Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tapasi hirmu­laukauksestaan tunnetun Patrik Laineen: ”Jotain lahjakkuutta täytyy olla, että pystyy treenaamaan siitä tuollaisen”

Tapparan hyökkääjä kiipesi nopeasti Liigan huipulle ja kohti NHL:n kärkilupauksia.

Urheilu
 
HS selvitti nuorisotähti Patrik Laineen laukauksen salat
HS selvitti nuorisotähti Patrik Laineen laukauksen salat
Tapparan laitahyökkääjä Patrik Laine on vasta 17-vuotias ja hänellä on kenties jääkiekkoliigan kovin ja tarkin laukaus. HS kysyi Laineelta, mikä on hänen laukauksensa salaisuus. "Muutama vuosi sitten joka päivä lauottiin. Niin paljon ammuttiin kuin jaksettiin", Laine sanoo. Toimittaja: Heikki Miettinen. Kuvaus ja leikkaus: Vesa Koivunen

Tampere

Teinitähti Patrik Laine kaartaa mopoautonsa Hakametsän jäähallin parkkipaikalle. Edessä on kevyt harjoitus Tapparan ja Kärppien välierien vapaapäivänä.

Artikkeliin liittyvät

Kiekkolupaus Laine, 17, taitaa olla Suomen toiseksi kuuluisin mopoautokuski poplaulaja Robinin jälkeen.

”En tiedä, olenko”, Laine kuittaa vertauksen vähän kiusaantuneena. Hän ei edusta ihan samaa tyylisuuntaa kuin turkulainen teinityttöjen suosikki Robin.

Mopoauto jää pikapuoliin pysyvästi parkkiin, kun Laine täyttää 18 vuotta 19. huhtikuuta. Autokoulu on kuulemma pitkällä, mutta ajokortin tulo saattaa vähän lykkääntyä.

”Se on finaalien pelipäivä, jos sinne asti pääsemme”, Laine sanoo syntymäpäivästään, ”ja jos en pelaa finaaleissa, olen 18-vuotiaiden MM-kisoissa.”

Nuorella herralla pitää kiirettä, mutta juuri nyt Tappara tarvitsee Lainetta ja hänen kuuluisaa laukaustaan kaikkein eniten.

Tappara ja Kärpät kohtaavat kuudennessa välierässä Tampereella maanantaina. Sarja on silloin katkolla Tapparalle, kiitos Laineen maalien.

Se, että Laine pelaa välierissä ja kuuluu joukkueensa tärkeimpiin pelaajiin, on vähän yllättävää jopa hänelle itselleen.

Viime keväänä Laine eli ja hengitti pudotuspelitunnelmaa Tapparassa ja näki läheltä, miltä tuntui seitsemännen finaalin jatkoerätappio Kärpille.

Pitkänhuiskea Laine oli osa hopeajoukkuetta muttei mahtunut pelaamaan. Runkosarjassakin hän piipahti kentällä vain kuudessa ottelussa. Mestis-seura LeKi tuli kaukalossa tutummaksi kuin Tappara.

”Tavoite oli, että koko kauden saisi tässä pelata eikä joutuisi Mestikseen lähtemään”, Laine sanoo. Isoista maalimääristä ja valtakunnan julkisuudesta ei viime kesänä uskallettu puhua.

”On se vähän yllätys. On näinkin iso rooli ollut koko kauden, saanut peliaikaa ja vakiinnuttanut paikan kokoonpanossa”, Laine sanoo ja jatkaa: ”Ja olen saanut tulostakin tehtyä.”

Totisesti tulosta on tullut. Kahdessa viime välierässä Laine on tykittänyt neljä maalia. Huh, mitä määriä.

Ei Laine verhon takaa pölähtänyt suomalaiselle kiekkokartalle. Hän on kuulunut lajin lahjakkuuksiin monta vuotta, mutta tällä kaudella kehityskäyrä kääntyi rakettimaiseen nousuun.

Muutama vuosi sitten Laineen temperamentti läikähti yli poikamaajoukkueessa, kun hän heilautti keskisormea valmentajalle. Ne kuohahdukset ovat nyt menneitä.

Suuri yleisö alkoi huomata Laineen taidot viime syksynä. Ensimmäiset merkit tulivat syyskuussa, kun hän teki maalin neljässä peräkkäisessä ottelussa.

Sitten tuli hiljaisempaa, kunnes HIFK:ta vastaan helähti kaksi maalia marraskuussa. Otsikot alkoivat kasvaa.

Nuorten MM-kulta räjäytti lähes koko kansakunnan seuraamaan Lainetta ja hänen nykyisiä vastustajiaan Sebastian Ahoa ja Jesse Puljujärveä.

”On asiat varmaan menneet oikeille paikoille, mutta takana on hyvin treenattu kesä. Se on aika paljon edesauttanut pelaamista”, Laine sanoo.

”Ja kun luistelu on kehittynyt, pystyn paremmin pysymään vauhdissa ja tekemään erilaisia juttuja.”

Laine on 194-senttinen ja yli 90-kiloinen laitahyökkääjä, joka luistelee hyvin. Huipulla pelaaminen ei jää ainakaan siitä kiinni.

Aina ei ole ollut näin. Laine itse sanoo, ettei luistelu ole ollut luontaista. Kaikki on tullut kovan työn kautta.

”Se on aina yleensä ollut vähän kuin heikkous.”

”Viime vuosina olen vapaajäillä käynyt valmentajien kanssa, ja sitä kautta pyritty kehittämään luistelua. Kuivaharjoittelussa on tehty paljon jalkahommia.”

Pohjois-Amerikan NHL:ssä arvostetaan kokoa, luistelua ja tietenkin taitoja. Laine täytää nämä vaatimukset.

Entä se kuuluisa laukaus? Miten se on kehittynyt?

”Sitäkin on paljon treenattu. Ei se paljon muulla tule kuin harjoittelulla, mutta kyllä siinäkin jotain lahjakkuutta täytyy olla, että pystyy treenaamaan siitä tuollaisen”, Laine sanoo, muttei pullistele.

Ruttuun paukutetut peltipurkit ovat Laineen laukauksen salaisuus. Kun perhe asui paritalossa, Patrikin isä rakenteli laukaisupaikkoja, viritteli maalin ylänurkkiin purkkeja, joihin piti osua. Siinä isä ja poika hakkasivat kiekkoja kilpaa ylänurkkiin.

”Sitten tuli lihaskuntoliikkeitä, jos toinen voitti”, Laine naurahtaa.

Laine ajoittaa laukauksensa ihailtavan hyvin. Hän osuu liikkuvaan kiekkoon puhtaalla kosketuksella. Patrik arvelee osasyyn juontavan tennikseen. Sitä hän pelasi pienestä pitäen – ja pelaa edelleen.

”Olin siinäkin aika hyvä. Pelasin tosi paljon kesäisin.”

Kevät on Laineella niin kiireistä kuin vain voi olla, vaikka Tapparan kausi päättyisikin.

Sekään ei ole poissuljettu, että kutsu kävisi jopa Leijoniin ja Venäjän MM-turnaukseen. Vaikka MM-kisat jäisivät väliin, näyttää kalenteri täydeltä toukokuun loppuun. Laine osallistuu neljän muun suomalaispelaajan kanssa NHL:n testileirille toukokuun lopussa. Lentoliput ovat jo tulleet Buffaloon. Varaustilaisuus odottaa kesäkuun lopulla.

Suosikkiseuraansa Laine ei pääse. Washington Capitalsia hän seuraa mieluiten, mutta runkosarjavoittaja saa varata vasta loppupäässä. Laineen nimi huudetaan kolmen ensimmäisen joukossa.

”Se on siinä vaiheessa ihan sama”, Laine sanoo. ”Olisi vain sellainen joukkue, jossa olisi mahdollisuudet päästä pelaamaan.”

Tappara ja Kärpät kohtaavat maanantaina Tampereella. Nelonen Pro2 ja Ruutu+. JYP ja HIFK pelaavat Jyväskylässä. Ruutu+

Vesa Koivunen
Mopoauto näyttää pieneltä 194-senttisen Patrik Laineen alla.
Mopoauto näyttää pieneltä 194-senttisen Patrik Laineen alla.
Vesa Koivunen
Patrik Laine pelaa harvinaisen kypsästi nuoreksi pelaajaksi.
Patrik Laine pelaa harvinaisen kypsästi nuoreksi pelaajaksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!