Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ratsaille ja Rioon, vaikka maailma näkyy kuin näkkileivän reiän läpi

Pararatsastaja Katja Karjalainen taisteli vaikeuksien keskellä paikan Rion paralympialaisiin vain kohdatakseen uusia vastoinkäymisiä.

Urheilu
 
Leif Rosas
Katja Karjalainen kaipaa kuntoutuksessaan hevosten tuoksua. Kilpailumatkoilla Karjalaista auttava Sara Maattola-Lindholm toi hevosensa Kamun piristämään Karjalaista.
Katja Karjalainen kaipaa kuntoutuksessaan hevosten tuoksua. Kilpailumatkoilla Karjalaista auttava Sara Maattola-Lindholm toi hevosensa Kamun piristämään Karjalaista. Kuva: Leif Rosas
Kuka?

Karja Karjalainen

 54-vuotias mäntsäläläinen pararatsastaja.

 Ammatti anestesiahoitaja, työskentelee Woikoski-yrityksen kotihoitohappiyksikössä.

 Aloitti ratsastuksen 9-vuotiaana ja palasi lajin pariin sairastuttuaan parikymppisenä.

 Voittanut muun muassa paralympiahopeaa, MM- ja EM-pronssia ja 12 PM-mitalia.

Turkoosiin sairaalakaapuun pukeutunut Katja Karjalainen istuu huojuvan satulatuolin päällä ja nostaa jalkojaan. Karjalaisen pitäisi olla valmistautumassa Rion paralympialaisiin oikeassa satulassa, mutta toisin kävi.

”Olen negatiivisten lottovoittojen takuuvarma voittaja”, Karjalainen hymähtää kuivasti.

Huonoja lottovoittoja kohdalle onkin ehtinyt kertyä.

Karjalainen oli 25-vuotias anestesiahoitaja, kun yhtenä yönä hänen raajansa halvaantuivat ja näkö sumeni.

Oudoille oireille löytyi lopulta syy: Karjalainen oli sairastunut erittäin harvinaiseen, aivoihin vaikuttavaan Behcetin tautiin.

Haaveet lapsista ja lääkärinurasta saivat jäädä. Karjalainen oli ratsastanut nuoruusvuosina, joten hän päätti panostaa kilpailu-uraan ratsastajana.

54-vuotias Karjalainen on nyt Suomen menestynein pararatsastaja. Hän on kahminut arvokisamitaleja, joista useimmat hän ratsasti Rosie-tammalla. Lontoon paralympiahopean jälkeen edessä oli uuden hevosen etsintä, sillä Rosie olisi ollut liian vanha Rioon.

Uusi hevonen, Woikoski Double U eli Juuso, löytyikin Hollannista vuonna 2014. Reilu vuosi sitten, juuri kun Rion rankingpisteiden keräämisen piti alkaa, Juuso loukkaantui vakavasti.

”Sanoin, että tämä oli nyt tässä. Minä lopetan!”

Taustajoukot etsivät kuitenkin pikaisesti uuden hevosen, Woikoski High Flow'n eli Toopen. 180-senttinen punaruskea Toope osoittautui ”jäyhäksi jätkäksi”, hyvin erilaiseksi kuin Karjalaisen aiemmat hevoset.

”Toope oli järkiostos. Se on rutinoitunut kilpailuhevonen, joten tiesimme, että se suoriutuisi kilpailuista ja matkustamisesta.”

Kaikki näytti hetken hyvältä, mutta keväällä putosi uutispommi. Kansainvälisen ratsastajainliiton mielestä Karjalaisen tasapaino oli heikentynyt niin, ettei hän suoriutuisi 1b-luokasta eli käynti-raviohjelmasta.

Syksyn EM-kilpailuissa Karjalainen saisi osallistua vain 1a-luokkaan eli käyntiluokkaan. ”Se oli sokki. Toope oli ostettu nimenomaan käynti-raviohjelmaan.”

Syksyn EM-kilpailut menivät normaalitasoa huonommin luokan vaihtumisen takia, mutta muuten yhteistyö Toopen kanssa alkoi vähitellen sujua. Toope ei enää arkaillut Karjalaisen horjuvaa kävelyä ja tottui erilaiseen ratsastajaansa. ”Toope on ujo eikä päästä helposti uusia ihmisiä lähelleen. Syksyllä se alkoi kuitenkin luottaa minuun.”

Tammikuussa hyvin alkanut valmistautuminen katkesi jälleen. Toinen hevonen puraisi Toopen kieleen reiän, joten sillä ei voinut ratsastaa. Viikkoa myöhemmin Karjalainen ajoi taksissa hirvikolarin, jossa hänen olkapäänsä meni sijoiltaan.

Vastoinkäymisistä huolimatta Karjalainen lähti kilpailuihin, ratsasti uuden luokkansa ennätyspisteet ja puristi itselleen paikan syyskuun Rion paralympialaisiin.

Helmikuussa sekä Toopen että Karjalaisen piti keskittyä kuntoutukseen Rioa varten. Uusi, näköä parantava lääke ei kuitenkaan sopinut Karjalaiselle vaan aiheutti vakavia sivuoireita, kuten turvotusta aivoihin ja lihaskouristuksia. ”Näin vakavien sivuoireiden saamisen mahdollisuus on yksi miljoonasta. Minä tietysti jälleen voitin.”

Oireiden takia Karjalainen joutui maaliskuussa Meilahden sairaalan tehohoitoon, josta siirtyi Hyvinkään sairaalan kautta Kiljavalle kuntoutukseen.

Toistaiseksi sekä Toope että Karjalainen joutuvat harjoittelemaan lihaskuntoa ja kilpailusuoritusta toisista erillään. Karjalainen ei kuitenkaan aio luovuttaa.

”Ehdin vielä saada itseni huippukuntoon Rioon. Toope on hyvässä kunnossa jo valmiiksi.”

Ilman uusia oireitakin Karjalaisen ratsastuksessa on paljon rajoituksia. Hän ei näe kuin pienen pisteen vasemmalla silmällään. Oikea silmä on poistettu.

”Se on kuin tuijottaisi näkkileivän reiän läpi, mutta mustavalkoisena.”

Hän ei hallitse raajojaan eikä tunne, valuuko satulassa sivulle tai missä oikean puolen käsi ja jalka ovat. Lihasten energia-aineenvaihdunta ei toimi, joten puolen tunnin ratsastuksen jälkeen hän on täysin poikki.

Kilpailuissa Karjalaista auttaa kentän keskellä seisova avustaja, joka kertoo, missä pisteessä ratsukko on. Samaan aikaan Karjalainen laskee päässään askeleita: yksi, kaksi, kolme, käännös, yksi, kaksi. ”Jos hevonen kompastuu, minun pitää salamannopeasti arvioida, oliko kompastus puolikas askel vai kokonainen.”

Yhdestä asiasta rauhallinen ja määrätietoinen Karjalainen kimpaantuu. Siitä, jos joku kutsuu paraurheilua puuhasteluksi.

”Käytän kilpailuvalmistautumiseen vähintään kahdeksan tuntia päivittäin. Harjoittelen samalla tavalla kuin muutkin huippu-urheilijat, mutta minulla ovat sairauden tuomat esteet lisävaikeutena.”

Rion paralympialaisten jälkeen Karjalainen on jälleen päättänyt lopettaa uransa. Voi olla, että taustajoukot ovat jälleen eri mieltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?