuttunut valkoiseksi.

”Heidän on tarkoitus näyttää maailmalle, että tosissaan ollaan. Toivottavasti käräyttävät kaikki positiivisen testituloksen antavat. On täysin mahdollista, että jotain pimitetään samalla.”

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Timo Seppälä
Timo Seppälä
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!