Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tomi Tuuhan olympiahaave siirtyi neljällä vuodella – sen jälkeen on vuorossa unelma-ammatin tavoittelu

Voimisteljia ei päässyt Rioon mutta aikoo tavoitella paikkaa Tokioon.

Urheilu
 
Rannevamma teki telinevoimistelijasta viikoiksi "kädettömän"
Rannevamma teki telinevoimistelijasta viikoiksi "kädettömän"
Tomi Tuuha kertoi SM-kisoissa, miten leirillä iskenyt rustovamma vaikutti hänen harjoitteluunsa. Toimittaja Riku Teiskonlahti. Kuvaus ja leikkaus Reijo Hietanen.

Tampere

Telinevoimistelija Tomi Tuuha tietää, miltä tuntuu, kun sairastuminen pilaa tärkeän kilpailun.

Tuuha, 26, oli viime lokakuussa valmistautumassa MM-kisoihin Glasgow'ssa. Niiden kisojen varassa oli haave olympiaedustuksesta Riossa. Hypyn erikoismieheltä se vaatisi nappionnistumisen ja mitalin, sillä telinekohtaisia paikkoja ei muualla ollut enää jaossa ja 6-ottelun kautta selviytyminen ei ollut realistista.

Sitten iski sairaus. Influenssa vaivasi koko matkan ajan, eivätkä antibiootit taittaneet sitä. Kuume sahasi ylös ja alas. Harjoittelu pahensi tilannetta.

Sairastelun takia karsinta jäi kesken jo ennen hyppyä.

”Kyllä se yhden päivän harmitti. Tiesi, että olympiapaikan tavoittelu oli oikeastaan siinä. Sen suuremmin en jaksa kantaa murhetta. En ollut ainoa urheilija, joka jäi olympiapaikkaa vaille. Laji on raaka ja karsintasysteemi olympialaisiin on raaka”, Tuuha sanoo Tampereen SM-kisoissa puolisen vuotta myöhemmin.

Tampereen SM-kisoissa Tuuha palasi kilpailuihin tauon jälkeen. Rannevaiva esti kilpailun hypyssä vielä viikkoa aiemmin Saksan Cottbusissa kilpaillussa maailmancupissa.

Tampereella Tuuha kisasi lauantaina 6-ottelun ja sunnuntaina telinefinaaleissa. Kevään tärkein koitos on vuorossa EM-kisoissa, jotka kisataan Bernissä toukokuussa.

Nelossijan tuonut Tampereen 6-ottelu on jäämässä Tuuhan viimeiseksi. Muutaman vuoden kokeilussa projektissa oli taustalla olympialaisten 6-ottelu- ja joukkuekeskeinen karsintajärjestelmä.

Tuuha saavutti ottelusta muutaman SM-mitalin, mutta olympiapaikan saavuttamista ajatellen 6-ottelun kärkinimet saavat liikaa tasoitusta etenkin hevosella ja rekillä, jotka Tuuha jätti 15-vuotiaana.

Esimerkiksi 6-ottelun kärkinimet Oskar Kirmes ja Heikki Niva keskittyvät harjoittelussaan 6-otteluun ja ovat Tuuhan aikanaan väliaikaisesti hylkäämien telineiden harjoittelumäärissä satoja tai jopa tuhansia tunteja edellä.

”On ollut vähän totuttelua. Kun lopetin rekin 15-vuotiaana, se pelotti ihan mielettömästi. Sanoin, että tästä ei tule yhtään mitään, oli vähän kammoa. Sen kautta lähdin taistelemaan, ja on ollut hieno tunne saada rekkisarja näyttämäänkin joltain.”

”Varsinkin alastulosta olen tosi ylpeä. Se pelotti tosi paljon nuorena, ja nyt olen saanut sen hyvän näköiseksi ja varmaksi.”

Olympiaunelmaansa Tuuha ei ole hautaamassa. Miesten telinevoimistelun lajipäälliköllä Jani Tanskasella on ollut hyviä uutisia Tuuhalle. Olympialaisten karsintajärjestelmää ollaan muuttamassa yksittäisten telineiden taitajille suotuisimmaksi.

Se avaa Tuuhalle paremmat mahdollisuudet. Niva ja Kirmes ovat ottelijoina vaikeita saavuttaa ja joukkuekisan kannalta Suomella on vielä pitkä matka kuljettavana, jotta paikasta voisi unelmoida sitä kautta.

Tuuhan arvion mukaan Suomi pystyy kilpailemaan hypyssä, renkailla ja permannolla, mutta kolmella muulla telineellä huippumaat saavat liikaa tasoitusta.

Esimerkiksi MM-kisoissa henkilökohtaisen paikan saavat nykyisin ne telinemitalistit, jotka eivät kuulu mukaan päässeisiin joukkueisiin. Jos mitalisti on kuulunut joukkueeseen, paikka ei ole siirtynyt eteenpäin mitalisijojen ulkopuolelle jääneelle urheilijalle. Jatkossa siirtyy, mikäli päätös menee läpi toukokuussa, kuten Tanskanen uskoo.

Muutoksen jälkeen paikka menee kolmelle parhaalle urheilijalle, jonka joukkue ei ole mukana. Esimerkiksi Glasgow'n kisoista paikkoja on nykyjärjestelmällä jaettu vain 1–2 telinettä kohden.

Lisäksi paikka on aukeamassa telineiden maailmancupin parhaille. Vuonna 2012 EM-kullan hypyssä voittanut Tuuha on myös hypyn maailmancupin voittaja vuodelta 2014.

Tuuha on Tokion kisojen aikaan 30-vuotias. Hän ei usko iän nousevan esteeksi vielä Tokiossa.

”Tanskanen oli vielä yli 30-vuotiaana mukana. Päälle 30-vuotiaita kavereita on muistakin maista. Parhaat vuodet ehkä alkavat olla silloin takana. Nyt tarvitsee aika hyvin pitää itsensä kunnossa ja ehjänä sekä saada hyvää, laadukasta treeniä.”

Uran jälkeiseen aikaankin Tuuhalla on jo ajatuksia. Hän valmistui lentokonemekaanikoksi vuonna 2012

”Todennäköisesti haen vielä lentäjäkouluun. Se olisi unelma-ammatti.”

Reijo Hietanen
Tomi Tuuha jätti telinekohtaisissa finaaleissa sekä hypyn että permannon väliin.
Tomi Tuuha jätti telinekohtaisissa finaaleissa sekä hypyn että permannon väliin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!