Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NHL-kausi päättyy Kanadassa katastrofiin – tällaista ei ole nähty 46 vuoteen

Ensimmäistä kertaa 46 vuoteen NHL:n pudotuspelit pelataan ilman kanadalaisjoukkueita.

Urheilu
 
Jake Roth / USA Today
Montreal Canadiensin tähtihyökkääjä Max Pacioretty törmäsi voimalla kaukalon seinään kamppailussa Anaheimia vastaan Maaliskuun alussa.
Montreal Canadiensin tähtihyökkääjä Max Pacioretty törmäsi voimalla kaukalon seinään kamppailussa Anaheimia vastaan Maaliskuun alussa. Kuva: Jake Roth / USA Today

Pohjoisamerikkalaisen kiekkokauden huipennus alkaa ensi viikolla, mutta jääkiekon emämaassa Kanadassa kausi päättyy tähän viikonloppuun. Ensimmäistä kertaa 46 vuoteen NHL:n pudotuspelit pelataan ilman kanadalaisjoukkueita. Viimeksi näin kävi keväällä 1970.

Vuosi sitten kaikki näytti valoisammalta, kun peräti viisi kanadalaisjoukkuetta selvisi tosipeleihin, ja ainakin Montreal Canadiensin saattoi kuvitella taistelevan jopa mestaruudesta.

Canadiensin vire jatkui myös syksyllä, kun kausi alkoi yhdeksän ottelun voittoputkella ja joukkue komeili sarjan piikkipaikalla. Sen jälkeen alkoi käsittämätön romahdus, jota ei voi selittää pelkästään tähtivahti Carey Pricen loukkaantumisella.

Lopulta Canadiens ja kuusi muuta kanadalaisjoukkuetta jäivät rannalle pudotuspeleistä, mikä kirvoitti Pohjois-Amerikassa spekulaatioita siitä, miksi Kanadan NHL-seurat eivät menesty.

Teorioita on useita. Jo pitkään on puhuttu siitä, että Kanadaan on vaikeaa houkutella huippupelaajia. Verrattuna moneen yhdysvaltalaiskaupunkiin Kanadassa talvet ovat pitkiä ja kylmiä. Moni lähtee mieluummin vaikkapa Kalifornian lämpöön taistelemaan Stanley Cupista Los Angeles Kingsin paidassa.

Kiekkohullussa Kanadassa on hirvittävät paineet. Varsinkin perinteikkään Toronto Maple Leafsin kannattajat ovat aina valmiina lynkkaamaan pohjamudissa rämpivän joukkueen pelaajat, vaikka kaupungissa on kasattu menestyskelpoinen joukkue edellisen kerran vuosituhannen vaihteessa. Harva kiekkoilija nauttii tällaisesta ilmapiiristä.

Toisaalta voisi kuvitella, että Canadiensin tai Maple Leafsin kaltaisen perinteisen kiekkoseuran edustaminen olisi monen – ainakin kanadalaispelaajan – unelma.

Myös taloudesta on etsitty selitystä kanadalaisjoukkueiden vaikeuksiin. Kanadan dollarin kurssi on laskussa, mikä aiheuttaa omat haasteensa kiekkoseuran pyörittämiselle. Palkkakaton aikakaudella rahan merkitys NHL:ssä on kuitenkin pienentynyt, joten tämäkään ei liene vastaus kanadalaisjoukkueiden alavireeseen.

Aiheesta on tietysti myös salaliittoteorioita. Kanadassa juhlittiin Stanley Cupia edellisen kerran vuonna 1993, kun Montreal voitti.

Sen jälkeen NHL:ssä alkoi komissaari Gary Bettmanin valtakausi, jonka aikana liiga on pyrkinyt voimakkaasti kasvattamaan suosiotaan Yhdysvalloissa.

Villeimpien arvailujen mukaan kulisseissa vedellään naruja siihen suuntaan, etteivät kanadalaisjoukkueet juhli mestaruuksia.

Uskoo, ken tahtoo.

Ehkä on yksinkertaisesti vain sattumaa, että kaikki seitsemän kanadalaisjoukkuetta jäivät tänä vuonna pudotuspelien ulkopuolelle. Menestymättömyydelle on vaikea keksiä yhteistä nimittäjää, sillä joukkueiden kausi tyssäsi runkosarjaan hyvin erilaisista syistä.

Canadiensilla oli Pricen, tähtipuolustaja P.K. Subbanin ja huippuhyökkääjä Max Paciorettyn johdolla kasassa kaikki menestykseen vaadittavat peruspalikat. Maalivahti Price kuitenkin loukkaantui marraskuussa, ja sen jälkeen Canadiensin peli sekosi.

Edmontonissa ja Torontossa vasta rakennetaan tulevaisuuden huippujoukkueita, eikä kukaan odottanut niiltä pudotuspelipaikkaa vielä tällä kaudella. Ottawa Senators, Calgary Flames ja Winnipeg Jets ovat keskikastin joukkueita, joiden kausi olisi voinut nappisuorituksella jatkua. Vancouverissa koko Canucksin organisaation suunta vaikuttaa tällä hetkellä olevan hukassa.

Pidemmällä aikajänteellä tarkastellessa Kanadan kiekkoseurojen lamaan löytyy yksi yhteinen nimittäjä. Joukkueiden jälleenrakennusprojektit tuntuvat menevän toistuvasti metsään.

Siinä missä Chicago ja Los Angeles ovat nousseet onnistuneiden varausten myötä jumbosijoilta kärkijoukkueiksi, Toronto ja Edmonton eivät saa muodostettua talenteistaan huippuryhmiä.

Varausjärjestelmän takia NHL on sarja, jossa täytyy välillä käydä pohjalla ja tehdä oikeita valintoja, jotta voi nousta takaisin huipulle. Siinä kanadalaisilla on eniten opittavaa.

John Hefti / USA Today
Winnipeg Jetsin puolustaja Ben Chiarot (7) ja San Jose Sharksin hyökkääjä Joel Ward (42) kamppailivat joukkueiden kohtaamisessa torstai-iltana.
Winnipeg Jetsin puolustaja Ben Chiarot (7) ja San Jose Sharksin hyökkääjä Joel Ward (42) kamppailivat joukkueiden kohtaamisessa torstai-iltana.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?